Politika-Tarih

İsraélo France : Fransa’nın İsrail’e Koşulsuz Desteği

Israélo France

Hamas ve İsrail arasında devam eden çatışmalar ve İsrail’in meşru müdafaa bahanesi ardında yarattığı savaş, zulüm, katliamların, birçok uluslararası sivil toplum örgütlerinin de tespitiyle işlediği savaş suçlarının Fransa’da yansıması, resmi devlet organları ile halk nezdinde oldukça farklı.

Özellikle Macron hükümeti ve Fransa elitleri koşulsuz bir şekilde İsrail’e desteklerini her koşulda belirtiyorlar.

Bu kapsamda Filistin’e destek verenleri “terrorist”olarak yaftalamaktan Chamas isimli bir restoranın kapatılması, Filistin’e destek eylemlerinin yasaklanmasına kadar bir çok tarafgirlik söz konusu.

7 Ekim’den itibaren Fransa’da yaşananları kronolojik olarak bir sıraya koyalım.

Fransa ABD, İngiltere gibi bu yaşananlardan sonra İsrail’in her koşulda yanında olduğunu defalarca vurguladı. Macron’un buna dair beyanları ilk elden yayıldı. Eyfel Kulesi anında İsrail bayrakları renklerine büründü.

Eylemlerin Yasaklanması

Ardından İçişleri Bakanlığının emri ile Filistin’e destek yürüyüşleri yasaklandı.

Bunun ardından özellikle sol partilerden ciddi eleştiriler geldi.

Anti Kapitalizm Partisi Başkanı yaptığı açıklamada : Fransa’da Filistin halkına destek gösterilerinin yasaklanması ve bastırılması… Bu ciddi demokratik saldırılar, yerleşimcilerle dayanışma içinde olan, geçmişteki sömürge savaşlarına ve o dönemde işlenen katliamlara bile nostalji duyan ırkçı bir Cumhuriyetin işareti midir? İfadelerini kullandı.

Terör Alarmı

11 Ekim sabahı Arras’taki (Pas-de-Calais) bir ortaokulda Mohammed M. isimli bıçaklı bir kişi bir öğretmeni öldürdü ve üç kişiyi de yaraladı. Okulun eski bir öğrencisi olan zanlı, ailesinden birkaç kişiyle birlikte yakalanarak gözaltına alındı.

Soruşturmaya yakın bir kaynak franceinfo medya organına 20 yaşındaki saldırganın “Allahu ekber” diye bağırdığını doğruladı.

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin TF1 kanalında yaptığı açıklamada Arras’taki bıçaklı saldırı ile Orta Doğu’da İsrail ve Hamas arasındaki durum arasında “hiç şüphesiz” bir bağlantı olabileceğini söyledi.

Bu olayın ardından birkaç defa bomba şüphesi nedeniyle Paris, Lille gibi çeşitli şehirlerdeki havaalanlarında pistler boşaltıldı fakat herhangi bir tehlike yaşanmadı.

Hükümet de maksimum güvenlik alarmı ilan etti.

Fransa, “Yahudi karşıtı eylemlerde bulunan ya da Hamas’ı öven” yabancıları sınır dışı edeceklerini açıkladı.

Boyun Eğmeyen Fransa Partisi Lideri Mélenchon ise : “Gazze’de işlenen savaş suçları kınanmalı, kovuşturulmalı ve cezalandırılmalıdır. Başka tarafa bakmamalıyız. Fransa, İsrail hükümetine verdiği koşulsuz desteği durdurmalıdır. Filistinliler de insandır, yardımımızı hak ediyorlar!” Dedi

17 Ekim’de İçişleri Bakanı Gérald Darmanin Yahudi toplumu temsilcileriyle görüşmek üzere Créteil’i (Val-de-Marne) ziyaret etti.

Etkinlikte konuşan Bakan, “hiç kimsenin Fransa’daki bir Yahudi’nin saçının teline dokunamayacağını” garanti etti.

“Evet, Hamas bir direniş hareketidir. İsrail’e karşı direnen silahlı kanadı olan İslamcı bir siyasi gruptur”. Diyen Boyun Eğmeyen Fransa Partisi vekili Danièle Obono’na yine İçişleri Bakanı’ndan çok sert tepki geldi.

“Hamas “bir direniş hareketi” mi? Hayır! Terörist bir harekettir. Terörizm apolojisi yapıldığı için savcılığı göreve davet ediyorum” dedi ve vekillerin dokunulmazlığı konusu gündeme geldi.

Ardından Fransız hükümeti, BM Güvenlik Konseyi’nin insani ateşkes çağrısında bulunan karara lehinde oy kullanmayı reddetti.

Kozunu daha da yükselten İçişleri Bakanı “Yahudi nefreti ve polis nefreti el ele gider” dedi ve tartışmalar alevlendi.

Boyun Eğmeyen Fransa lideri Mélenchon bu sefer :” Gazze’deki savaş suçu mağdurlarının yardımına koşmak yerine iç tartışmalar icat eden Fransız hükümetine yazıklar olsun. Sayın Cumhurbaşkanı, böylesine iğrenç savaş suçları işleyen bir İsrail hükümetine koşulsuz destek vermeyi bırakın. Fransa bu değildir.” Dedi.

Restoranın Basılması

Fransa’nın güneydoğusundaki bir restorandan “Hamas Tacos” tabelasının arızalanması üzerine polis tabelanın kapatılmasını istedi.

Valence kasabasındaki restoranın “Chamas Tacos” olan tabelası, “C” harfi yanmadığı için “Hamas Tacos “a dönüştü. France Bleu yayın kuruluşuna göre, bu durum mevcut çatışma nedeniyle dikkat çekti ve polis hemen olay yerine gelerek restoran sahipleri ile tartışma yaşadı.

Videolara göre memurlar, tabelayı derhal kapatmaması halinde müdürü idari kapatma ile tehdit etti.

Gösterilerin Yasallaşması

Nihayet Fransa Hukuku devreye girdi ve İdare Mahkemesi Paris’te Filistin yanlısı gösterilere izin verdi.

Ertesi gün Paris Cumhuriyet Meydanı’nda şu görüntüler yansıdı.

https://x.com/Mediavenir/status/1715059774369255468?s=20

Görüldüğü gibi hem sol kanattan hem de aşırı sağa yakın kişiler harici halkın büyük çoğunluğundan devletin İsrail’e koşulsuz desteğine karşı Filistin halkı ile dayanışma çağrıları sürüyor.

Mert DEDECAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu