PsikolojiYaşam

Ebeveynlerin ve Çocukların Davranışları Arasındaki Benzerlik

Ebeveynlerin ve Çocukların Davranışları Arasındaki Benzerlik

Ebeveynler genellikle çocukları ile aralarında davranış noktasında hiçbir benzerlik olmadığını düşünebilir. Aslında çok yakın ilişkiler bulunmaktadır.

Bir ebeveynin kendisini duygusal açıdan tatmin edebilmek için kendisine sürekli yeni kıyafetler almak istemesiyle, çocuğun sürekli yeni oyuncaklar alınmasını istemesi aynı şeydir.

Bir seminerde sıkılan ve telefonuna bakan ebeveyn ile bir ev gezmesinde sıkılıp tabletini eline alan çocuk aynı kategoridedir.

İş yerindeki yapması gereken işi erteleyen ebeveyn ile okul ödevlerini erteleyen çocuk aynı kategoridedir.

Bir ortama girildiğinde onunla ilgilenilmediğinde sinirlenen ve ortamı terk eden ebeveyn ile onunla ilgilenilmeyen ortamda sürekli ağlayan ve mızmızlanan çocuk aynı kategoridedir.

Bu pantolon neden ütülenmedi diyen bir ebeveyn ile kahvaltıda ben tost istiyordum diye tutturan çocuk aynı katagoridedir.

Çocuğuna karşı kötü davranan bir ebeveyn ile arkadaşlarına kötü davranan çocuk aynı kategoridedir.

Sofrada yemek beklemekten nefret eden ebeveyn ile onunla oyun oynanması için beklerken öfkelenen çocuk aynı kategoridedir.

Birisi evdeki rondoyu istediğinde vermek istemeyen ebeveyn ile elindeki oyuncağı arkadaşı ile paylaşmak istemeyen çocuk aynı kategoridedir.

Yanlış yaptığında bu senin yüzünden oldu diyen ebeveyn ile sınavdan düşük not aldığında öğretmen bana zayıf not verdi diyen çocuğun davranışı aynı kategoridedir.

Maç izlerken küfürlü konuşan bir ebeveyn ile oyun oynarken küfreden çocuk aynı kategoridedir.

Aynı şeyi defalarca söyleyen ebeveyn ile istediği şeyi ulaşmaya çalışırken sürekli tekrar eden çocuk aynı kategoridedir.

Fatura merkezinde sıra beklerken sinirlenen ebeveyn ile oyunda sıra beklerken sabırsızlanan çocuk aynı kategoridedir.

Avcılık yapan bir ebeveyn ile sokaktaki hayvanlara zarar veren çocuk aynı kategoridedir.

Telefonuna bir şey olduğunda ortalığı yıkan ebeveyn ile oyuncağı zarar gördüğünde sakinleştirilemeyen çocuk aynı kategoridedir.

Bir arkadaşına sahip olduğu mal varlığından böbürlenerek bahseden bir ebeveyn ile sahip olduğu oyuncakları böbürlenerek arkadaşına anlatan ve ona üstünlük kurmaya çalışan çocuk aynı kategoridedir.

Görüldüğü üzere çocuklar ebeveynleri ile olan ilişkilerinde çok iyi gözlemci ama maalesef kötü birer taklitçidirler. Burada çocuklara neyin görüntü kaydı verildiğine ebeveynler dikkat etmelidirler.

Psikolog Mehmet ÇAĞ

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu