Politika-Tarih

Valérie Pécresse Kimdir? | Fransa’da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Valérie Pécresse Kimdir? | Fransa’da Cumhurbaşkanlığı Seçimleri

Bugün, tarihinde ilk kez General de Gaulle, Georges Pompidou, Jacques Chirac ve Nicolas Sarkozy’nin partisi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bir kadın aday çıkaracak. 4 Aralık 2020’de Cumhuriyetçi kongrede oyların %60’ını alarak, Eric Ciotti’ye karşı müthiş bir maç kazandı. Ayrıca adaylık için bu yarışın favorisi Xavier Bertrand’ı da mağlup etti. Bu galibiyetle 1967 paris doğumlu kadın politikacı  Ile-de-France bölgesinde cumhurbaşkanlığı seçimi için LR (les républicains – cumhuriyetçiler) adayı oldu.

Valérie Pécresse ‘in Özgeçmişi

54 yaşındaki Valérie Pécresse, Cumhuriyetin sunabileceği kadar güzel bir özgeçmişe sahip olmakla övünebilir. Enarque, Jacques Chirac’ın başkanlığında Elysée’ye danışman olarak atanmadan önce Danıştay’a girer. 2002’de Yvelines milletvekili olduktan sonra iki yıl sonra Jean-François Copé liderliğindeki listede Ile-de-France bölge meclis üyesi olarak seçildi. 2007 yılında Yüksek Öğrenim ve Araştırma Bakanı olarak François Fillon hükümetine girdi. Özellikle, sokakta şiddetle tartışılan üniversitelerin özerkliği yasasını çıkardı. Valérie Pécresse, LR tartışmaları sırasında protestocular karşısında “durduğu” için kendisini de tebrik edildi. 2011 yılında Bütçe Bakanı, ardından hükümet sözcüsü olarak atandı. 2015 yılında Jean-Paul Hamon’un halefi Claude Bartolone’a karşı kazanarak Ile-de-France bölgesini soldan ele geçirmeyi başardı. Başkanlık adaylığı için mükemmel bir başlangıç ​​noktası olan Haziran 2021 bölgesel seçimlerinde yeniden seçildi. Programının odak noktasına güvenliği ve satın alma gücünün arttılmasını alan Pécresse.

Seçim Vaatleri

Bu ilk seçim için kendini “yapılması gereken hanımefendi” olarak sunuyor. Özellikle, net asgari ücretin 2.2 katına kadar %10’luk bir ücret artışı vaat ediyor ve Fransızların RTT’lerini (fazladan mesai tatilleri) işveren ücreti ödemeden ücrete dönüştürmelerine izin vermek istiyor. Valérie Pécresse, “düzeni yeniden sağlamak” için kırılgan mahallelerde “yumruk” tugayları, “adalet için bir kurtarma planı” veya göçmenlik konusunda “yasadışı göçmenlerin geri dönüşüne karşı vize” tartışmalı politikalar öneriyor.

Tarık ASLANHAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu