Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (10.10.2021)

Orta Doğu’da Bu Hafta (10.10.2021)

Libya’da Göçmenler

Avrupa’ya geçmeye çalışan 500’den fazla göçmen Libya kıyılarında yakalandı.

Libya‘daki yardım çalışanları, güvenlik güçleri tarafından bir dizi tutuklama dalgasının ardından göçmenlerin gözaltında korkunç koşullara katlandıklarını söylüyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar kuruluşu, çalışanlarının hücrelerde insanların kalabalıklar halinde bekletildiklerini gördüğünü ve erkeklerin ayakta durmak zorunda kaldığını söyledi. Bazıları günlerdir yemek yemediklerini söyledi.

Batı Libya’daki benzeri görülmemiş baskınların ardından Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), gözaltına alınan göçmenlerin ciddi istismar, şiddet ve temel hizmetlere erişim eksikliği bildirdiği konusunda uyardı.

Tunus yetkilileri kritik TV kanalını kapattı

Tunus makamları, Cumhurbaşkanı Kais Saied’in yakın zamanda parlamentoyu askıya almasını ve ülkenin neredeyse tamamen kontrolünü ele geçirmesini eleştiren bir televizyon kanalını kapattı.

Devlet yetkilileri, Zitouna TV kanalının lisanssız yayın yaptığını söyledi.

Tunuslu yetkililer, ünlü bir şairin televizyonda popüler bir şiirinden “Arap ülkelerindeki diktatörler ve onların halkına nasıl davrandıklarını” anlatan satırları okuyan bir gazeteciyi tutukladı.

Bölgeden Mülteci Haberleri

BM Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’e 63 tır dolusu insani yardım gönderdi. Anadolu Ajansı tırların Türkiye’nin güneyindeki Hatay ilindeki Cilvegözü sınır kapısından Suriye‘ye geçtiğini bildirdi. Yardımlar İdlib ve çevresinde ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak.

Suriyeli bir mültecinin yolculuğunu betimleyen 3.5 metre boyunda bir kukla Brüksel’e geldi.

“Küçük Amal”, Suriye’den Birleşik Krallık’a yapılan mülteci yolculuğu hakkında farkındalık yaratmayı uman bir girişim olan “The Walk” kapsamında Brüksel’e geldi.

AB’nin içişlerinden sorumlu komiseri, göçmenlerin geri itilmesiyle ilgili en son basında çıkan haberleri görüşmek üzere Perşembe günü Yunan ve Hırvat bakanlarla bir araya gelecek.

Almanya ve Danimarka, Suriye‘nin kuzeydoğusundaki Roj toplama kampından düzinelerce vatandaşını ülkelerine geri getirdi.

Danimarka, 14 çocuğuyla birlikte Suriye toplama kamplarından tahliye edilen üç Danimarkalı kadının, terör faaliyetlerine yardım etmek ve yasadışı yollardan çatışma bölgelerine seyahat etmek ve buralarda yaşamakla suçlandıklarını söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric New York’ta gazetecilere verdiği demeçte, “Suriye’nin kuzeyinde ve kuzeydoğusunda devam eden su krizinden beş milyon insanın etkilendiğine dair raporlar aldık” dedi.

Bölgeden Diğer Gelişmeler

Öldürülen gazeteci Jamal Khashoggi’nin nişanlısı, Suudi Arabistan‘ın Newcastle United’ı devralmasının onun için “kalp kırıcı” olduğunu söyledi.

Dünya Bankası dün yaptığı açıklamada, pandemi nedeniyle Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi ekonomilerinin 2021’in sonuna kadar yaklaşık 200 milyar dolarlık zarara uğramaya devam edeceğini duyurdu.

ABD’li Senatör Bernie Sanders, İsrail’in Demir Kubbesi için 1 milyar dolarlık acil finansman tasarısının oylanmasından önce Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer’e yazdığı bir mektupta, İsrail’e fazladan 1 milyar dolarlık acil durum fonu vermenin “akıl dışı” ve “sorumsuz” olacağını söyledi. .

Reuters’in haberine göre, önde gelen bir Suriyeli Kürt siyasetçi dün ABD’nin IŞİD’i yok etmek, altyapı inşa etmek ve on yıldan fazla süren iç savaşın ardından siyasi bir çözüm arayışında bir oyuncu olarak Suriye’de kalacağını söyledi.

Fas Kralı 6.Muhammed geçen ayki seçimlerden sonra yeni bir hükümet yetkililerini atadı. Dışişleri ve içişleri bakanlarını yerinde tuttu, ancak Nadia Fettah Alaoui’yi maliye bakanı olarak atadı.

Birleşik Arap Emirlikleri, yedi ana kuşak asteroitini gözlemlemeden önce Venüs gezegenini keşfedecek ve ardından Dünya’dan yaklaşık 560 milyon kilometre (347 milyon mil) uzaktaki Mars ve Jüpiter arasındaki bir asteroide iniş yapacak olan bir sonraki uzay görevi için planlarını açıkladı.

BAE ve Suriye hükümeti, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağları güçlendirmek için Suriye-Emirlik İşadamları Konseyi’ni canlandırmayı ve reform yapmayı amaçlayan görüşmelerde bulundu.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

Haftanın Şarkısı

Kaynakça

www.middleeastmonitor.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu