Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı 129 (16.09.2023)

Fransa’nın Nabzı 129

Fransa ve Göç

İtalya’nın Lampedusa Adası’na gelen göçmen ve mültecilerin sayısı 6 bini geçti. Asıl hedeflerinin Fransa’ya geçmek olduğunu söyleyen bir grup şu ifadeleri kullandı: Fransa’ya gelmek istiyorum! Fransa’da refah var! Biliyorum çünkü tüm televizyonlar bunu gösteriyor!

Lampedusa’daki duruma atıf yapan Macron ise « Avrupa Dayanışması »çağırısı yaptı. İtalya’ya ulaşan göçmenlere gelince, “durumlarını incelememiz (…) ve iltica için uygun olup olmadıklarını ya da evlerine dönmelerinin gerekip gerekmediğini görmemiz gerekiyor” dedi.

Fransa ve Laiklik

Son olarak okullarda hijapın yasaklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Cuma günü yaptığı açıklamada Papa François’nın 23 Eylül’de Marsilya’da (Bouches-du-Rhône) düzenleyeceği ayine katılma kararını savundu.

“Gitmenin benim görevim olduğunu düşünüyorum. Bir Katolik olarak değil, aslında laik olan Cumhuriyetin Cumhurbaşkanı olarak gideceğim ve orada ayin yapmayacağım dedi.

Fransa ve Emlak

Paris’in 10. bölgesinde yer alan ve aylık fiyatı 610 € olan 10,48 m²’lik bir stüdyo daire için 7 günden kısa bir süre içinde 765 başvuru yapıldı.

 Fransa ve Adalet

Adalet Bakanı Éric Dupond-Moretti, yasadışı faiz alma suçlamasıyla 6-17 Kasım tarihleri arasında Fransa Cumhuriyeti Adalet Divanı önüne çıkacak.

Fransa ve Ekonomi

Cop1 derneği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, öğrencilerin %46’sı enflasyon nedeniyle bir öğünü atlamıştır.

İstatistikler

Fransızların %25’i böcek yiyebileceğini söylüyor. Bu rakam 18-39 yaş grubu için %31’e yükseliyor.

1 Mayıs ve 31 Ağustos tarihleri arasında 16.498 köpek, kedi, at ve diğer hayvanların terk edildiği SPA barınakları, bu yazı “felaket” olarak nitelendiriyor.

Diğer Gelişmeler

https://x.com/Mediavenir/status/1701610940574413097?s=20

Geçtiğimiz çarşamba günü Élancourt’ta bir polis aracıyla çarpışan 16 yaşındaki Sefa, Türkiye’de hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti.

Marsilya’da Kalaşnikof’tan çıkan serseri bir kurşunla başından vurulan 24 yaşındaki Socayna, sakin bir konuttaki dairesinde bir bardak süt içerken yatak odasında bilgisayarının başında çalışıyordu. Komşu 2 dairenin yatak odalarında da mermiler bulundu.

Emmanuel Macron, Rugby Dünya Kupası’nın açılış töreninde yaptığı konuşma sırasında Stade de France’da yoğun bir şekilde ıslıklandı ve yuhalandı.

Fas asıllı Fransız komedyen Gad Elmaleh kendini Fas’a adamış durumda. Komedyen çarşamba akşamı Instagram hesabından yaptığı açıklamada, geçtiğimiz Cuma günü 2,900’den fazla kişinin ölümüne neden olan depremin kurbanları için bir yardım gösterisi düzenleyeceğini duyurdu.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her hafta sonu sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu