Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı 109 (5.11.2022)

Fransa’nın Nabzı 109 (5.11.2022)

Meclis’te Afrikalı Vekile Hakaret

Marine Le Pen’in partisinden aşırı sağcı bir vekil, mecliste konuşma yapan Carlos Martens Bilongo’a “Afrikaya Dönsünler” ifadesini kullandı. Bundan sonra mecliste oturuma ara verildi ve sert tartışmalar başladı.

Sol Blok’tan partiler ırkçı ifadeler kullanan Grégoire de Fournas’ın vekilliğinin düşürülmesini istiyor.

İçişleri Bakanı Gérard Darmanin attığı bir tweet’te Marine Le Pen’in ve babasının eski partisine de gönderme yaparak ; FN’den RN’ye, (Front National’den Rassemblement National’e) isim değişir, ancak iğrenç referanslar ve aşağılık alışkanlıklar kalır. Ne utanç” dedi.

Kadın Gamer’ların İtirazı

Kadın gamerlar, oyunlarda kendilerine karşı gösterilen seksist ifadelere karşı harekete geçmeye başladı. Bu durumun aslında oyunlardaki kadın karakterlerin tipik olarak çok feminen yapılması ile bağlantılı olduğunu söylüyorlar. Oyunlarda bile olsa bu klişelerin kaldırılmasından yanalar.

Bazı gruplar ise, örneğin İletişim Bakanlığı da dahil, bu oyunların kurucularının şu anda %17’sinin kadın olduğunu ve bu oranın arttırılması gerektiğini savunuyor.

Carrefour’dan Evdeki Buzdolabına Teslimat

Fransız market devi Carrefour bir ilke imza attı. Henüz denenme aşamasında olan uygulamaya göre tüketiciler evlerine sipariş verir gibi online sipariş verecek. Fakat bu sefer özellikle evde olmadıkları zamanlarda sebze, meyve ve et gibi ürünlerin bozulmaması için sipariş direk evlerinin buzdolabına konacak.

Bu uygulama için ise özel bir güvenlik sistemi sağlanacak. 200-300 euroya alınan özel bir kilit sistemi ile buzdolabına teslimata gelen çalışan, ev sahibini arayacak ve 2-3 dakikalık eve giriş izni isteyecek. 2-3 dakikadan sonra ise evden çıktığında kilit sistemi otomatik olarak devreye girecek.

Göç Üzerine Yeni Yasalar

Bu hafta mecliste göç konusu görüşüldü ve bazı kararlar alındı. Buna göre örneğin ikamet uzatma başvurularında Fransızca seviyesi de test edilecek.

Öte yandan meclisteki görüşmeler öncesinde İçişleri Bakanı Gérard Darmanin : “Göç ve suçluluk arasındaki bağlantıyı kurmuyorum, ancak büyük şehirlerdeki bazı yabancıların çoğu suç eylemini gerçekleştiriyor, “Fransa’da göçmen sorunu olmasaydı, Ulusal Cephe olmazdı” dedi

Diğer Gelişmeler

29 Ekim Cumartesi günü, Poissy’deki (Yvelines) “Au soleil” fırınında pasta şefi olan Didier Ledemé, Fransa’daki en iyi çikolatalı kruvasan ödülünü kazandı.

Artan enerji fiyatları ev aydınlatmalarında kullanılan mumların fiyatlarını artırıyor.

Fransa’nın Bretonya bölgesinde Harry Potter’dan esinlenilerek Hogwarts büyücülük okulu açılıyor.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her hafta sonu sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.bfmtv.com

www.leparisien.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu