Yaşam

Fransa’da Yaşam | Banka Hesabı Nasıl Açılır?

Herkese merhaba!

Bu yazımda Fransa’da yaşamaya başlayacak hemen herkesin tecrübe etmesi gereken adımlardan biri hakkında bilgi vereceğim. Fransa’ya geldiğinizde, ilk günlerinizde sizi en çok ilgilendirecek konulardan biri de banka hesabı açmak olacak. Bu yüzden bu konuyla ilgili detaylı bir yazı kaleme almak istedim.

1- Fransa’da Banka Hesabı Nasıl Açılır?

Öncelikle Fransa’ya taşınmadan önce mutlaka önemli belgelerinizin bol miktarda fotokopisini alın. Pasaportunuz, vizeniz, kira kontratınız, vesikalık fotoğrafınız, nüfus müdürlüğünden alacağınız çok dilli doğum belgeniz (acte de naissance) vb. belgelerinizin fotokopilerini hazırlayın. Fransa’ya geldiğinizde birçok işlemde bunlar istenecek. Türkiye’de olduğu gibi burada her köşe başında fotokopi çektirebileceğiniz yerler bulunmadığı ve şu anda kur farkı yüksek olduğu için Fransa’ya gelmeden bu işlemleri halletmek sizin için faydalı olacaktır.

2- Fransa’da hangi bankadan hesap açmalı?

Fransız ve diğer ülkelerden gelen arkadaşlarla yaptığım konuşmalar üzerine LCL yahut Banque Populaire’den hesap açmaya karar vermiştim. Bunlara karar vermeden önce siz okulunuza gidip anlaşmalı oldukları bir banka var mı sorabilirsiniz. Anlaşmalı bankalarda avantaj sağlanıyor, hesabınıza hediye olarak bir miktar para yükleniyormuş.

Ben öncelikle LCL’e gittim öğrencilere çok fazla avantaj sağladığını duyduğum için. Her şeyden önce Türkiye’deki gibi bankaya çat kapı gidip ben geldim hesap açmak istiyorum diye bir durum söz konusu değil. İnternetten yahut bankaya gidip randevu almanız gerekiyor. Randevu gününde sizden istenen belgeleri eksiksiz şekilde yanınızda bulundurmalısınız aksi takdirde işleminiz gerçekleştirilmez.

LCL Bankası’na benden istenen tüm belgeleri götürmeme rağmen, okulumun 3 senelik olduğunu kanıtlayan belgeyi sunmadığım için hesap açamayacaklarını söylediler. Bu belge benden istenen belgeler arasında değildi. Ben de Banque Populaire’e gittim. Burada da sizden 1 yıldan az Fransa’da kalmayacağınıza dair bir belge isteniyor. Okulumun 3 yıllık olduğunu kanıtlayan belgeyi sunarak bu şartı sağladım. Size birçok kart seçeneği sunuyorlar. Hepsinin farklı fiyat ve avantajları var. Hesabınız açıldıktan sonra sizden hesap açma ücreti isteniyor ve bir de yıllık olarak ödenecek tutar her ay hesabınızdan tahsil ediliyor. Eğer banka hesap bakiyeniz sıfıra düşerse hesabınız bloke edilebilir ve hesabınızı tekrar aktif etmek için genel merkeze gidip tekrar kontratınızı yenilemek durumunda kalabilirsiniz.

3- Fransa’da banka hesabı takibi

Hesabınızla ilgili tüm bilgiler hesap açtıktan sonra (yaklaşık 1 hafta içinde) mektup ile size gönderiliyor. Hesabınızı bankanızın uygulamasını Google Play / App Store’dan indirerek veya internet bankacılığı kullanarak kontrol edebilirsiniz.

“Bankamatikte “hesaba para yatır” seçeneği yok”

Ben Fransa’ya ilk geldiğimde hesabıma para yatırmak için bankaya gittiğimde Türkiye’de olduğu gibi bankamatikten bu işlemi yapacağımı sandım. Hesaba para yatırma seçeneğini bankamatikte göremeyince görevliden bilgi aldım. Hesaba para yatırmak için ayrı bir bölüm var. Kendi hesabınıza yahut başka hesaba olsun para yatırmak istiyorsanız, para yatırma formunu doldurup parayı o formdaki zarfa koyuyorsunuz ve para yatırma kutusuna atıyorsunuz. Birkaç gün içinde hesabınıza geçiyor para. Birkaç ay önce bazı banka ve bankamatiklerde yalnızca para yatırma işlemi yapabilen bankamatiklerin hizmete girdiğini öğrendim. Bu işlem için para yatırma bankamatiğine istediğiniz tutarı yatırmanız yeterli, eski yöntemden farklı olarak bu işlemde para hesabınıza hemen geçiyor.

4 – Fransa’daki banka hesabınıza havale işlemi

Yurtdışından hesabınıza havale (SWIFT) yapılabilmesi için önce bankanızı bir dilekçe ile bilgilendirmeniz gerekli. Ailemden şu kişi bana aylık para yollayacak gibi bir dilekçe ve bu kişinin kimlik fotokopisi isteniyor. Bu bilgileri e-posta aracılığıyla danışmanınıza yollayabiliyorsunuz. Yurtdışı havale işlemleri biraz gecikebiliyor. Gelen paranın hesabınıza geçmesi biraz zaman alabilir. Geç olsa da işlem gerçekleşiyor.

5- CepteTeb’in kolaylığı

Bir de TEB Bankası’ndan söz etmek istiyorum. Eğer Fransa’da 1 yıldan az kalacaksanız Türkiye’deyken CEPTETEB hesabı açıp Fransa’ya geldiğinizde anlaşmalı bankamatiklerden (TEB’in websitesinden anlaşmalı bankalara ulaşabilirsiniz.) az komisyonla para çekebilirsiniz. Ben BNP Paribas bankamatiklerinden CEPTETEB kartımla çok kolay para çekebilmiştim. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için Fransa’ya gelmeden önce hesabınızı yurtdışında kullanılabilir hale getirmeyi unutmayın.

6- Yurtıdışına Para Gönderme Alternatifi: Transferwise

CEPTETEB hesabı olmayan, Fransa’dan Türkiye’ye ve Türkiye’den Fransa’ya en düşük ücretle para transferi yapmak isteyen kişiler için en uygun alternatif olan Transferwise hızlı bir şekilde para transferi yapmanızı sağlıyor. İnternette okuduğum birçok olumlu yoruma rağmen uzun süre kullanmaktan çekindiğim bu para gönderme platformu benim için hem ekonomik hem de en hızlı para gönderme yöntemi oldu. Üstelik oldukça güvenli, bu da en önemli özelliklerinden biri. Siz de Transferwise hesabı açarak para transfer işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

7- Fransa’da Banka Hesabı Açmak İçin Gerekli Belgeler Listesi

  • Pasaport
  • Kira Kontratı
  • Attestation Domicile (Başvurunuzdan en fazla 3 ay eski olmalı. 3 aydan daha eskiyse kabul edilmiyor.)
  • Öğrenci Belgesi / Kartı
  • Okuduğunuz bölümün süresini belirten belge.

8- Fransa’da Bankaların Çalışma Saatleri

Fransa’daki bankaların çalışma saatleri bankadan bankaya değişiklik göstermekle birlikte hafta içi saat 08.00 ila 09.00 arası açılış, akşam 16.00 veya 18.00 suları kapanış yapılmaktadır. Öğle arası saati genel olarak 12.00 en geç 14.30 şeklindedir. Bazı bankalar cumartesi öğlene kadar hizmet vermektedir. Çoğu banka pazartesileri kapalıdır. Bankaların çalışma saatlerine kendi websitelerinden yahut şubelerinden daha detaylı olarak ulaşabilirsiniz.

Yıldız TOKMAK

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu