Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (20.03.2022)

Orta Doğu’da Bu Hafta (20.03.2022)

Suriye’den Ukrayna’ya Destek

Suriye’nin Beşar Esad rejimine karşı ayaklanmasının 11. yıldönümünde salı günü Rusya’nın Suriye’ye müdahalesi ile Ukrayna’ya müdahalesi birlikte protesto edildi.

Afganistan’da Devam Eden Dram

Afganistan’da insani kriz devam ederken, insanlar hayatta kalabilmek için organlarını yasa dışı yollardan satıyorlar.

Beşar Esad’ın BAE Ziyareti

Suriye cumhurbaşkanı, Suriye iç savaşının 11 yıl önce başlamasından bu yana bir Arap ülkesine ilk ziyaretini yaptı.

Beşar Esad cuma günü Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) geldi ve Suriye ile yeniden bağları güçlendirmeye istekli olduklarının sinyalini veren yöneticilerle bir araya geldi.

Bu ziyaret Suriye’nin daha önce Esad’ı izole eden Arap komşularıyla ilişkilerinde potansiyel bir ısınmaya işaret ediyor.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe’nin Tahliyesi

İngiliz-İran uyruklu Nazanin Zaghari-Ratcliffe, 2016’dan beri İran’da İran hükümetini devirmeyi planlamakla suçlandığı için tutukluydu.  

Kendisi bu hafta serbest bırakıldı, İngiltere’deki ailesinin yanına döndü ve “Yeni bir hayatın başlangıcı olacak” dedi.

İsrail Tarafından Öldürülen 3 Genç/Çocuk

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerlerinin düzenlediği iki ayrı olayda iki Filistinli hayatını kaybetti.

Filistinli yetkililer, Nablus yakınlarındaki Balata mülteci kampında çıkan çatışmalarda 16 yaşındaki bir çocuğun vurularak öldürüldüğünü, Kudüs’ün dışındaki Kalandia kampında ise 20’li yaşlarında bir adamın öldürüldüğünü söyledi.

İsrail askerleri, militanları tutuklamak için yapılan baskınlar sırasında saldırıya uğradıklarını söyledi.

27 yaşındaki bir Arap da, güney İsrail kasabası Rahat’ta polise ateş açtığı iddia edildikten sonra vurularak öldürüldü.

Mülteci Gündemi

Bir sivil koruma yetkilisinin Reuters’e verdiği bilgiye göre, cuma günü Akdeniz’i geçerek İtalya’ya geçmeye çalışırken Tunus açıklarında bir gemi kazasında en az 12 göçmen boğuldu. Reuters, yetkilinin Nabeul kıyılarında bulunan 12 cesetten çoğunun Suriyeli göçmenlere ait olduğunu da ekledi.

Al-Jazeera’nin haberine göre bir Suriyeli, Avrupa Birliği sınır ve sahil güvenlik teşkilatı Frontex’e, mülteciyi yasadışı bir şekilde Türkiye’ye geri göndermede suç ortaklığı yaptığı iddiasıyla dava açtı.

Bir insan hakları grubu, Faslı yetkililerin dün İspanya’nın Melilla yerleşim bölgesine girmeye çalışan 20 Yemenli mülteciyi sınır dışı ettiğini söyledi.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Taliban, yönetimi ele geçirdiğinde ülkelerinden kaçan ve ABD’ye seyahat etmek için belgeleri işlenirken BAE’de bırakılan çok sayıda Afgan mültecinin Afganistan’a dönmek için gönüllü olduğu bildirildi.

Diğer Gelişmeler

Hespress’in bildirdiğine göre, Fas makamları ülkedeki Amazigh hareketinin bu ay içinde yapılması planlanan ulusal bir konferans düzenlemesini yasakladı.

Almanya’da Dresden Belediye Başkanı Dirk Hilbert, 2009 yılında bir ırkçı tarafından öldürülen Mısırlı bir kadının anısına Almanya’daki büyük bir parkın adının değiştirildiğini duyurdu. Marwa El-Sherbini, bir saldırıda bıçaklanarak öldürüldüğünde üç aylık hamileydi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Yemen’de yaklaşık sekiz yıldır devam eden savaşta en az 10 bin çocuğun öldüğünü söyledi.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

Haftanın Şarkısı

Kaynakça

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu