Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu? (16.08.2020)

Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail arasında anlaşma

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri, ilişkileri normalleştirmek için tarihi bir anlaşmaya vardı. Bu kapsamda BAE, İsrail ile ilişkileri normalleştiren ilk körfez ülkesi oldu.

Anlaşma kapsamında İsrail, 4-5 aydır devam ettiği Batı Şeria’yı ilhak politikalarını durduracak ama bundan vazgeçmiş değil.

Başbakan Netanyahu, İsrail’in enerji, su, çevre koruma ve diğer birçok alanda olduğu gibi korona virüs aşısı geliştirmede de BAE ile işbirliği yapacağını söyledi.

Daha önce Lübnan patlaması sonrası Lübnan ile dayanışma kapsamında Lübnan bayrağı ile aydınlatılan Tel Aviv belediye binası bu sefer Birleşik Arap Emirlikleri bayrağıyla aydınlatıldı.

Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’ın bir sözcüsü, anlaşmanın ” ihanet” olduğunu ve BAE’deki Filistin Büyükelçisi’nin geri çağrıldığını söyledi.

İran ise  anlaşmayı Müslümanların sırtına saplanan bir hançer olarak nitelendirirken Türkiye tarafı “Filistin Davası”na bir ihanet olarak değerlendirdi.

Beyrut’taki gelişmeler

200’den fazla kişinin hayatını kaybettiği, 5000’den fazla yaralının olduğu Beyrut’taki patlamaların sosyal, ekonomik ve politik etkisi devam ediyor.

Bu haftada hükümet, sistem ve yönetim karşıtı gösteriler devam etti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Aoun, patlamayla ilgili şeffaf bir soruşturma sözü verdi ve şu ana kadar en az 20 kişinin tutuklandığını söyledi.

Başbakan Hassan Diab, hükumetinin istifasını duyurduğu ulusal bir televizyon konuşması yaptı. Yaptığı konuşmada, “Lübnan’ı vuran felaket, ülkeyi saran korkunç yolsuzluğun sonucudur” dedi.

Emmanuel Macron tarafından organize edilen Lübnan’a yardım konferansında bağışçılardan 250 milyon avroluk destek bulundu.

Aktör Russell Crowe, Beyrut’ta liman patlamasında hasar gören ikonik bir restoranın yeniden inşasına yardımcı olmak için bir bağış toplama etkinliğine bağışta bulundu.

Ayrıca The Weeknd, korona virüs mücadelesine, Black Lives Matter’a ve sosyal adalet örgütlerine büyük bağışlarla son aylarda hayırseverlik işlerinde yer almıştı ve çarşamba günü Lübnan için Global Aid’e 300.000 dolar bağışladı.

Dünya Gıda Programı ise Lübnan’a 50.000 ton buğday unu gönderecek.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Perşembe günü Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan denizcilik anlaşmasını değersiz olarak nitelendirerek reddetti.

Anlaşma, petrol ve gaz rezervleri içeren sularda münhasır bir ekonomik bölge yaratmayı amaçlıyor. Daha önce Türkiye ile Lübnan Ulusal Hükumeti arasında bu anlaşma imzalanmıştı.

Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin Erbil vilayetinde bulunan Sidakan bölgesine İHA saldırısı düzenledi. Ardından Irak Dış İşleri Bakanlığı “Türkiye’nin mütekerrir askeri ihlalleri Irak egemenliğini, uluslararası hukuku ve Birleşmiş Milletler sözleşmesini ihlal etmektedir” dedi. Türk Dış İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada “Ülkesindeki PKK unsurlarına karşı gerekli önlemleri almak Irak’ın sorumluluğunda” vurgusu yapıldı.

Bu gelişmelerin ardından Irak tarafı, Türk askeri varlığını Irak topraklarından çekmeye ikna etmek için Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Kuveyt başta olmak üzere Arap Liginden diplomatik destek talep etti.

Suriye Cumhurbaşkanı Esad’ın Suriye meclisindeki konuşması tansiyon nöbeti ve kan basıncındaki ani düşüş sebebiyle ertelendi. Hastalığın ertesi gün tekrar baş gösterdiği görüldü.

Sınır güvenliğinin zayıfladığı, kaosun ve iç savaşın hakim olduğu Libya’da uyuşturucu ticareti hız kazandı. Siyasi istikrarsızlığın sonuçlarından biri olarak kabul edilen yasa dışı uyuşturucu ticareti Ortadoğu’dan çıkan uyuşturucunun Avrupa’ya geçişini kolaylaştırıyor.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı, Rahbani Kardeşlerden Dance of Maria

https://www.youtube.com/watch?v=zpoPY2YrOt8

Haftanın filmi, Clash ( 2017) Mısır’da Arap Baharı sonrası yaşanan günlerde diktatör karşıtı farklı gruplar bir kamyonette bir gününü tartışarak, destekleşerek, çatışarak geçiriyor.

Kaynakça

www.bbc.com/news/world/middle_east
www.middleeasteye.net/fr/
www.tr.sputniknews.com

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu