EdebiyatFelsefeKültür-Sanat

Mutlu Olma Sanatı

“… en büyük acı, insanın güce ihtiyaç duyduğunda yokluğunu hissetmesidir.”

— Mutlu Olma Sanatı, Arthur Schopenhauer

Alman filozof ve yazar olan Arthur Schopenhauer tarihe ismini yazdırmış değerli şahsiyetlerden biridir. Nietzsche’nin de akıl hocası olarak bildiğimiz Schopenhauer yazın dünyasına da birçok eser bırakmıştır. Hem Alman hem de günümüz felsefesine yaptığı katkı birçok çevre tarafından takdir edilmiştir.

Schopenhauer irade kavramı üzerinde durur, bu kavramın dünyanın özü ve gerçekliği olduğunu savunur. Bizi çevreleyen bu dünya ise ona göre yalnızca tasarımdan ibarettir. Schopenhauer insanı evrendeki en mutsuz yaratık olarak tanımlamıştır ve insanların evrendeki tüm kötülüklerin kaynağı olduklarını savunmuştur.

İsminden adeta kötümserliğin savunucusu olarak bahsettiren Schopenhauer’un, bu dünya yolculuğunda bir yol gösterici niteliğinde olan “Mutlu Olma Sanatı” isimli eseri 2019 yılında Türkçeye kazandırılmıştır. Toplamda 53 sayfadan oluşan bu kitap kısa olmasına rağmen etkisi büyük olan eserlerden. Varoluşumuz, yaşama bakış açımız, sürekli mutlu olma çabamız hakkında anlamlı paylaşımlarla dolu olan kitap yaşam felsefemize de biçim verebilecek nitelikte.

“Faal olmak, bir şeyler yapmak, hatta bir şey öğrenmek bile insanın mutluluğu için gereklidir.”

Mutlu olmak için sanırım öncelikle mutluluk mefhumuna yüklediğimiz anlam üzerine çalışmalıyız. Günümüzde mutlu olmanın kaynağı oldukça maddeselleşmiş olsa da insanlar deneyimleri neticesinde gerçek mutluluğun ne olduğu üzerinde düşünme davranışı gösterebiliyorlar. İstemenin ve elde etmenin sınırı yok. Bundan dolayı elde ettiğimiz zaman mutlu olacağımızı sandığımız şeyler bizi adeta bir mutsuzluk döngüsüne sokabiliyor. Yaşamın detaylarına baktığımız zaman mutlu olmanın ne kadar kolay ve doğal olduğunu görebiliriz. İçinde yaşamakta olduğumuz bu simülasyonlar dünyası mutluluğu keşfetme eylemine adeta perde oluyor.

Her gece uyumadan önce üzerine yoğun bir şekilde düşündüğümüz ve her sabah ona ulaşmak için yutucu bir hırsla uyandığımız mutluluk kavramı peşinden koşularak yakalanacak bir durum değildir. Herkesin mutluluğu keşfetmek için farklı metotları olabilir; ancak her şeyden önce mutluluk kavramıyla ilgili algımızı değiştirmemiz gerekir.

Mutlu Olma Sanatı isimli kitap size mutluluk kavramı ve yaşam felsefeniz üzerinde kazanımlar sağlayabileceğiniz önemli bir kılavuz olacaktır. Mutlu okumalar dilerim… (:

Yıldız TOKMAK

Kaynakça

Schopenhauer, A. (2019). Mutlu Olma Sanatı. İstanbul: Can Yayınları.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu