Dünyadan Politika-TarihPolitika-Tarih

Marine Le Pen Kimdir? | Fransa’da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Marine Le Pen Kimdir? | Fransa’da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Özgeçmişi ve Siyasi Hayatı

Marine Le Pen, tam adıyla Marion Anne Perrine Le Pen, 5 Ağustos 1968’de Fransa’da (Neuilly-sur-Seine) dünyaya geldi. Fransız Ulusal Cephe’nin (Front National) kurucusu Jean-Marie Le Pen ve Pierrette Le Pen’in 3. kızı olan Marine Le Pen, Paris’te hukuk fakültesi’ni bitirip avukatlık yemini ettikten bir yıl sonra babasının çizgisinde politikaya atılmaya karar verdi. 1993 yılındaki yerel seçimlerde Pas-de-Calais bölgesi için meclis üyeliğine aday olarak Ulusal Cephe’ye ilk adımını attı. Bu oylamayı %11.10’luk bir oy oranıyla 3. sırada tamamladı. 1998’deki seçimlerde ise Nord-Pas-de-Calais için meclis üyesi olarak ilk siyasi görevine başladı.

2002 seçimleriyle birlikte bir siyasi olarak medya üzerinde etkisini hissettirdi ancak bu seçimde Jacques Chirac ezici bir çoğunlukla yarışı kazanırken Jean-Marie Le Pen ikinci tura kaldı.

2004 yılında Avrupa Parlamentosu üyesi oldu ancak 2007’deki seçimler Jean-Marie Le Pen için hayal kırıklığıydı. Seçim sonrası bazı parti kadroları, bu başarısızlığın ana nedeninin Marine Le Pen‘in başlattığı partiyi eski aşırı sağ politikalarından kurtarma çabası olduğunu düşünüyorlardı. Bunun dışında, Marine Le Pen başkanlık seçiminde %10,44 gibi tatmin edici bir oy oranı elde etti.

2011 yılında Marine Le Pen babasının yerini alarak Ulusal Cephe’nin başına geçti ve babasının gölgesinden çıkıp kendi başına bir figür haline geldi. Partinin ırkçı imajını değiştirmek için çaba sarf eden Marine Le Pen bu doğrultuda 2015 yılında babasını partiden ihraç etti. Babasının döneminde partide hâkim olan kutuplaştırıcı ve antisemitik havayı değiştirerek parti gündemini Fransa’nın sorunlarına, AB’ye ve küreselleşme gibi tartışmalara yöneltti.

2012 başkanlık seçimi, partide yarattığı değişim rüzgarının meyvelerini topladığı ilk seçim oldu. Bu seçimde Marine Le Pen %17.90’lık bir oy oranıyla Ulusal Cephe’nin başkanlık seçimlerinde şimdiye kadarki en iyi performansını sergiledi. Bu seçimde 2002’de ikinci tura çıkan babasından daha yüksek bir oy oranına ulaştı.

2017 başkanlık seçimlerinde birinci olan Macron’a karşı oyların %21,3’ünü alıp ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmaya hak kazandı ancak ikinci turda Macron, oyların %66’dan fazlasını alarak seçimi kazandı.

Marine Le Pen’in Seçim Vaatleri

Le Pen’in seçim vaatlerini göç ve ulusal benliğe dönüş üzerine kurguladığı söylenebilir. Ona göre göç, kontrol edilmesi gereken ulusal bir problemdir.

  • Le Pen; bir yıl boyunca çalışmayan herhangi bir yabancı için oturma iznini iptal etmeyi,
  • Fransa topraklarında doğan kişilerin otomatikman Fransa vatandaşı olması ve evlilik yoluyla vatandaş olma uygulamalarına son vermeyi,
  • Yabancılara yapılan aile yardımını kısıtlamayı,
  • Rüzgâr gibi enerji türlerine yapılan sübvansiyonları kaldırmayı planlamakta.

Son yapılan anketlere göre Le Pen’in oyların %20’sini alarak ikinci tura kalacağı beklenmektedir.

Kaynakça

Le Point Fr. Marin Le Pen . Le Point: https://www.lepoint.fr/tags/marine-le-pen adresinden alındı

Les Echos. (2022, Mart 29). Présidentielle : Le Pen atteint la barre des 20 % des intentions de vote. Les Echos: https://www.lesechos.fr/elections/sondages/sondage-exclusif-presidentielle-le-pen-franchit-la-barre-des-20-des-intentions-de-vote-1395610 adresinden alındı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu