Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ? (12.12.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta (12.12.2021)

Körfezden Gelişmeler

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, kendisini Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne götüren bölge gezisinin bir parçası olarak çarşamba günü Katar’a geldi. Bu ziyaret, geçtiğimiz ocak ayında diplomatik ilişkilerini yeniden tesis eden iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesine işaret ediyor.

Fransa ve Suudi Arabistan, Lübnan Başbakanı Najib Mikati ile ortak bir telefon görüşmesi yaptı ve bu, Riyad ile Beyrut arasında eşi benzeri görülmemiş bir diplomatik krizin çözülmesinde önemli görülen bir jest oldu.

Türkiye’de körfezdeki diplomatik ilişkilerini toparlamaya çalışıyor. Bu kapsamda BAE ve Katar’la görüşmeler yoğunlaştı.

Bir Aileye İsabet Eden Füze

Suriye’deki bir ABD hava saldırısının kurbanına ait bir video, birkaç metre ötede bir El Kaide liderini hedef alan bir füze patladığında ailesinin arabasına çarptığı anı gösteriyor.

Ailede hayatını kaybeden olmadı ancak 10 yaşındaki çocuğun yaraları kalıcı olabilir.

Cezayir Savaşı Arşivleri

Fransa Kültür Bakanı Roselyne Bachelot, ülkesinin yakında Cezayir Savaşı (1954-1962) sırasındaki ceza soruşturmalarıyla ilgili arşiv kayıtlarına erişime izin vereceğini duyurdu.

Gizli belgelerin devlet sırlarını içerdiği kabul ediliyor ve tarihçilerin ve araştırmacıların Fransız sömürge yönetimi altındaki birçok kayıp insan ve Cezayirli cinayeti vakasını çözmesine yardımcı olacağı umuluyor.

Kuzey Afrika ülkesi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yaptığı açıklamalar üzerine Ekim ayında Paris büyükelçisini geri çağırmış ve hava sahasını Fransız askeri uçuşlarına kapatmıştı.

Deve Güzellik Yarışması

40’tan fazla deve, Botox enjeksiyonları ve diğer kozmetik iyileştirmeler aldıkları için Suudi Arabistan’ın güzellik yarışmasından diskalifiye edildi.

Yarışma, 66 milyon dolarlık (45 milyon sterlin) para ödülünün söz konusu olduğu Kral Abdülaziz Deve Festivali’nin en önemli olaylarından biri.

Anahtar özellikler arasında uzun, sarkık dudaklar, büyük bir burun ve düzgün bir kambur bulunur.

Fas’ta Akademisyenlere Tutuklama

Fas’ta dört üniversite öğretim görevlisi, öğrencilere seks karşılığında daha iyi notlar vermekle suçlanarak mahkemeye çıktı.

Akademisyenler, cinsiyet ayrımcılığına ve kadına yönelik şiddete tahrikle suçlanıyorlar.

Beşinci bir öğretim görevlisi, uygunsuz saldırı ve darp suçlamalarıyla çarşamba günü mahkemeye çıkacak.

Filistin Ampute Futbol Takımı

İşgal altındaki Gazze’deki Filistinliler, ampütasyonlu futbolcular için bir milli takım kurdu ve Ampute Dünya Kupası’na katılmayı umuyor.

Bazıları 2018 protestolarında İsrail güçleri tarafından yaralandı.

Verilere göre İsrail askerleri 7 bin Filistinliyi uzuvlarından vurdu ve 150’den fazla ampütasyona neden oldu.

Filistin’e Yardım Fonları

Cezayir, Filistin Yönetimine 100 milyon dolar (75 milyon sterlin) hibe vermeyi kabul etti. Duyuru, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune tarafından konuk Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşmesinin ardından yapıldı.

İsveç, Mayıs ayında İsrail’in Gazze’ye yönelik 11 günlük taarruzunun ardından kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nin yeniden inşasını desteklemek için BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı ile yaptığı fon anlaşmasının bir parçası olarak 5,7 milyon dolar bağışladı.

https://twitter.com/middleasthetic/status/1468683998230630403?s=20

Diğer Gelişmeler

Libya makamları, göçmenlerin Akdeniz’i geçmesini durdurmak için AB’den destek alıyor ve genellikle onları kötü niyetli gözaltı merkezlerine gönderiyor.

Mısır, Etiyopya ve Eritre, geçtiğimiz yıl çok sayıda gazeteciyi hapse atmakla öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor.

Taliban sözcüsü, Afgan geçici hükümetinin son üç ay içinde Horasan Eyaleti’nde İslam Devleti (ISKP veya ISIS-K) olarak da bilinen 670’den fazla DEAŞ militanını tutukladığını söyledi ve bu teröristlere ülkede yer olmadığını da sözlerine ekledi.

Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıl Katar’da yapılması planlanan 2022 FIFA Dünya Kupası’nın güvenliğinin sağlanmasına yönelik 3 bin Türk polisinin yardım edeceğini söyledi.

Güçlü Tunus sendika merkezi UGTT Cumartesi günü, Cumhurbaşkanı Kais Saied tarafından Temmuz ayı sonunda kararlaştırılan olağanüstü halden çıkmak için 6 binden fazla aktivistin katıldığı bir miting sırasında “ulusal diyalog” ve bir yol haritası talep etti.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Cezayir milli hentbol takımı 13-23 Ocak tarihleri ​​arasında Fas’ta düzenlenecek Afrika Erkekler Hentbol Şampiyonası’na katılmayacak.

Bazı maçların tartışmalı Batı Sahra bölgesindeki Layoun şehrinde oynanacağının ortaya çıkması üzerine Cezayir tarafının boykot etmesi bekleniyordu.

Fransız savcılar, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle bağlantılı olarak gözaltına alınan Suudi bir adamı, yanlış kimlik kurbanı olduğu sonucuna vardıktan sonra serbest bıraktı.

33 yaşındaki Khaled Alotaibi, Türkiye tarafından çıkarılan bir tutuklama emri üzerine Salı günü Paris’teki bir havaalanında tutuklanmıştı.

Lübnan, doğal gaz ihtiyacını karşılamak için Mısır’dan acil destek istedi.

Lübnan Başbakanı Najib Mikati, bugün eklenen bir Facebook gönderisinde, Cumhurbaşkanı Abdel Fattah Al-Sisi ile bir araya geldiği Mısır’a resmi ziyareti sırasında talepte bulunduğunu söyledi.

Mısır mahkemesi Müslüman Kardeşler lideri ve üyesi olmakla suçlanan 43 kişiye hapis cezası verdi.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

https://www.youtube.com/watch?v=7MtorYzfzWU

Haftanın Şarkısı

Kaynakça

www.aljazeera.com

www.france24.com

www.middleeastmonitor.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu