Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (28.11.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta (28.11.2021)

Bölgeden Mülteci Haberleri

Yunanistan’daki yirmi yedi önde gelen STK Perşembe günü, hükümetin Ekim ayında iltica başvuruları kabul edilenlere yönelik hizmetleri durdurma kararının ardından mültecilerin ve sığınmacıların açlıkla karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

Tunus donanması, Akdeniz’de dalgalı denizlerde Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken güçlükle karşılaşan aşırı yüklü bir tekneden 487 göçmeni kurtardı.

Türkiye perşembe günü Yunanistan tarafından yasadışı bir şekilde Ege Denizi’ndeki Türk karasularına geri itilen 37 sığınmacıyı kurtardı.

Avrupa Parlamentosu yaklaşık 4 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmaya devam eden Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için ek bir finansman programını onayladı.

AB milletvekilleri, bu yıl için bütçesinde yapılan değişikliği onaylayarak, Türkiye’de kalan Suriyeli mülteciler için fazladan 149,6 milyon € (170 milyon $) fon ayırdı. Karar 588 lehte, 87 aleyhte oyla ve 14 çekimser oyla kabul edildi.

Almanya, BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) ile Filistinli mültecilerin haklarını korumadaki rolünü geliştirmek için UNRWA’nın temel kaynaklarını desteklemek için yaptığı finansman anlaşmasının bir parçası olarak 25 milyon € (28 milyon $) taahhüt etti.

İkinci bir Irak uyruklu grup, Avrupa Birliği’ne ulaşmak için Belarus’ta haftalar, aylar geçirdikten sonra iki uçuşla Kuzey Irak’a döndü.

Aralarında çocukların da bulunduğu en az 570 Iraklı, 26 Kasım Cuma günü iki uçakla Belarus’tan kuzeydeki Erbil kentine iade edildi.

Bölgeden Korona Gündemi

Reuters’in bildirdiğine göre, İsrail, ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen yeni ve potansiyel olarak aşıya dirençli bir koronavirüs varyantı vakalarını bildirdikten sonra, cuma günü çoğu Afrika ülkesine seyahat yasağı getirdi.

Faslı yetkililer dün artan sayıda koronavirüs vakasını engellemek için Fransa ile tüm ticari uçuşları askıya aldı.

İran Protestoları

Protestocular, hükümetten yaşadıkları kuraklığın hafifletilmesine yardım etmesini talep etmek için İran’ın merkezi şehri İsfahan’da sokaklara döküldü.

Eyaletin içinden geçen Zayandeh Rud Nehri, kuraklık ve hükümetin endüstrileri desteklemek amacıyla suyunu çevredeki bölgelere yönlendirme kararının bir sonucu olarak kurudu. Yerel çiftçiler çaresiz kaldı.

Göstericiler, “Suyumuz rehin tutuluyor” yazılı pankartlar açtı.

BAE Türkiye İlişkileri

BAE’nin Veliaht Prensi, Şeyh Muhammed bin Zayed Al-Nahyan, Abu Dabi ile Ankara arasındaki ikili ilişkilerin güçlü bir şekilde yenilenmesiyle 2012’den bu yana ilk kez çarşamba günü Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) haber kaynakları, çarşamba günü Türkiye’nin başkenti Ankara’da Veliaht Prens ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmeye övgü yağdırdı.

Gazete, toplantının “olağanüstü bir önem taşıdığını, çünkü Türkiye ile ilişkileri yalnızca BAE ile değil, çeşitli Arap ülkeleriyle tarihi, coğrafi ve dini ilişkilere ve birçok ortak çıkara dayalı yeni bir aşamaya taşıdığını” söyledi.

Ayrıca ziyareti, iki lider arasındaki toplantının ardından iki ülkenin imzaladığı çeşitli anlaşmalara atıfta bulunarak, Türkiye ile BAE arasında “yeni bir işbirliği çağını müjdeleyen” tarih olarak nitelendirdi.

Diğer Gelişmeler

Filistinli bir yetkili perşembe günü, İsrail makamlarının Kudüs’ün farklı bölgelerinde 17.000’den fazla yerleşim birimi inşa etmek için çalıştığını söyledi.

Yirmi Avrupa Birliği (AB) diplomatı kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ndeki insani durumu değerlendirmek için bölgeye giderek ziyaretlerde bulundu.

Lübnan Valisi Riad Salameh Salı günü Reuters’e verdiği demeçte, Lübnan’ın konuyla ilgili tartışmalar sürerken finansal sistemdeki kayıp tahminini henüz IMF’ye vermediğini, ancak Fon ile yıl sonuna kadar bir mutabakat zaptı imzalamak için çok çalıştığını söyledi.

BM’nin en üst düzey kalkınma izleme ajansı pazartesi günü Afganistan’daki bankacılık sisteminin “karmaşa içinde” olduğunu söyleyerek kasvetli bir tablo çizdi.

Libya’nın eski devrik lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu, 24 Aralık’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmaktan çıkarıldı.

Yerel basında çıkan haberlere göre, seçim komisyonu Seyfülislam Kaddafi de dahil olmak üzere çok sayıda başvuranın adaylığını “yasal gerekçeler” öne sürerek reddetti.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

Haftanın Şarkısı

Kaynakça

www.middleeastmonitor.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu