CultureDünyadan YaşamKültür-Sanat

Eşsiz Fransız Mutfağı – 1. Bölüm

Bilindiği üzere Fransız mutfağı dünyaca bir üne sahiptir. Çeşitliliği, zenginliği ve lezzeti ile oldukça ünlü olan Fransız mutfağı, ayrıca yemek pişirmenin sanatsal yönünü ön plana çıkararak da ilgi çekmektedir. Yani Fransa’da yiyeceğin, yemek yemenin ve pişirmenin verdiği zevk, sanat olarak kabul edilmektedir. Yemek yaparken çok fazla baharat tercih edilmeyen Fransız mutfağında, yemeğe lezzet vermek için baharattan çok soslar tercih edilir. Fransız mutfağının bariz bir tadı olduğunu söylemek oldukça güçtür. Ne çok tuzlu ne de çok acıdır. Fakat yemekler bir resim tablosu gibidir. Sunum Fransız mutfağının kırmızı çizgisidir. Kısacası Fransız yemekleri, sadece göze değil veya tadıma dayalı bir mutfak değildir. Başarılı bir yemek olabilmesi için her iki kriteri de barındırması gerekmektedir. Fransa’da kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün kabul ediliyor. Ara öğün alışkanlıkları yoktur; çünkü acıkmanın, yemekten alınan keyfi artırdığını düşünmektedirler.

Gelin bu birbirinden değerli yemeklere sahip mutfağı hep birlikte inceleyelim.

Kahvaltı

İlk olarak kahvaltıyla başlayalım, Fransızlar kahvaltıda kruvasan (croissant), krep (crêpe), çikolatalı ekmek (pain au chocolat) gibi hamur işlerini veya baget ekmeği (baguette)’ne tereyağı, reçel, marmelat sürüp kahve ile tüketmektedirler. Kruvasanı veya çikolatalı ekmeği kahvelerine batırıp yediklerini görürüz bu süre gelen zamanla birlikte ironik bir hal almış. Çoğunluğuna baktığımızda ise kahve tercihleri sütlü kahveden (café au lait) yana oluyor oluyor.

Adından da anlaşılacağı üzere bir diğer kahvaltı alternatifi Fransız Tostu’dur. Her gün düzenli olarak tüketilmemesine karşın, Fransız kültüründe sevilen kahvaltılıklardan biridir. Bu yemeğin Fransızcadaki karşılığı “pain perdu” yani “kayıp ekmek” anlamına geliyor. Böyle denilmesinin nedeni eskiden bayat bile olsa ekmeklerin bir şekilde kızartılması ile ortaya çıkmasıdır. Yumurta ve süte batırıldıktan sonra kızartılan ekmekler bal, tereyağı, tarçın, krem şanti ve yaban mersini gibi çeşitli meyvelerle birlikte tüketilmektedir.

Fransız kahvaltısının diğer bir tost sandviç türü olan Croque Madame, belki de Fransız kahvaltıları arasında öğle yemeğine dek sizi acıktırmayacak, en doyurucu alternatiflerden biridir. Jambon ve erimiş peynir ile yapılan bu lezzetli yiyecek, dilimler arasına sürülen Mornay sosu ile lezzeti bir kat daha arttırıyor. Bilmeyenler için Mornay Sosu, beşamel sosunun Gravyer (Gruyère) peyniri ile yapılanıdır. 

Son olarak Omlet (Omelette),sadece Fransız mutfağına ait olmayıp, bütün dünya ülkelerinde popüler olan omlet, Fransızlar tarafından da çok sevilmektedir. Fakat Fransa’da yapılan omlet kıvam açısından diğerlerinden daha farklıdır. Pişirirken kullanılan krema ve tereyağının sayesinde pürüzsüz bir kıvama ulaşan omlet, genellikle üzerine Frenk soğan serpilerek servis edilmektedir.

Efe Altınok

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu