CultureDünyadan Kültür-Sanat

Menton: Limonların Şehrinde Bir Akdeniz Masalı

Menton: Limonların Şehrinde Bir Akdeniz Masalı
Fransa’nın güneydoğusunda bulunan ve bilinirliği az olan “Menton” şehrini gelin daha yakından tanıyalım ve eşsiz güzelliklerine tanıklık edelim.


Fransız Rivierası’nda bulunan ve akdeniz iklimine sahip diyebileceğimiz bu şehir, tarihi ve mimari yapısı ile turistleri büyülemektedir. Vieux Menton bölgesindeki rengarenk evler ve geleneksel pazarları tarihi dokuyu yansıtmakta oldukça usta. Şehir merkezindeki görkemli Saint-Michel Bazilikası, 17. yüzyılda inşa edilen bir barok kilise olarak ön plana çıkıyor. İtalyan, akdeniz esintilerini gördüğümüz bu şehirde tarihi Menton Garavan Limanını da şehrin simgesi haline geldiğini söylememiz gerekmektedir. Bu liman, güzel yatlar ve teknelere ev sahipliği yaparak, ziyaretçilere hoş bir deniz atmosferi sunuyor. Bunların dışında da Le Cimetière du Vieux Château, Le Bastion gibi bir çok tarihi yapı şehrin güzelliğine eşlik etmekte.


Fête du Citron (Limon Festivali), 1934 yılından bu yana şehri renklendiren, ziyaretçileri çeken bir gelenek haline geldi. Menton şehri, Akdeniz iklimine sahip olması nedeniyle kış aylarında sıcaklığın düşmesine rağmen hissedilen bir soğukluk yaşanmamaktadır. Bu sebeple, festival genellikle tarihlerde değişiklik gösterse de, şubat ayında başlar ve 2 hafta boyunca çeşitli sokak gösterileri, konserler gibi bir çok eğlenceye ev sahipliği yapmaktadır. (Güncel tarihlere ulaşmak için etkinlik düzenleyicilerinin resmî web sitesini kontrol etmek faydalı olacaktır.)


Festivalin ana teması genellikle dev boyutlardaki limon ve portakal heykelleridir. Bu heykeller, genellikle çeşitli konseptlere dayalı olarak tasarlanır ve şehir merkezinde sergilenir.
Festival boyunca şehrin sokaklarına baktığımızda ise dev heykeller, gece aydınlatmaları, kurulan pazarlar ve süslenmiş arabalar ile yapılan geçit törenleri şehri eşsiz bir atmosfere sürükler. Bu festival binlerce ziyaretçiye unutulmaz bir deneyim sunmaktadır.

Yazımınız sonuna geldiğimizde ise, Akdeniz lezzetlerini sevenler için Menton önemli bir durak noktasıdır. Deniz ürünleri, zeytinyağlı yemekler ve yöresel şaraplarıyla oldukça ünlü olan şehir, ayrıca meydanlarda ve sokaklarda yer alan kafeler, geleneksel Fransız mutfağının keyfini çıkarmak için ideal yerlerden biridir.

Kaynakça

https://www.fete-du-citron.com/-programme-.html

https://www.menton.fr

https://fr.wikipedia.org/wiki/Menton_(Alpes-Maritimes)

https://provence-alpes-cotedazur.com/decouvrir/villes/alpes-maritimes/menton/

https://www.menton-riviera-merveilles.fr/menton-et-le-littoral/nos-incontournables/vieille-ville-de-menton/

Beyza VAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu