EtkinliklerKültür-Sanat

Resmin Dehası Van Gogh

Gianfranco Iannuzzi – Renato Gatto – Massimiliano Siccardi yaratıcılığı ile şubat ayında Atelier Des Lumieres’de Van Gogh’un sanatını farklı bir perspektif ile görme fırsatı buldum. Tabi Luca Longobardi’’nın eşsiz müziğinin ona eşlik ettiğini unutmayalım. 

Yaşamı boyunca dışlanan ve kabul görmeyen bir resim dehası Van Gogh! 

Geçtiğimiz günlerde “Atelier Des Lumieres” de izleme fırsatı bulduğum dijital Van Gogh sergisi adeta ben de hayranlık uyandırdı. Gün boyunca her saatte gösterimde olan sergi izleyicileri büyülüyor. Her yaştan gelen Van Gogh hayranlarına ev sahipliği yapan sergi; sonunda “neden bitti ki?!” demenize neden oluyor. 

Van Gogh’un dünyanın farklı yerlerine dağılan tablolarını; Patates Yiyenler tablosu (Des Mangeurs de Pommes de Terre– Van Gogh Müzesi /Amsterdam /1885), National Gallery Londra sergilenen Ayçiçekleri tablosu (Aux Tournesols /1888) Museum of Modern Art, New York’ta görebileceğimiz Yıldızlı Gece (la Nuit étoilée / 1889 ) ve yine Van Gogh müzesinde yayınlanan Yatak Odası tablosunu (La Chambre à Coucher /1889)  Pariste, Atelier Des Lumieres de eşsiz bir müzik eşliğinde görebilirsiniz.

Atelier de Lumiere’in bu sergisi, Van Gogh’un yaşadığı güneşli günlerinden, akıl hastanesinin penceresinden gördüğü yıldızlı gecesine kadar hissettiklerini,  görsel ve müzikal bir şölenle bize sunarak, onu ve sanatını anlamamıza olanak sağlıyor. Van Gogh’un, tablolarını yaparken içinde bulunduğu melankoliyi karanlık bir alanda, bu sergide bir nebze hissetme şansını elde edeceksiniz. 

Tarık ASLANHAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu