Yaşam

Fransa’da Üniversite Okumak

Fransa deyince birçoğumuzun aklına Eyfel Kulesi ve Notre Dame Katedrali ile meşhur; gastronomi, mimari ve sanat alanlarında gelişmiş bir Avrupa ülkesi geliyor. Yalnızca bu alanlarda değil, eğitim alanında da oldukça gelişmiş bir ülke olan Fransa’da öğrenci olmak gittikçe popülerleşen bir istek haline gelmiştir. Bu yazıda sizlere yaşadığım deneyimleri aktararak Fransa’da lisans – yüksek lisans eğitimi almak ve Fransa’da öğrenci olmak ile ilgili elimden geldiğince fikir vermeye çalışacağım.

Öncelikle neden Fransa’ya gitmek istediğinizi ve hayallerinizi netleştirdiğiniz zaman bu süreci olumlu şekilde tamamlamak daha fazla mümkün olacaktır. Ben çocukluğumdan beri Fransızca öğrenmek ve Fransa’da sinema alanında çalışmalarda bulunmak istediğim için Fransa’yı tercih ettiğimi söyleyebilirim. Hedef koymanın, süreç ne kadar zor olsa da iyi bir sonuç elde etmede önemli olduğunu bu deneyimimde de görmüş oldum. Frankofon liselerden mezun olmadığım için Fransızcam iyi seviyede değildi. Fransız Kültür Merkezi’nde yaklaşık 6 ay kadar eğitim aldıktan sonra DELF sınavlarına hazırlanmaya başladım. DELF sınavları Fransa’da yüksek öğrenim görmek isteyen öğrencilerin mutlaka alması gereken bir dil diplomasıdır. Lisans ve yüksek lisans programlarında (İngilizce programlar hariç) eğitim almak istiyorsanız mutlaka minimum DELF B2 diplomasına sahip olmalısınız. Türkiye’de Fransız Kültür Merkezleri’nde düzenlenen sınavlarla bu diplomayı elde edebilirsiniz. Ben yoğun eğitim ve iş yaşamımdan dolayı Fransa’da FLE bölümüne başvurup Fransızca yeterliliğimi Fransa’da aldım.

Başvuru Koşulları

Lisans veya yüksek lisans programlarına başvuru ve kabul için öncelikle ihtiyacınız olan şey DELF B2 diplomasıdır. Bu diplomaya sahip olduktan sonra Campus France’ın websitesine kaydolarak yahut üniversitelerle tek tek iletişim kurarak başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Ben bireysel olarak üniversitemle iletişime geçip başvurumu almıştım. Başvurunuz onaylandıktan sonra da Campus France’a kaydolmanız gerekecek ve okul başvurunuzun ardından Campus France’ta da bir mülakat geçireceksiniz. Tüm mülakat da olumlu sonuçlandıktan sonra vize işlemlerine başlayıp sürecin son kısmına geçmiş olacaksınız.

Campus France’ın websitesinde bulunan katalogları incelediğinizde kendinize uygun programları keşfedip başvuru için gerekli belgeler hakkında bilgileri buradan edinebileceksiniz. Üniversiteler başvuru için genelde sizden bir dosya hazırlamanızı istiyorlar. Bu dosyada Türkiye’de almış olduğunuz diplomalar, motivasyon mektubu, özgeçmişiniz ve bölümlere bağlı olarak da portfolyonuzun bulunması istenmektedir.

Fransa’da Eğitim Ücretleri

Bir diğer önemli konu ise eğitim ücretleri… 2018’e kadar tüm yabancı öğrenciler için eğitim ücretleri lisans 170 euro, yüksek lisans ise 243 euro idi. Ancak 2018 yılında gerçekleştirilen “Bienvenue en France” isimli reformda AB ülkeleri dışından gelen öğrencilere farklı bir fiyat uygulaması uygulanmaya başlandı. Yeni reforma göre lisans 2770 euro, yüksek lisans ve doktora ise 3370 euro şeklinde. Bazı devlet üniversiteleri bu kararı uygulamasa da bu seneden itibaren uygulanması zorunlu hale getirildi. Ben 2018 yılında kabul almış olduğum için bu reformdan etkilenmedim. Öncelikle Toulouse’da FLE eğitimi alıp Fransızcamı yeterli seviyeye getirdim, sonrasında ise yüksek lisans için başvuruda bulundum ve Master 2’ye kabul edildim.

Yüksek Lisans Programı Başvuru Süreci

Devletin internetteki “Trouver mon Master” platformundan şu anda öğrenci olduğum programı buldum ve gerekli tüm detayları bu platform sayesinde edindim. Bölümünüzü seçerken gerçekten ilgili olduğunuz ve ileride kolayca iş bulabileceğiniz bir alanda yoğunlaşmanız önemli. Günümüz şartlarındaki rekabet koşullarını göz önüne alırsak Fransa’da da iş bulmak pek kolay değil. Özellikle belirli alanlarda uzmanlaşmak ve kendinizi geliştirmek sizi avantajlı kılacaktır.

Üniversiteleri seçerken mevcut öğrencilerle iletişime geçip onlarda fikir alabilir, üniversite hocalarına merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Şu an ENSGSI’de İnovasyon ve Tasarım okuyan bir öğrenci olarak bu üniversiteyi ve bölümü seçmiş olduğum için çok mutluyum. Transdisipliner bir eğitim anlayışı ve her zaman öğrenciyi destekleyen bir yaklaşım gerçekten en büyük motivasyon unsurlarından.

Fransa’da eğitime çok büyük önem veriliyor. Eğitime ayrılan bütçe, kütüphanelerin sayıları ve nitelikleri, özellikle Grande Ecoles ve Sciences Po gibi okullarda verilen eğitimin kalitesi eğitim için Fransa’yı seçmede önemli bir kriter diye düşünüyorum.

Gelecek yazılarımızda Fransa’da öğrenci yaşamı, yardımlar, konaklama, sağlık ve iş bulma gibi konulara da değineceğiz. Yazılarımızdan haberdar olmak için sitemize ve sosyal medya hesaplarımıza abone olabilirsiniz. Yeni yazılarda görüşmek ümidiyle…

Yıldız TOKMAK

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu