Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LXXVI (1.01.2022)

Fransa’nın Nabzı LXXVI (1.01.2022)

Korona: Rekor Artışlar, Yeni Önlemler

Fransa’da bu hafta günlük 208.000 – 230.000 Covid-19 vakaları tespit edildi ve bu, pandeminin başlangıcından bu yana mutlak bir rekor olarak kaydedildi.

Bu Cuma gününden itibaren Île-de-France’ın hemen her yerinde maske takmak yeniden zorunlu oldu.

Bu zorunluluk 31 Aralık Cuma gününden itibaren 11 yaşından büyükler için geçerli olacak ayrıca araçlarıyla seyahat edenler, bisikletçiler ve iki tekerlekli kullanıcılar veya spor faaliyetinde bulunan kişiler de muaf tutulacak.

Üniversitelerde ocak ayında yapılması planlanan sınavlara girmek için öğrencilerin aşı ya da sağlık kartı ibraz etmeleri gerekmeyecek.

Diskolar 3 Ocak’tan itibaren 3 hafta daha kapalı kalacak.

Pazartesi gününden itibaren 3 hafta süreyle ayakta konserler yasaklanacak.

Sinemalarda ve ulaşım araçlarında yiyecek ve içecek tüketimi yasaklanacak.

Kafe ve barlarda tüketim artık ayakta değil, oturarak yapılacak.

Öğrencilerin sınıfta pozitif bir vakadan sonra okula dönmek için “en az” 2 negatif test sunmaları gerekecek.

Restoran sahipleri ve halka açık işletmelerdeki yöneticiler, aşı kartını kontrol ederken “şüphe halinde” kimlik belgesi isteyebilecek.

Fransa’da her gün bir milyondan fazla Covid-19 tarama testi yapılıyor. Laboratuvarlarda ve eczanelerde sonuç almadaki gecikmeler uzuyor. Örneğin Marsilya’da PCR testi yaptırmak 36 saate kadar sürebiliyor.

Emmanuel Macron, 2022’nin COVID19 salgınından çıkış yılı olacağına “inanmak istiyor”.

Evden Çalışma Zorunluluğu

Bu pazartesi gününden itibaren haftada en az üç gün uzaktan çalışma zorunlu olacak. Çalışma Bakanı Élisabeth Borne perşembe günü, uygulamaya isteksiz şirketlerin çalışan başına 1.000 avroya kadar para cezasına çarptırılacağını duyurdu.

Fransa’da Yılbaşı

9.000’i Paris’te olmak üzere Fransa’da yaklaşık 95.000 polis ve jandarma, özellikle Covid-19 vakalarındaki artış karşısında spontane toplanma yasağını uygulamak niyetinde oldukları Yılbaşı Gecesi için seferber edildi.

31 aralık gecesi toplu kapanmanın düşünülüp vazgeçildiği Fransa’da önlemler yine de alındı. Örneğin saat 2 olmasına rağmen açık olan bar ve kafeleri polis tahliye etti.

Calais’de Polis ve Göçmenler Arasında Gerginlik

Bu perşembe sabahı Calais’te polis bir göçmen kampında tahliye operasyonu gerçekleştirirken çatışmalar patlak verdi. Birkaç göçmenin yanı sıra yaklaşık on beş polis memuru da yaralandı.

Pas de-Calais vilayetinden yapılan bir basın açıklamasında, “Polis ve jandarma görevlileri, tahliye operasyonunun bir parçası olarak, “çok büyük saldırganlık gösteren ve bölgeyi terk etmeyi reddeden yüz göçmenle karşı karşıya kaldı” dedi.

İnsan Hakları Gözlemcileri koordinatörü Francesca Morassut, “İnsanların eşyalarını almaları engellendi” dedi.

Lidl Ayakkabıları

Lidl spor ayakkabılar geri dönüyor. İlk kez 2020 yazında satılan bu ürünler, birkaç saat içinde stoklarda tükenmişti.

2 Ocak’ta yine çifti 12,99 Euro’dan satılan spor ayakkabılar raflara geri dönecek. Koleksiyonda ayrıca iki tayt ve eşofman takımı yer alacak.

https://twitter.com/MxcMdln/status/1343157664356978688?s=20

Diğer Gelişmeler

Fransız büyükusta Maxime Vachier-Lagrave satranç dünya şampiyonasını kazandı.

Araba reklamlarında 1 Mart 2022’den itibaren şu 3 mesajdan biri gösterilmesi zorunlu hale getirildi: “ortak araba paylaşımını (Bla Bla Car) düşünün”, “Her gün toplu taşımaya binin” veya “Kısa yolculuklar için yürümeyi veya bisiklete binmeyi tercih edin”.

Bu cumartesi Fransa, iddialı bir programla altı aylığına Avrupa Birliği dönem başkanlığını devraldı.

Sembol olarak Eyfel Kulesi ve diğer bazı merkezler Avrupa’nın rengi olan mavi ile aydınlatıldı. Ocak ayının ilk haftasında Fransa genelinde düzinelerce başka sembolik anıt sergilenecek.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.lci.fr

mediavenir

www.bfmtv.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu