Müzik

Fransa’da Bir Türk Rapçi : Kvra

Fransa’da Bir Türk Rapçi : Kvra

Avrupa’ya Türk gurbetçi işçi göçünün Almanya ile başlaması ve Almanya’da daha erken dönem politik, kültürel, sosyal ilişkilerin gelişmesiyle diğer Avrupa ülkelerindeki Türklere kıyasla Almanya’da yaşayan Türk kökenli Almanlar birçok sektörde kendini gösterdi.

Fatih Akın, Cem Özdemir, Mesut Özil bunlardan birkaçı.

Rap konusunda da Almanya’da tüm diğer Avrupa ülkelerine kıyasla Türk kökenli Almanların başı çektiğini görüyoruz.

Killa Hakan, Eko Fresh gibi.. ve özellikle Eko Fresh şarkılarının da çoğunu Almanca yapması sebebiyle Almanya’da yüksek oranda dinleniyor.

Fransa’daki Türk kökenli Fransız vatandaşların ise bu konularda yeni yeni filizlenmeye başladığını söyleyebiliriz. En azından yazımızın konusu olan rap konusunda.

Örneğin bizim gördüğümüz ve bildiğimiz kadarıyla Fransa’da Kuzey Afrika ve Afrika kökenli Fransızlar, rap müzik türünde bayrağı hep ellerinde taşıyorlar. Albümleri tüm Fransızlar tarafından dinleniyor. Senegal, Kongo, Kamerun, Fas, Cezayir kökenli Fransızlar gibi.

Türk kökenli olan bir rapçi ise bugüne kadar Fransa’da vücut bulamamıştı ya da tekrardan vurgulamak gerekirse biz görememiştik. Fakat özellikle La Cité Hantée şarkısıyla çıkış yapan Kvra namı diğer Kara Mecra bu konuda bir istisna.

Metz şehrinde rap yapan ve kliplerini de yaşadığı mahallede çeken Kyra oldukça genç bir yaşa sahip.

“Hey, mikrofondaki Kara, Amerika değil

Biziz, şehri biz yönetiyoruz, belediye değil”

Fransa’daki birçok rapçi gibi banliyö ve banliyölerde yaşanan “yeraltı” yaşamına dair hikayeler şarkılarında geçmekte. Ek olarak şarkılarında ve kliplerinde de Türk kökenlerine vurgu yapıyor.

“Ruskov gibi içen bir Türküm”

Kendisinin son başarısı ise Avrupa’dan ve diğer ülkelerden bir çok rapçi ile albüm yapan Fransa rapinin yaşayan efsanesi Jul ile bir düet şarkısının olması.

Hatta şarkının sonunda Türkçe kısım bizi bekliyor.

“Tüm belalarımı döktüm şişeye

Sokaklar boş tüm takım içerde

Özgürlüğü aradım ama bilmiyorum nerde ama bilmiyorum nerde?

Bir haftadır yatmadım gözlerim yanıyor

Düz yürüsek bile Fransa bizi istemiyor”

Mert DEDECAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu