Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (19.12.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta (19.12.2021)

İltica Talep Eden İranlı Sporcu

İranlı kadın milli hentbolcu Shaghayegh Bapiri, İspanya’dan iltica talebinde bulunmak için yarışma esnasında milli takımı terk etti. İran dışında UnitedForNavid kampanyası aracılığıyla bazı İranlı sporcular, İslam Cumhuriyeti’nin kadınlara ve dini ve etnik azınlıklara karşı uyguladığı ayrımcılık nedeniyle Olimpiyat komitesinden İran’ın uluslararası sporlardan men edilmesini istiyor.

Bapiri, kadınlara karşı ayrımcılıktan bahsetti ve İran Federasyonu’na 1.500 milyon toman (350.000 $) değerinde çek vermemiş olsaydı hiçbir oyuncunun geri dönmeyeceğini söyledi.

Tunus’ta Arap Baharı Yıldönümü

Yerel basına göre muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı Kais Saied tarafından açıklanan son önlemlere karşı Cuma günü kitlesel protesto çağrısında bulundu.

Cuma sabahı yüzlerce kişi, eski Cumhurbaşkanı Zine El-Abidine Ben Ali’nin düşüşünü gören ve Arap baharını ateşleyen devrimin başlamasının 11. yıldönümünü kutlamak için sokaklara çıkarken, Cuma sabahı Tunus başkentinin bir bölümünde yoğun bir polis varlığı vardı.

Fas’tan Çin’e Geri Gönderilen Uygurlu

Fas’ın ana şehri Kazablanka’daki bir temyiz mahkemesi, Müslüman bir Uygur aktivistin orada işkence göreceğine dair korkulara rağmen Çin’e sınır dışı edilmesini onayladı.

Uluslararası Af Örgütü, 33 yaşındaki bilgisayar mühendisi İdris Hasan’ın Çin’de “ağır işkence görme riski” altında olduğu konusunda uyardı.

33 yaşındaki bilgisayar mühendisi, Temmuz ayında yaşadığı ve çalıştığı Türkiye’den Kazablanka’daki Muhammed V uluslararası havaalanına gelirken tutuklanmıştı.

Terörizm suçlamalarıyla iadesini isteyen Çin’in talebi üzerine Interpol’den kırmızı bülten çıkarılmıştı.

Libya Seçimleri

Libya’nın başkenti Trablus’ta önümüzdeki hafta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde silahlı grupların birçok ilçede harekete geçmesiyle tansiyon yükseldi.

Bir askeri komutanın görevden alınmasının ardından silahlı adamlar başbakanın ofisini saatlerce kuşattı.

Ayrıva 24 Aralık’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekten yapılıp yapılmayacağına dair hala belirsizlik var.

Suudi Arabistan’da Düzenlenen Felsefe Konferansı

Suudi Arabistan’da, muhalif görüşleri ifade ettikleri için son yıllarda vatandaşların hapse atıldığı bir ülkede eleştirel düşünmeyi teşvik etmeyi amaçlayan büyük bir uluslararası felsefe konferansı düzenlendi.

Önde gelen Amerikalı filozof Michael Sandel, Riyad’daki üç günlük etkinliğe katılan çok sayıda saygın akademisyen arasındaydı.

Kral Fahd Ulusal Kütüphanesi’ndeki konferans merkezinden YouTube’da canlı yayınlanan bir oturum sırasında, Bay Sandel dört Suudi öğrenciyle eleştirel akıl yürütme ve ahlak felsefesi konularını hassas bir şekilde ele aldı.

Diğer Gelişmeler

Fransız makamları, geçen ay Manş Denizi’nde boğulma olayının ardından kurtarılan 27 cesetten 26’sının kimliğini resmi olarak belirledi.

Ailelerine haber verilen kurbanlar arasında Irak’tan 16 Kürt ve dört Afgan da bulunuyor.

Şişme botları 24 Kasım’da Fransa’dan İngiltere’ye geçmeye çalışırken batmıştı.

İsrail Savunma Bakanlığı Gazze Şeridi’nde sensörlü bir yeraltı bariyeri ve bir silah sistemi içeren 65 km uzunluğunda ve 6 metre yüksekliğindeki duvarın artık faaliyete geçtiğini duyurdu.

25 Kasım’da Senato, o zamana kadar tüm Cezayirlilerin, sosyal statü veya gelir ayrımı olmaksızın, temel malları daha düşük bir maliyetle satın almalarına izin veren devlet sübvansiyonlarının sona ermesini imzaladı ve bugüne kadar Cezayir’de tartışmalara, öfkeye ve korkulara neden oldu.

Norveç Mülteci Konseyi’ne göre, son üç ayda 300.000’den fazla insan İran’a düzensiz bir şekilde geçti ve daha fazlası günde 4.000 ila 5.000 oranında geliyor.

Mısır Hükümeti, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Büyükelçisi Hamad Saeed Al-Shamsi’yi Mısır’da antika kaçakçılığına karıştığı gerekçesiyle sınır dışı etti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün dün yayınladığı yeni bir rapora göre, Arap dünyası 2000 yılından bu yana 141 milyon insanı etkileyen açlıkta yüzde 91,1’lik bir artışa tanık oldu.

Basında dün çıkan haberlere göre, Fas ve İsrail, Kuzey Afrika eyaletinin Al-Aoula bölgesinde insansız uçaklar için iki fabrika kurmaya hazırlanıyor.

Mert DEDECAN

Haftanın Belgeseli

Haftanın Şarkısı

Kaynakça

www.bbc.com

www.middleeasteye.net

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu