Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (09.01.2022)

Orta Doğu’da Bu Hafta (09.01.2022)

Lübnan’da Ekonomik Kriz ve Uyuşturucu

Lübnan’da Filistinli mülteciler için ilaçlar gıdadan daha ucuz.

Lübnan ekonomik krizi nedeniyle uyuşturucu tedavi merkezlerinin bulunmadığı Trablus yakınlarındaki Beddawi kampında amfetamin kullanımının oldukça yaygın olduğu bildirildi.

Lübnan, 2019’dan beri Dünya Bankası tarafından modern zamanların en kötüsü olarak tanımlanan bir ekonomik kriz yaşıyor. Lübnan sterlini çöktü, hiperenflasyona yol açtı ve ücretlerin, emekli maaşlarının ve tasarrufların değerini yok etti. Nüfusun en az %75’i yoksulluk içinde yaşıyor.

İsrail’in Batı Şeria’da Yeni Yerleşimleri

Ürdün Dışişleri Bakanı cuma günü İsrail’i işgal altındaki Batı Şeria’da binlerce konut inşaatını onaylaması nedeniyle kınadı ve bunu “uluslararası hukukun açık ihlali ve barışın temellerini baltalamak” olarak nitelendirdi.

Türkiye de Perşembe günü İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’te 3.500’den fazla yasadışı yerleşim birimi inşa etme planlarını onaylamasını kınadı.

Ayrıca Wafa haber ajansının bildirdiğine göre, işgal altındaki Batı Şeria’da iki Filistinli İsrail tarafından ayrı olaylarda öldürüldü.

Filistin sağlık ve güvenlik kaynakları, İsrail işgal güçlerinin Nablus’un doğusundaki Balata mülteci kampına düzenlediği baskın sonrasında 21 yaşındaki Bakir Hashash’ın başından vurulduğunu doğruladı.

Lübnan’da Kafala Sistemi

Lübnan’da işveren göçmen işçiye saldırdı ve kafala sistemi tartışmasını ateşledi.

Lübnanlı bir adamın Lübnan’daki bir kasabada yabancı bir işçiye saldırdığını gösteren bir video sosyal medyada viral hale geldi, ülke içinde yabancı işçi haklarının eksikliğine dair endişeleri artırdı ve aktivistleri kafala sistemine karşı muhalefetlerini ikiye katlamaya teşvik etti.

Çin Fas İlişkileri

Fas ve Çin, Pekin’in ortak “Kuşak ve Yol” girişimi kapsamında işbirliğini büyük ölçüde artırmayı amaçlayan bir anlaşma imzaladı.

Video konferans yoluyla imzalanan anlaşmaya göre, Çinli şirketler Fas endüstrilerine yatırımlarını artırmaya teşvik edilecek.

Anlaşma, teknoloji, ticaret ve tarım alanlarında büyük ölçekli projeler oluşturulmasını içeriyor.

Diğer Gelişmeler

Safa haber ajansının Pazar günü bildirdiğine göre, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, işgal altındaki Batı Şeria kenti Hebron’da İsrail işgali tarafından yıkılan Filistinli bir ailenin evini yeniden inşa etme sözü verdi.

Erdoğan şubatta Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek.

Türkiye cumhurbaşkanı, ilişkilerin ısınması ve BAE ile ilişkilerin yeniden başlamasının ardından önümüzdeki ay Riyad’ı ziyaret edeceğini söyledi.

İsveç 2021’de 27.000’den fazla Suriyeli mülteciye vatandaşlık verdi.

Yerel kaynaklar Cuma günü Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, roket saldırılarından iki gün sonra ABD’nin Suriye’nin doğusundaki petrol sahalarındaki üslerine askeri takviyeler gönderdiğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdollahian, Tahran’ın Suudi Arabistan ile ilişkileri her an yeniden kurmaya hazır olduğunu söyledi.

Fas Adalet ve Kalkınma Partisi dün, hareketin genel başkan yardımcısı Noureddine Bhiri’nin tutuklanmasının ardından Tunus’un Ennahda’sına bir destek mesajı gönderdi ve tutuklanmasını “Tunus’taki siyasi krizde tehlikeli bir gelişme” olarak nitelendirdi.

Mert DEDECAN

Haftanın Belgeseli

https://www.youtube.com/watch?v=g4ucLIc-7NI

Haftanın Şarkısı

Kaynakça

www.middleeasteye.net

www.middleeastmonitor.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu