Dünyadan Kültür-SanatSinema

Pleasantville (Yaşamın Renkleri)

Pleasantville (Yaşamın Renkleri), Amerikan sinemacı Garry Ross tarafından yazılıp yönetilmiş 1998 yapımı bir filmdir. Filmin başrollerini Tobey Maguire, Reese Witherspoon, William H. Macy ve Joan Allen paylaşmaktadır.

İki kardeş olan Jennifer ve David zıt karakterli kişilerdir. Jennifer, okulda popüler bir kız olmak, en popüler erkeklerle çıkmayı istemektedir. David ise zamanının çoğunu 1950’lerin siyah-beyaz bir sitcom dizisi olan Pleasantville‘i izleyerek geçirir. Jennifer, Mark Davis adındaki popüler basketçi çocuğu maç izlemek üzere evine davet eder. David ise o gece önemli bir maratonu izlemeyi planlıyordur, bu yüzden aralarında kumanda savaşı yaparlar. Kumanda savaşı sırasında kumanda kırılır ve eve bir tamirci gelir. Tamirci onlara yeni ve oldukça değişik bir kumanda verir. Her şey bu kumanda ile başlar. Jennifer ve David kumandaya bastıkları anda kendilerini “Pleasantville” adlı dizinin içinde bulurlar ve dizinin iki başrol oyuncusu yerine geçerler.

Yapay ve Tek tip Hayatlar

Pleasantville’de hiçbir şey normal hayatlarındaki gibi değildir. Hayat burada siyah – beyazdır. İnsanlar rutin işler yapmakta, kendi duygularının farkında olmamakta, kendilerini sorgulamamaktadırlar. Evliler ve sevgililer el ele bile tutuşmaz, sanki duyguları yokmuş gibi davranırlar. İnsanlar adeta distopik bir fanusun içinde yaşamaktadırlar. İnsanın özüne uzak, yapay ve tek tip hayatlar Jennifer’ı rahatsız eder ve Jennifer geri dönmek ister. David ise oradaki duruma ayak uydurmaya çalışır. Dizinin müdavimi olduğu için de nerede ne yapması gerektiğini iyi bilir. Ancak, Jennifer sürekli pot kırmaktadır ve bir süre sonra dizideki düzeni bozmaya başlar. Basket takımından bir çocuğun teklifini kabul eder ve onunla çıkmaya başlar. Çocuk cinsellik ya da kimi duygularla ilgili bir şey bilmemekte ve hissetmemektedir. Jennifer ona cinselliği öğretir.

Farklılık ve Tahammülsüzlük

Dizide adeta devrim niteliğindeki değişimler sonucu bazı dengeler bozulur ve insanlar garip davranmaya başlar. Basket oyuncularının performansları düşer. Diziye bir anda değişik bir hava gelir. Farklılıklarla beraber tahammülsüzlük de ortaya çıkar. İnsanlar birbirleriyle kavga etmeye, rutin dışındaki eylemleri yapmaya başlarlar. Dizi, Jennifer’ın dizinin rutin akışı dışında davranmasıyla renklenmeye başlar. Bu değişimle birlikte adeta bir kaos ortaya çıkar. Renksiz olanlar renkli olanlara karşı çıkmaya başlar. Tüm şehri talan etmeye, yakıp yıkmaya başlarlar. Kitapları yakıp yapılan resimleri parçalarlar. Dizi içinde meydana gelen bu değişime karşı gelirler. David tüm bunların sorumlusu olarak görülür ve mahkemeye çıkarılır. Tam ceza alacakken siyah-beyaz olanlar da renklenir. David insanların duygularını düşüncelerini farkına varmalarını sağlamıştır. İnsanların tek bir tipe sokulamayacağını savunmuştur. Dizi kahramanları bir süre sonra bu düzene alışırlar. Jennifer ve David de tamircinin yardımıyla diziden çıkıp normal yaşantılarına geri dönerler. 

Kişisel baskının çok güzel ve özgün bir dille işlendiği Pleasantville filmi birçok ödüle layık görülmüş, sinemaseverlerin beğenisini kazanmıştır. İyi seyirler dileriz…

Yıldız TOKMAK

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu