EtkinliklerKültür-SanatMüzik

Avrupa’da Yükselen Türk Müziği : Altın Gün

Avrupa’da Yükselen Türk Müziği : Altın Gün

Altın Gün, Avrupa başta olmak üzere, tüm dünyaya Türk müziğini dinletmeye devam ediyor. Gelin Altın Gün’ün kim olduğuna birlikte bakalım.


Grubun tohumları Jasper Verhulst ve Ben Rider’in İstanbul’a yolculukları sırasında atılıyor. Turne kapsamında İstanbul’a gelen ikili, 1960’lar saykodelik Türk müziği ile tanışıyor; evlerine döndüklerindeyse bu müziği yapmak için kolları sıvıyorlar. Nic Mauskovic, gruba baterist olarak dahil oluyor. Tabiî tahmin edersiniz ki gruba vokal ve sazcı da gerekli. İkili sosyal medyada yaptıkları ilanla Erdinç Ecevit Yıldız ve Merve Daşdemir ile tanışıyor. Ardından Gina Groeneveld gruba katılıyor; böylelikle Altın Gün kurulmuş oluyor.


Verdikleri bir röportajda Altın Gün üyeleri, underground bir ortamda çalmaya başladıklarını ve başlangıçta eğlence amaçlı bir proje olduklarını söylüyorlar [1]. Müzikal yeteneklerine bakıldığında neden underground kalmadıklarını anlamak zor değil.

Altın Gün’ün Yükselişi

Grup ilk büyük çıkışını 2017 yılında Fransa’nın Rennes şehrinde düzenlenen Transmusicales Festivali’nde yapıyor. Avrupa’nın prestijli müzik festivallerinden biri olan Transmusicales, her yıl aralık ayında dünyanın dört bir yanından gelen müzisyenleri ağırlayan bir festival. Festivalle eş zamanlı olarak Altın Gün, bir KEXP performansı da kaydediyor. Bu iki etkinlik, müzik dünyasında grubun görünürlüğünü hayli arttırıyor ve geniş bir izleyici kitlesi kazandırıyor.
Avrupa’daki başarısının ardından Altın Gün, Atlantik’i de aşıyor ve 62. Grammy Ödülleri’nde, Gece albümüyle, en iyi dünya müziği albümü dalında aday gösteriliyor.


Bunun dışında, 2018 yılında çıkan ilk albümleri On ve 2019 yılında çıkan Gece albümünden sonra, grup Yol adını verdikleri üçüncü albümlerini 2021 yılında dinleyiciyle buluşturdu. 2021 eylül ayında İKSV Caz festivali kapsamındaki konserlerinin ardından grup Avrupa turnesine devam ediyor.

Buket Çalışır

Konser Takvimi için:


1. http://www.radyobogaziciblog.com/2019/10/roportaj-altin-gun/

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu