Kültür-SanatMüzik

Festival Arabesques : Fransa’da Kültürel Etkileşim

Festival Arabesques : Fransa’da Kültürel Etkileşim

Yeni bir şehre vardığımda, yapmaktan en keyif aldığım aktivite sokaklarda gezinmek, afişlere bakmak, şehrin dokusunu keşfetmek. İşte bu şekilde keşfettim Festival Arabesques’i.

Festival Arabesques Nedir?

Festival Arabesques, her yıl Eylül ayında Montpellier’de düzenlenen; amacı Arap veya Arap kökenli sanatçıları tanıtmak ve kültürel diyaloğu artırmak olan bir etkinlik. UNI’SON derneği tarafından, 2006 yılından bugüne gerçekleştirilen bir festival. Unison, Fransızcada hem “aynı anda birden fazla ses tarafından üretilen, aynı frekanstaki ses”, hem de birlik, beraberlik anlamında eş sesli bir kelime olması dolayısıyla; verdiği mesajla da ilgi çeken bir oluşum. Bunun yanı sıra, Avrupa’nın ilk ve tek Arap kültürüne adanmış festivali olmasıyla da dikkat çekiyor. 

Fransa’da Arabesk

Arabesk kelimesinin tanımı, farklı dillerde farklı anlamlara bürünüyor. Fransızcada müzik dahil olmak üzere farklı sanat alanlarında da kullanılan bu terim, oryantalist bir bakış açısıyla Arap kültürü ile şekillenmiş eserleri tanımlıyor. İngiliz kültüründe İslami sanat da bu tanımın içine giriyor. Türkçede ise, gerek tarih, gerek kültürel iletişimimizden ötürü arabesk teriminin müzikte kullanımı batı dillerinden bir hayli farklı. 

Öte yandan sanatın, Avrupa’da yaşayan Arap kökenli kişi ve toplumlara karşı süregelen önyargıları kırabilmek, sosyal ve kültürel etkileşimi güçlendirebilmek adına kullanılması, takdire şayan bir faaliyet. Bununla birlikte, Arap ve Fransız kültürünün birlikteliğinden doğan yaratıcılığın sanata yansımasına şahit olmak, kültürel anlayışı geliştirebilecek en önemli araçlardan biri.  

Bizi Neler Bekliyor?

Gelgelelim festival programına. Çeşitli sanatçıların bir araya geldiği festivalde konser, dans ve tiyatro etkinlikleri sunulmakta. Domaine d’O gösteri merkezinde gerçekleşen festivalde, kına ve kaligrafi atölyeleri, yemek stantları ve çeşitli zanaat eserleri satılan bir butik de yer alıyor. Gençler ve yetişkinlerin yanı sıra, çocuklar ve aileler için düzenlenen etkinlikler de festival programı dahilinde.

Bu sene OUM, Amel Brahim-Djelloul, Bab Assalam ve Hérve Koubi dans kumpanyasının aralarında bulunduğu sanatçılar festival sahnesinde yer almakta. Eğer siz de Arap kültürüne dair yeni ifade biçimleri keşfetmek isterseniz, UNI’SON Youtube sayfasından tanıtım videolarına ulaşabilirsiniz ! 

Bir sonraki festivalde görüşmek üzere, müzikle kalın !

Buket Çalışır

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu