Politika-Tarih

Ulusal Cephe’de Le Pen Dönemi Bitti

1972’de Jean-Marie Le Pen tarafından kurulan Ulusal Cephe (Rassemblement national) Le Pen olmayan ilk kongre” ile 5 Kasım’da yeni başkanını seçti. 2012 yılından beri partinin başında olan Marine Le pen, Jordan Bardella’ya bıraktı. Bardella, seçimde delegelerin oyunun yüzde 84,84’ünü alırken rakibi Louis Aliot ise yüzde 15,16 oranında bir oy aldı. 27 yaşındaki çiçeği burnunda başkan, sahnede Marine Le Pen ile zaferinin tadını çıkardı.

Le Pen Bardella’yı bu tweet ile kutladı. “Bugün Yeni başkanımızı tebrik ediyor ve meşaleyi ona teslim ediyorum.”

Bardella, 2019 Avrupa seçim kampanyasını başarıyla yürüttü ve o zamandan beri tartışmalardaki iddialılığıyla dikkat çekmeye başlamıştı. Partinin üst düzey liderliğine yükselirken marinist bir perspektifde hareket ettiğini söyleyebiliriz.

Bardella tweetinde ” Bu zafer seninle oldu” diyerek Marine Le Pen’e teşekkür etti.

Bardella da Le Pen gibi ırkçılık ve anti-Semitizmle ortak noktası olmayan yeni bir milliyetçi politika oluşturulduğunu söylüyor. Yaratılmaya çalışılan bu olumlu imaj Ulusal Cephe Milletvekili Grégoire de Fournas’ın ırkçı söylemleriyle seçmen gözünde bir ikililik yaratmıştır.

Ancak partideki bu hareketlilik, parti için büyük bir yön değişikliğini işaret etmiyor çünkü Marine Le Pen’in 2027’de gerçekleşecek olan seçimlerde aday olmasına muhtemel gözüyle bakılıyor.

Le Pen, geçen yıl parti liderliğinden seçimi için istifa ederek ve Nisan ayında Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘a karşı ikinci turda kaybettiği Cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklanmış oldu. Bu yenilgiye rağmen, iki ay sonra Ulusal Cephe’nin 89 sandalye kazanması partinin şimdiye kadarki en iyi performansı olan parlamento seçim kampanyasına öncülük etti.

Le pen’in seçimlere katılmama nedeninin gelecek seçimler ve parti içi bürokratik ilişkilerden kaçınmak istemesi olduğu görüşündeyim.

Le Pen’in veda mesajı:

Yücelhan Danacıoğlu

Yardım Aldığım Kaynaklar

BBC. (2022, Novembre 5). Jordan Bardella: French National Rally has new leader to replace Le Pen. https://www.bbc.com/news/world-europe-63525377 adresinden alındı

Euro News. (2022, Kasım 5). Fransa’da aşırı sağ parti yönetiminde “Le Pen”siz dönem başladı, yeni lider Jordan Bardella. https://tr.euronews.com/2022/11/05/fransada-asiri-sag-parti-yonetiminde-le-pensiz-donem-basladi-yeni-liderjordan-bardella adresinden alındı

Le Figaro . (2022, Novembre 5). Jordan Bardella, jeune espoir «mariniste» de la génération nation. https://www.lefigaro.fr/politique/jordan-bardella-jeune-espoir-mariniste-de-la-generation-nation-20221104 adresinden alındı

Le Monde . (2022, Novembre 5). Après l’élection de Jordan Bardella, un parfum de « purge » au Rassemblement national. https://www.lemonde.fr/politique/article/2022/11/05/apres-l-election-de-jordan-bardella-un-parfum-de-purge-au-rassemblement-national_6148659_823448.html adresinden alındı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu