Etkinlikler

Fête du citron (Limon Bayramı)

Fête du citron (Limon Bayramı)

Kış geldi, havalar soğudu. Pencerenin kenarında kar yağışı izleme mevsiminden, gelin bol vitaminli, içlerimizi ısıtacak limon bayramına gidelim. 

Limon bayramı

Fête du citron, bahar mevsimi başlangıcında, Fransa’nın Menton şehrinde düzenlenen geleneksel bir bayram. Menton Fransa’nın güneyinde, İtalya sınırına yakın bir kent olması dolayısıyla iklim olarak limon ve narenciye yetiştiriciliği için çok elverişli bir bölge. Fransızlar tarafından caviar de la Riviera – riviera havyarı – olarak adlandıran limon, 1341 yılından beri bu bölgede yetiştiriliyor. Bu nedenle kültürel olarak da şehir halkının geleneksel sembollerinden biri olmuş. Üstelik Menton Limonu IGP (Indication géographique protégée) damgası taşıyor.

Limon Bayramı Neden Bu Kadar Özel? 

1934 yılından beri düzenlenen limon bayramı, şehrin en büyük sembollerinden biri haline gelmiş. Öyle ki Menton şehrinde yetişen limon, diğer limonlara da benzemiyor. Şehrin jeolojik, iklimsel ve topoğrafik özellikleri – don olayı gözlemlenmemesi, iklimin ılık olması ve kumtaşı topografyası – bölgede yetişen limona ne çok acı ne çok şekerli olan, dengeli bir asit oranı sağlıyor. Aynı zamanda parlak sarı rengi ve yüksek yağ oranı içeren kabuğu, Menton Limonu’na özel bir aroma veriyor. 

Bununla birlikte, 1990’lı yıllarda bölgeye 5000’in üzerinde limon ağacı dikilmiş ve 200 tona yakın limon 18 yerel üretici tarafından elle toplanıyor.

Bayramda Neler Oluyor?

Her sene farklı bir tema üzerinden düzenlenen limon bayramının bu seneki teması opera ve dans. 

Konserden ziyade karnaval havasında geçen bayram, rehberli turlar, doğa yürüyüşleri, gösteriler, sergiler ve bol bol limona sahne oluyor.  

Her yıl 200 binden fazla katılımcı ağırlayan limon bayramını 12 – 27 şubat arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Bir sonraki festivalde görüşmek üzere !

Buket ÇALIŞIR

Kaynakça :

https://www.fete-du-citron.com/

https://agriculture.gouv.fr/le-citron-de-menton-igp-ou-le-caviar-de-la-riviera

Başa dön tuşu