Yaşam

Fransa’da Konaklama

Herkese merhaba! Fransa’da Üniversite Okumak ile ilgili yazmış olduğum yazıdan sonra bu yazıda sizlerle Fransa’da konaklama hakkındaki bilgi ve tecrübelerimi paylaşacağım.

Henüz Fransa’ya gelmeden ilgilenmeniz gereken ana maddelerden biri olan konaklama uzun ve karmaşık bir sürece dönüşebilir. Bu yazımızda Fransa’da konaklama hakkında aklınızdaki sorulara cevap bulabileceğinizi umuyoruz. Öncelikle Fransa’ya eğitim veya iş amaçlı gelmek için gerekli kabulleri aldığınızda vizeye başvurmadan önce halletmeniz gereken konaklama süreciyle ilgilenmeniz gerekiyor. Vizenizi alabilmek için sizden geçerli bir konaklama belgesi sunmanız bekleniyor.

Fransa’ya öğrenci olarak gelmeyi planlayan kişilerin uzun süreli konaklama kanıtı sunması gerekiyor. (Öğrenim sürelerini içerecek süre kadar.) Öğrenciler için konaklama seçenekleri ise bir hayli çeşitli. Ama her şeyden önce öğrenci olarak Fransa’ya gelecek kişilere okullarıyla konaklama hususunda irtibata geçip bu konuda tavsiyeler almasını öneririm. Bazı okulların belirli konaklama kurumlarıyla anlaşmaları bulunabiliyor, bundan dolayı konaklama sitelerinden önce okulunuzla iletişimde olmanızda fayda var.

Devlet Yurtları – Özel Yurtlar

Okulunuzun herhangi bir kurumla anlaşması yoksa veya sunulan seçenekler sizin beklentilerinizle uyuşmuyorsa bazı internet sitelerinden Fransa’daki devlet yurtlarını ve özel yurtları araştırabilirsiniz. Devlet yurdu olan Crous’lar için Crous’un resmi sitesinden gerekli bilgileri alabilirsiniz. Devlet yurtlarına başvuru için tarihleri mutlaka not edin ve sizden istenen belgeleri eksiksiz temin edin. Başvurunuz kabul olmazsa internette özel yurtları araştırabilirsiniz. Ben kendi yurdumu bir tavsiye üzerine ziyaret ettiğim adele.org üzerinden bulmuştum.

Ayrıca staj yapan veya çalışan bir öğrenciyseniz “Foyer Jeune Travailleur”lere de başvuru yapabilirsiniz. Bu konaklama çeşidi de gençlere uygun fiyatlara daire kiralama imkanı sunuyor.

Fransa’da kısa süre için bulunacaksanız bazı özel yurtların kısa süreli konaklama hizmetlerinden, otellerden veya Airbnb‘den faydalanabilirsiniz.

Cité Internationale Universitaire de Paris

Fransa’da Konaklama ile ilgili şartlar

Konaklama ile ilgili en önemli konulardan biri de garantörünüzün olması. Yurtlar veya ev sahipleri sizden evlerini kiralayabilmeniz için garantör sunmanızı da istiyor. Bazı kurum ve kişiler bu garantör kişinin Fransız vatandaşı olmasını isteyebiliyor. Garantör olacak kişinin yeterli miktarda kazancı veya varlığı olduğunu belge ile kanıtlamalı. Ben herhangi bir garantör bulamadığım için Garant.me şirketinden garantörlük hizmeti satın almıştım. İlk başvurularımda red cevabı alırken, Garant.me bana garantör olduktan hemen sonra yurtlardan kabul alabildim. Sizin de Fransa’da garantörlük hizmetine ihtiyacınız varsa garant.me için bu indirim kodunu kullanabilirsiniz: 65eK-1TCg

Garantör sunmanız dışında sizden dosya masrafı ve belirlenen miktarda depozito istenecektir. Bazı ödemeler siz yurda girmeden önce sizden talep edilebilir. Ayrıca yurda girmeden önce sizden ev sigortası yaptırmanız istenecektir. Ev sigortası için de yurdun size önerdiği kurumlarla iletişime geçebilirsiniz veya bütçenize uygun bir sigorta şirketinden ev sigortası satın alabilirsiniz. Gerekli ön ödemeler yapıldıktan ve kontrat imzalandıktan sonra vize işlemlerine rahatlıkla devam edebilirsiniz.

Sosyal Medyadaki Öğrenci Grupları

Eğer yurtlarda kalmak istemiyorsanız, bazı ev kiralama seçenekleri de mevcut. Dilerseniz bir daireyi tek kişi kiralayabilir veya bir dairede ev arkadaşlığı yapabilirsiniz. Bununla ilgili emlak ajansları bulunmasının yanı sıra sosyal medyada aktif olan öğrenci grupları da bulunmaktadır. Öğrenci olacağınız şehirdeki öğrenci gruplarına üye olup ilanları takip edebilir veya kendiniz bir ilan oluşturabilirsiniz.

Kira Yardımı : CAF

Fransa’da konaklama planınızı yapıp bir daireye yerleştik sonra devletin kira yardımına başvurabilirsiniz. Fransa’da Aile Yardım Fonu (CAF) tarafından verilen kira yardımı özellikle öğrenciler için oldukça önemli bir yardım. Bu yardıma başvurduktan sonra başvurunuz incelenip ev kiranızın bir kısmı her ay ev sahibinize veya sizin hesabınıza yatırılıyor. Maddi durumunuz veya statünüzde herhangi bir değişiklik olduğunda veya başka bir eve taşınacağınızda mutlaka CAF’ı bilgilendirmeniz gerekiyor. Taşındığınız yeni ev için de gittiğiniz bölgedeki CAF’dan yeni bir kira yardımında bulunabiliyorsunuz.

Fransa’da konaklama ile ilgili edindiğim bilgi ve tecrübelerim bu şekildeydi. Bir önceki yazıma göz atıp Fransa’da üniversite okumak ile ilgili deneyimlerimi de inceleyebilirsiniz. Sorularınızı bizimle paylaşmaktan çekinmeyin, iyi okumalar dileriz…

Yıldız TOKMAK

Faydalı Linkler

https://www.campusfrance.org/

https://www.messervices.etudiant.gouv.fr/

https://www.caf.fr/

https://www.airbnb.fr/

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu