Politika-Tarih

Fransız Yabancı Lejyonu

Fransız Yabancı Lejyonu Hakkında Genel Bilgiler

Fransız Yabancı Lejyonu, yabancıların oluşturduğu, Fransa Kara Kuvvetleri’ne bağlı birimdir. 1831 yılında Fransa’nın nüfusunun Napolyon Savaşları’ndan sonra azalmasından doğan ihtiyaçla ortaya çıkmıştır. Kurulduğu günden bu zamana kadar çeşitli bölgelerde ve savaşlarda bulunmuştur. Cezayir, İtalya, Kırım, Meksika, 1. ve 2. Dünya Savaşları ve günümüzde Afganistan görev aldıkları bazı yerlerdir. Birliğin rengi yeşil-kırmızıdır ve sloganlarını ‘’Birlik bizim vatanımız!’’ oluşturur.

Lejyonda 9 bin personel bulunuyor ve bu da Fransız Operasyonel Kuvvetleri’nin %11’ini oluşturuyor. Bünyesinde 140’tan fazla milliyetten insan barındırıyor. Genel olarak görev yerleri yurt dışı ve Fransa’nın deniz aşırı toprakları olmakla birlikte Fransa’da da bazı görevlerde bulunurlar.

(Photo : g.hameury)
(Photo : g.hameury)

Katılım Süreci

Fransız Yabancı Lejyonu’na katılmak için çok zorlu bir elemeden geçmek gerekiyor. Adaylar buraya girdikleri andan itibaren yeni bir kimlik ediniyorlar. Personellerinin çoğu yabancılardan oluşsa da bazı durumlarda Fransızlar da birliğe girebiliyorlar. Elemeler Fransa’nın Güney kısmında bulunan ve küçük bir şehir olan Aubagne’da gerçekleşmektedir.

‘’Lejyoner Birliği, bir aile hatta bir mentalitedir. Beyaz kepi taktığınızda anlayacaksınız ki lejyoner oluruz ve ölene kadar öyle kalırız.’’ diyor Polonyalı komutan elemelere gelmiş lejyoner adaylarına. Adaylar, toplamda dört ay süren bir sürecin sonunda, onları lejyoner yapan beyaz keplerini takıyorlar. İlk iki hafta yazılı ve fiziksel sınavlardan geçip mülakata girdikten sonra başarı yakalayanlar yollarına devam ediyorlar.

Adaylar, lejyoner olmak için kendilerini bu birliğe bağlayan beş yıllık sözleşmeyi imzalamak zorundalar. Eğer dünyanın çeşitli yerlerinde üç yıl ölmeden kalmayı başarabilirlerse Fransız vatandaşlığına başvuru hakları doğuyor.

Yaralamalı bir suça karışmış olanlar ve uyuşturucu ticareti yapanlar prensip olarak elenenler listesindeler. Bunun dışındaysa genelde ‘’ikinci bir şans’’ elde etmek isteyenler lejyonerlerin çoğunluğunu oluşturuyor. Daha önce suça bulaşmış olanlar, toplumda kendine yer edinememişler, kaybedecek hiçbir şeyi kalmayan yabancılar…

Dört aylık süreçte adaylar en az 500 kelime Fransızca konuşabilmek zorundalar. Lejyoner adayları, 60 km’lik bir parkuru sırtlarında 15 kg ağırlığında bir çanta ve ellerinde silahlarıyla yürüyerek tamamladıktan sonra beyaz kep giymeye hak kazanıyorlar. Lejyoner olduktan sonra ise 5 yıl boyunca evlenmek ve araba almak yasak.

Asya kökenli Amerikalı bir adaya Fransa için ölüp ölmeyeceği sorulduğunda şu cevabı veriyor: ‘’Evet, çünkü ABD’de çok hata yaptım ve kimse ikinci bir şans vermedi. Bunu Fransa’ya borçluyum.’’ Fransız Yabancı Lejyonu 1831’den beri toplam 36.000 ölü vermiştir.

Tarihsel bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan ve varlığını hâlâ sürdüren bu birliği sizler için kısaca tanıtmaya çalıştım. Birlik, elbette sosyolojik olarak açıklamak için güzel bir konuyu oluşturuyor. Daha sonraki bir yazımda birliği detaylı olarak açıklamaya çalışacağım. Saygılarımla…

Kadir TOPAL

Fransız Yabancı Lejyonu marşı: Le Boudin

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Merhaba lar bu aydınlatıcı yazı icin öncelikle teşekkür etmek istiyorum.
    Bu makale bence başarılı bir yazım şekline sahip .
    Kaleme alınış şekli sade anlaması kolay vermek istediği mesaj gayet açık.
    Teşekkür ederim

Başa dön tuşu