Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı 131

25/02/2024

Fransa’nın nabzını tutan bu köşemizle, siz değerli okurlarımıza, Fransa’nın yoğun ve dinamik gündemini aktarmaya devam ediyoruz. Uzun bir aranın ardından, Fransa’da yaşanan önemli gelişmeleri sizlerle paylaşmanın heyecanını yaşıyoruz.

Fransa ve Çiftçiler

Son dönemde, Fransa’da çiftçilerin seslerini duyurma çabaları ön plana çıktı. İthal ürünlerin azaltılmasını ve devlet desteğinin artırılmasını talep eden çiftçiler, birçok büyük şehirde traktörleriyle yolları kapatarak dikkat çekici eylemler gerçekleştirdi. Bu eylemler, İspanya, Belçika, Almanya ve İtalya gibi komşu ülkelerde de benzer hareketlere ilham verdi. Dün düzenlenen tarım fuarında ise, Cumhurbaşkanı Macron’un katılımıyla gerçekleşen bir olayda, polis ile çiftçiler arasında yaşanan arbede, fuarın her yılki güzel görüntülerinin aksine, bu sene kaotik sahnelere ev sahipliği yapmasına neden oldu. Öyle ki, bir ekranın insanların üzerine düşmesiyle yaşanan gerginlik, fuarın atmosferini daha da gerdi.

Fransa ve Peynir

Fransa’nın peynir tutkusuna dair konular da gündemimizdeki yerini alıyor. Maroilles peyniri, RTL tarafından düzenlenen ve Fransızların en sevdiği Fransız peyniri için yapılan yarışmada birincilik ödülünü kazandı. Sıralamada ayrıca Roquefort, Sainte-Maure-de-Touraine, Abondance ve Pont l’Evêque gibi değerli peynirler de yer aldı.

Fransa ve Sinema

Sinema dünyasında ise, 49. Sezar Ödülleri’nin bu yılki favorileri arasında büyük bir rekabet yaşandı. “Le Règne animal” filminin ekibi, en iyi fotoğraf, en iyi orijinal müzik, en iyi görsel efekt, en iyi ses ve en iyi kostüm dallarında beş César ödülü kazanırken, “Anatomie d’une chute” filminin ekibi ise en iyi film, en iyi kadın oyuncu, en iyi yönetmen, en iyi kurgu, en iyi özgün senaryo ve en iyi yardımcı erkek oyuncu dallarında altı ödülle öne çıktı. César’ın 49. baskısına, Judith Godrèche’in sinema endüstrisinde ve özellikle gençlerin maruz kaldığı cinsel şiddeti kınayan güçlü konuşması damga vurdu. Godrèche, 14 yaşındayken 40 yaşındaki ünlü yönetmen Benoît Jacquot ile yaşadığı ilişkiyi açıkladı. Geceye damga vuran bir diğer isim ise, en iyi erkek oyuncu dalında César ödülünü kazanan Arieh Worthalter oldu. Worthalter, sahnede geçirdiği zamanı, Gazze’de ateşkes çağrısında bulunarak değerlendirdi: “Ben de Gazze’de ateşkes çağrısına katılıyorum çünkü hayat bunu gerektiriyor.”

Fransa ve Olimpiyatlar

Yaz aylarında gerçekleşecek olan olimpiyat oyunları öncesinde, Fransa’nın hazırlıklarının yeterli olup olmadığı konusunda birçok otorite şüpheci. RATP, SNCF, Tour Eiffel, acil servisler, itfaiyeciler, belediye polisleri ve kamu sektörü çalışanları gibi önemli kurumlar, eylem yapma tehdidinde bulunarak, olimpiyat hazırlıklarına dair endişelerini dile getiriyor.

Diğer Gelişmeler

Diğer önemli gelişmeler arasında, bir Fransız vatandaşının jackpot oyunundan 73 milyon euro kazanması, Fransız halkının satın alma gücünün 2024 yılında %1 oranında artması beklenmesi, Charles Stamber’ın Fransa’nın en yakışıklısı olarak seçilmesi ve ünlü aktris Micheline Presle’ın 101 yaşında hayata veda etmesi yer alıyor.

Fransa’nın Nabzı serimizi her hafta sonu web sitemizden takip edebilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın. Bu haftalık özetimizi sizlere sunarken, aşağıdaki müzik parçasını da dinlemenizi öneririz:

Tarık Aslanhan

Kapak Fotoğrafı: https://www.latribune.fr/economie/france/gabriel-attal-monte-au-front-pour-defendre-les-revenus-des-agriculteurs-qui-doivent-vivre-de-leur-travail-988373.html

Fotoğraf: https://www.lemonde.fr/economie/article/2024/02/15/colere-des-agriculteurs-des-manifestations-et-blocages-dans-plusieurs-villes-de-france_6216764_3234.html

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu