Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?Seriler

Orta Doğu’da Bu Hafta (23.01.2022)

Orta Doğu’da Bu Hafta (23.01.2022)

Afganistan’da Kadın Aktivistlere Saldırılar

Taliban iki ayrı operasyonda Parvaneh Ibrahim Khel ve Tamna Zaryab Paryani’nin evlerine saldırdı ve bu iki kadını alıp götürdü. Parvaneh ve Temna, Kabil’de geçen hafta düzenlenen kadın protesto gruplarının öncüleriydi.

Ayrıca Belh’te bir kadın hakları aktivisti kimliği belirsiz kişilerce vurularak öldürüldü.

Kaynaklar, Aamaj News’e, bir kadın hakları aktivisti olan Hanifa Nazary’nin Mezar-ı Şerif’te alnından vurulduğunu, ancak kimsenin bu konu hakkında konuşmaya cesaret edemediğini doğruluyor. Aamaj News muhabiri, bu olay hakkında Taliban’ın yerel makamlarından fikir almaya çalıştı ancak başarılı olamadı.

Göçmen Trajedileri

İspanya Kanarya Adaları’na gitmekte olan göçmenleri taşıyan bir tekne Fas kıyılarının 100 kilometre açıklarında alabora oldu. 43 göçmenin öldüğünden endişe ediliyor, 10’u ise kurtarıldı.

Tunus açıklarında Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya geçmeye çalışan en az dört kişi boğularak öldü.

Tunus ordusu sözcüsü 21 kişinin kurtarıldığını söyledi.

Türk sahil güvenliği Yunan sınır muhafızları tarafından Türk karasularına geri itilen 32 düzensiz göçmeni kurtardı.

Doğu Kudüs’te Filistinlilerin Tahliyesi

İsrail polisi Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah semtinde Filistinli bir aileyi tahliye etti ve evlerini yıktı.

Memurlar, şafaktan önce Salhiya ailesinin evine baskın düzenledi ve bir buldozer hareket etmeden önce birkaç kişiyi tutukladı.

Aile reisinin taşınmak yerine evini havaya uçurmakla tehdit etmesi üzerine iki günlük bir bekleyiş yaşandı.

İsrailli yetkililer, binanın yasadışı olduğunu ve bir okul için araziye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Diğer Gelişmeler

Çin, son iki yılda ülke genelinde devam eden ekonomik kriz ve gıda kıtlığı nedeniyle Suriye’ye 4 bin tondan fazla pirinç gönderdi.

Yemen’de düzenlenen hava saldırılarında hayatını kaybeden 70’den fazla kişi arasında en az üç çocuğun da bulunduğu bildirildi.

Suudi liderliğindeki koalisyonun, İran destekli Husi isyancılarının elindeki bölgelerde operasyonları hızlandıran saldırının arkasında olduğuna inanılıyor.

Türkiye döviz krizinin ortasında, çarşamba günü Birleşik Arap Emirlikleri ile yaklaşık 5 milyar dolarlık bir para takas anlaşması imzaladı.

Fas Hükümeti, özellikle Covid-19 pandemisi nedeniyle işini kaybedenler ve istihdam olanaklarına erişimde zorluk yaşayanlar için nitelik gerektirmeden istihdam programı başlattı. Hükümet, 2022’de tahmini olarak 25 milyar dirhem (220 milyon $) tahsis ettiğini açıkladı.

Tasnim Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, İran Petrol Bakanı, son 10 ayda ülkenin petrol ürünleri satışında çarpıcı bir artışa övgüde bulundu ve gelecek yıl da günde 1,2 milyon varil petrol satılacağını tahmin etti.

Mısır Senatosu, çocukların 15 yaşına gelmeden çalıştırılmasını yasaklayan yasa tasarısını onayladı.

Quds Press’in bildirdiğine göre, Lübnan’daki Filistinli mülteciler, BM Yardım ve Çalışma Dairesi’nin (UNRWA) Omicron koronavirüs varyantının mülteci kamplarında yayılmasıyla ilgili eylemsizliği iddiasını protesto etmek için Pazartesi günü genel greve gitti.

Haftanın Filmi

Haftanın Şarkısı

Mert DEDECAN

Kaynakça

www.aljazeera.com

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu