Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (21.02.2021)

Thomson Reuters Vakfı’nın (TRF) gördüğü rakamlara göre Lübnan’da son 12 ayda aile içi şiddet raporları ikiye katlandı. Lübnan İç Güvenlik Güçleri (ISF) tarafından toplanan istatistiklere göre, aile içi şiddet olaylarının sayısı geçen yıl 747’idi son 12 ayda ise 1.468’e yükseldi.

Kuşatılmış Gazze Şeridi, İsrail’in teslimatı onaylamasının ardından ilk koronavirüs aşı serisini aldı. Gazze, İsrail üzerinden işgal altındaki Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi’nden (PA) Rusya’nın Sputnik V aşısından 1000 doz alacak.

Shehab haber ajansının dün bildirdiğine göre, İsrail kadın askerlerinin askeri polise bildirdiği cinsel taciz iddialarının sayısı son birkaç yılda arttı.

Saddam Hüseyin’in Kızı

Bölgesel basında dün çıkan haberlere göre, eski Irak lideri Saddam Hüseyin’in en büyük kızının Al Arabiya TV’de görünmesi Bağdat, Riyad ve Amman arasında diplomatik krize neden oldu.

Raghad Saddam Hüseyin, Suudi uydu kanalı Al Arabiya tarafından yayınlanan bir programda Sohaib Charair ile birlikte göründü ve Irak siyasetinde rol almasının mümkün olduğunu söyledi.

Gösterinin ardından Irak Dışişleri Bakanlığı, Ürdün ve Suudi büyükelçilerini Raghad’ın televizyonda görünmesini protesto etmek için çağırdı. Raghad, ABD’nin Irak’ı işgal edip babasını devirdiği 2003 yılından bu yana Ürdün’ün başkenti Amman’da yaşıyor.

ABD- İran Gerilimleri

Haber ajanslarının perşembe günü bildirdiğine göre, üst düzey bir ABD askeri yetkilisi, ülkesinin ordusunun olası İran saldırılarından kaçınmak için “yedek” Suudi askeri üslerini kullanmak istediğini açıkladı.

İran, AB’nin ABD ile nükleer anlaşmayı yeniden canlandırma amaçlı görüşmelere aracılık etme teklifine rağmen, Amerika’nın “önce harekete geçmesi” ve yaptırımları kaldırması gerektiğini söylüyor.

İran dışişleri bakanlığı sözcüsü Saeed Khatibzadeh, “Jestler iyidir” diye tweet atarak, “Unutma, Trump odadan çıktı.” dedi.

Hapisten Kaçırılan Sperm İle Doğan Çocuklar

96. Filistinli bebek İsrail hapishanesinden kaçırılan spermle doğdu. 35 yaşındaki baba, içeriden dışarıya sperm kaçırdı ve karısına ulaştırıldı. Gazzeli karısı, kaçak sperm yoluyla hamile kaldıktan sonra bir erkek bebek dünyaya getirdi. Baba ise Temmuz 2014’te İsrail güçleri tarafından tutuklanmış. Daha sonra 11 yıl hapse mahkûm edilmişti.

Mahkûm işlerinde uzmanlaşmış kurumlara göre bebek Mücahit, babaları işgal tarafından gözaltına alınırken kaçak sperm kullanılarak doğan 96. çocuk.

İran Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

İran’da muhafazakâr kanadın en güçlü grubu olarak bilinen Devrimci Güçler Koalisyonu Başkanı Haddad Adil, bu yıl 18 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağı yönünde mesajlar ileten eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a adaylık izni verilmeyeceğini belirtti.

Suriye İdlib’de Bombalamalar

Suriye rejim güçleri, Türkiye, Rusya ve İran’ın bölgedeki sükuneti desteklemeyi kabul etmesinin ardından dün kuzeybatıdaki İdlib ilinde bir dizi alanı bombaladı. Yerel kaynaklar, rejim güçlerinin İdlib’in güney banliyölerindeki Kansafra, Al-Fateera, Sufuhn, Fulayfel, Al-Ruwayjah, Benin ve Al-Bara kasabalarına ağır top ve füze mermileri ateşlediğini söyledi. Kaynaklara göre Suriye rejiminin bombardımanı bölgeye bir Rus keşif uçuşu ile aynı zamana denk geldi.

İsrail’de Hızlı Aşılamalar

İsrail, ülkede yapılan araştırmalar sonucunda Pfizer aşısının hastaneye yatma ve ölümleri önlemede % 95,8 oranında etkili olduğunu ortaya çıkardığından tecrit kısıtlamalarını hafifletiyor. Pazar gününden itibaren mağazalar, kütüphaneler ve müzeler açılabilir, ancak yine de sosyal mesafe ve maskeler gerekli olacak.

Sağlık bakanlığı ise bunun normal hayata dönmenin ilk aşaması olduğunu söylüyor. Bu arada İsrail’de halkın %49’u ilk doz aşılarını almış durumdadır.

Mısır’da Bulunan Tarihin En Eski Bira Fabrikası

Mısır’daki arkeologlar, yaklaşık 5.000 yıl öncesine dayanan dünyanın bilinen en eski bira fabrikasının ne olabileceğini ortaya çıkardılar. Mısırlı-Amerikalı bir ekip, çölde eski bir mezarlık olan Abydos’taki bira fabrikasını keşfetti. Bira yapmak için tahıl ve su karışımını ısıtmak için kullanılan yaklaşık 40 tencere içeren bir dizi ünite buldular.

Mısır’da 2 Çocuk Uyarısı

Mısır Devlet Başkanı Abdül Fettah El Sisi, devletin maliyetlerini düşürmek için nüfusu ikiden fazla çocuğu olmaması konusunda uyardı.

Sonrasında dini ferman çıkarmaktan sorumlu ulusal organ olan Mısır’dan Dar Al-Ifta dün, devletin ülkenin doğum oranını düzenlemek için gerekli gördüğü her türlü araç ve önlemi almasına herhangi bir itirazı olmadığını söyledi.

Dar Al-İfta, “İslam, hamileliği önlemekle kürtaj arasında ayrım yapıyor ve çok sayıda çocuğun bakılamayacağı korkusu varsa, ilkine izin veriyor.” Dedi.

Cezayir’den

Cezayir’de bir düzine demokrasi yanlısı aktivist tahliye edildi ve daha fazlasının Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune tarafından verilen aflarla serbest bırakılması bekleniyor.

Cezayir İletişim Bakanı ve hükümet sözcüsü Ammar Belhimer, ülkesine karşı “İsrail ve Fas önderliğinde bir siber savaş” yürütüldüğünü söyledi.

Lübnan’da Mülteci Kamplarında Kalan Filistinliler

Reuters, salgının toplum üzerindeki aşırı büyük etkisini vurgulayan BM rakamlarına göre, Lübnan’daki Filistinli mültecilerin COVID-19 ile ölme olasılıkları topluma göre 3 kat daha fazla dedi.

Lübnan’da tahminen 207.000 Filistinli mülteci, evlerinden sürüldükten veya İsrail’in 1948’deki yaratılışını çevreleyen çatışmalardan kaçtıktan sonra yaşıyor; bunların büyük çoğunluğu sosyal mesafenin imkânsız olduğu sıkışık kamplarda kalıyor.

Mert DEDECAN

Haftanın şarkısı

Haftanın filmi Suudi Arabistan’dan

Kaynakça

www.middleeastmonitor.com

www.haberturk.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu