Dünyadan YaşamFelsefe

Temiz Suları ile Basel, Kopenhag, Münih…

Akarsularını kirli sulardan arındırabilen şehirler: Basel, Kopenhag, Münih…

Paris’te, 2024 Olimpiyat Oyunları münasebetiyle Seine Nehri’ni yüzülebilir hale getirebilmek için geriye bir sene kalırken, pek çok avrupa sehri vatandaşlarına akarsularında yüzmelerine müsaade tanıyor. Fransa’da durumlar farkli olmakla birlikte mevzuat çerçevesi bir hayli sıkı.

Paris Belediyesi Başkanı Anne Hidalgo, Seine Nehri’nde yüzmenin 2024 Paralimpik ve Olimpiyat Oyunları’nın ‘’Önemli Bir Miras’’ olacağını dile getirmektedir. Bu da, 30 yılı aşan ve 1993 yılında Seine Nehri’nde yüzülebileceğini canlı yayında dile getiren Jacques Chirac’in verdiği eski bir sözdür. Nihayet 2025 yılının yaz aylarında gerçek olabilecek içten bir umut. Başkentin 4, 12 ve 15. bölgelerinde 3 adet yüzme sahasının açılması da planlanmaktadır.

Paris- Seine

Ancak Olimpiyat Oyunları’na bir sene kala, böyle bir proje hayal kırıklığının ötesine geçemiyor gibi görünüyor. Yarışmanın son tarihi 20 Ağustos Pazar günüydü: İki hafta içersinde üçüncü bir sefer adına karma bayrak müsabakası çatısı altında bir deneme etkinliği sırasında katılımcılar son anlarda havuzun kenarında kaldıkları görüldü. Nedeni ise nehirdeki Escherichia Coli (E. Coli) bakterisinin çok yoğun olması. Politikada olduğu gibi Olimpiyat Oyunları’na gelince de geri adım atılmadı. Kurum komite yöneticisi Tony Estanguet: ‘’ Bu etkinlik yol boyunca gerçekleştirilmektedir, önlemler yeterli değildir. Halen büyük çabalar ve Seine Nehri’nin su kalitesini arttırmak için kullanılan yeni kaynaklar gerekmektedir. Seine Nehri’ne bir göz attık, aylar geçtikçe daha iyiye gidiyor ve iyi olmaya da devam edecek’’ sözlerinde bulundu.

Paris, içerisinden geçen akarsuyunda yüzmenin söz konusu olduğu yalnızca büyük bir Avrupa şehri değildir. Bu gerçekle, Basel, Viyana ve hatta Kopenhag’da birkaç yıldır böyledir ve turistlerin odak merkezi haline geldi.

İsveç, Almanya, Danirmarka örneklemeleri…

Basel

İsviçre şehri olan Basel’de, sıcakların geri gelmesiyle birlikte turistler de yerli halk da Rhin Nehri’ne atlayıp kendilerini akıntıya bırakabilirler. Bunun için ise yanlarında bir adet ‘’Wickelfisch’’ adi verilen, kisisel eşya ve kıyafetlerini içine konulduktan sonra şamandıra görevi gören bir yüzme çantası bulundurmaları yeterlidir. Yan komşu olan Almanya’da açık sularda yüzmek gayet yaygındır. En büyük avrupa kent parkı olan Englisher Garten de Munich’te yüzücüler yapay kanalda dalıp 1970 yıllarından bu yana dalga sörfü yapabiliyorlar. Ancak büyük endüstri şehri olup ülkenin batısında yer alan Essen halkına gelince, onlar Baldeney Gölü’nde yüzebilmektedirler.

Birçok avrupa başkenti yüzme alanı sunmaktadır. Viyana’da Danube Nehri’nde, Belgrad’ta, Amsterdam kanallarında ve hatta Kopenhag limanında yüzmek mümkündür. Yaz aylarında Danimarka şehri, özellikle serinlemek isteyen yerel halk arasında popüler olan beyaz kumlu bir plaja bile sahiptir.

Çeviri : Ali Yasin Tuncer

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu