Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (02.02.2022)

Orta Doğu’da Bu Hafta (02.02.2022)

Filistin ve İsrail Arasındaki Görüşme

Filistin Yönetimi (PA) Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’e nadir bir ziyarette bulunarak İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ile görüştü.

İsrail savunma bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, İsrail medyasının Gantz’ın İsrail’in merkezindeki Rosh Ha’ayin’deki evinde gerçekleştiğini bildirdiği toplantıda “iki liderin güvenlik ve sivil meseleleri tartıştığını” söyledi.

Açıklamada, Gantz’ın Abbas’a “son görüşmelerinde kararlaştırıldığı üzere ekonomik ve sivil alanlarda güveni güçlendirecek eylemleri teşvik etmeye devam etmeyi” amaçladığını söylediği belirtildi.

İngilitere’ye Giden Afganlar

Guardian’ın bildirdiğine göre, hükümet yeni gelenler için kalıcı evler bulmak için yeterli konseyi ikna etmeye çalışırken, yaklaşık 12.000 Afgan mülteci 2022’ye Birleşik Krallık otellerinde başlayacak.

Çalışma ve Emeklilik Bakanlığı’na (DWP) göre, ağustos ayından bu yana Afganistan’dan Birleşik Krallık’a hava yoluyla nakledilen 16.500 kişiden 4.000’den fazla kişi ya yerleşik bir eve taşındı ya da taşınma veya uygun bir eve eşleştirilme sürecinde”.

Arabistan’dan Afganistan’a Yardım

360 ton yiyecek ve barınak taşıyan toplam 16 kamyon dün Pakistan sınırından geçerek Afganistan’ın başkenti Kabil’e ulaştı.

Suudi Basın Ajansı (SPA), yardımın Kral Selman İnsani Yardım ve Yardım Merkezi (KSrelief) tarafından yapıldığını bildirerek, sevkiyatın “11.000 torba un, 5.500 gıda sepeti, 3.593 battaniye ve 3.072 kışlık poşeti içerdiğini bildirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Yabancıların Evliliği

BAE gayrimüslim çiftler için ilk resmi evlilik cüzdanı çıkardı

Kanadalı çift, geçen ay açıklanan gayrimüslimlerin kişisel statülerine ilişkin yeni bir yasaya göre başkent Abu Dabi’de ilk kez evlenecek.

Yaklaşık 10 milyonluk nüfusun yüzde 90’ını yabancıların oluşturduğu Körfez devleti, yasalarını daha kapsayıcı hale getirmek için değiştiriyor.

İran’da Tutuklu Bulunan Fransız

Avukatı ve ailesi, İran’da uydurma olduğu için reddettiği casusluk suçlamalarıyla 18 aydan fazla hapiste tutulan bir Fransız’ın tutukluluğunun devamını protesto etmek için açlık grevine başladığını söyledi.

36 yaşındaki Benjamin Briere, geçen yıl Mayıs ayında Türkmenistan-İran sınırına yakın çölde bir helicam – uzaktan kumandalı mini helikopter – uçurduktan sonra tutuklandı ve İran’a karşı casusluk ve propaganda yapmakla suçlandı.

https://twitter.com/middleasthetic/status/1476994666419662856?s=20

Diğer Gelişmeler

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro pazar günü yaptığı açıklamada, ABD yaptırımları arasında petrol üretimini artırmada Venezuela’nın en büyük müttefiki haline gelen Orta Doğu ülkesiyle yeni işbirliği anlaşmalarını sonuçlandırmak için yakında İran’ı ziyaret edeceğini söyledi.

Taliban, karayoluyla uzun mesafeler kat etmek isteyen Afgan kadınlarına yalnızca bir erkek akraba eşliğinde ulaşım sağlanması gerektiğini söyledi.

Pazar günü yayınlanan direktif, İslamcı grubun ağustos ayında iktidarı ele geçirmesinden bu yana kadın haklarına getirilen son kısıtlama.

Haber ajanslarının bildirdiğine göre, Fransa İran’ın uzay roketi fırlatmasını kınadı ve İran’ın dünya güçleriyle devam eden nükleer müzakereleri arasında “üzücü” olarak nitelendirdi.

Alhurra haber sitesinin cuma günü bildirdiğine göre, Bahreyn’in Şam büyükelçisini yeniden atamasıyla ilgili olarak Washington, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın rehabilite edilmesini desteklemediğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), örgütün büyük bir mali kriz yaşaması nedeniyle Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı’na (UNRWA) 99 milyon dolar bağışlayacağını duyurdu.

Anadolu Ajansı, Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’nin (USCIS), insani gerekçelerle ABD’ye geçici olarak giriş yapmak isteyen yüzlerce Afgan’ın başvurularını reddettiğini bildirdi.

Yetkililer, Lübnan güvenlik teşkilatlarının, adı açıklanmayan bir Körfez ülkesine dokuz milyon yasadışı amfetamin Captagon hapı kaçırma girişimini engellediğini söyledi.

Mert DEDECAN

Haftanın Müziği

Haftanın Belgeseli

Kaynakça

www.theguardian.com

www.aljazeera.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu