Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta(16.01.2022)

Orta Doğu’da Bu Hafta (16.01.2022)

Çin ve İran’ın 25 Yıllık Anlaşması

İran Dışişleri Bakanı’na göre, geçen yıl İran ile Çin arasında imzalanan 25 yıllık kapsamlı bir işbirliği anlaşması şimdi uygulama aşamasına girdi. Anlaşma geçen yıl imzalandı ve ekonomik, askeri ve güvenlik işbirliğini içeriyor.

Eski Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani görevdeyken Mart 2021’de Tahran’da imzalanan “stratejik anlaşma”, her iki ülke de farklı seviyelerde ABD yaptırımları altında olsa bile ekonomik, askeri ve güvenlik işbirliğini gerektiriyor.

Diğer şeylerin yanı sıra Çin, son üç yıldır yaptırımlara karşı çıkarak İran petrolünü indirimli olarak satın alıyor.

Emma Watson’dan Filistinlilere Dayanışma

Geçen hafta Emma Watson Instagram hesabında, “Dayanışma bir fiildir” ifadesiyle Filistin yanlısı bir mitingden bir resim paylaştı.

https://www.instagram.com/p/CYPyQZcvfLN/?utm_source=ig_web_copy_link

Mark Ruffalo, Susan Sarandon, Gael García Bernal ve Viggo Mortensen gibi film yıldızları, Filistin dayanışmasıyla ilgili sosyal medya gönderisinin İsrailli yetkililerin tepkisini çekmesinin ardından Harry Potter oyuncusu Emma Watson’a destek verdi.

Perşembe günü yayınlanan ve 40’tan fazla film endüstrisi ileri geleninin imzasını taşıyan bir bildiride, “Emma Watson’a, uluslararası hukuk altında insan hakları için mücadele eden Filistinlilerle anlamlı dayanışma da dahil olmak üzere, ‘dayanışma bir fiildir’ şeklindeki basit ifadeyi desteklemek için katılıyoruz.” dedi.

Almanya’da Hüküm Giyen Suriyeli Eski Görevli

Almanya’da mahkeme, tarihi bir davada Suriyeli albayı insanlığa karşı suç işlemekten müebbet hapis cezasına çarptırdı.

58 yaşındaki Enver Raslan, Suriye’deki iç savaşta “Yeryüzündeki Cehennem” olarak bilinen bir hapishanede 4.000’den fazla kişiye işkence yapmakla bağlantılıydı.

Koblenz’deki dava, Suriye’de devlet eliyle yapılan işkenceyle ilgili olarak açılan dünyanın ilk ceza davası olma özelliğini taşıyor.

BM’den Afganistan İçin Çağrı

Birleşmiş Milletler, insani bir felaketin eşiğindeki bir ülke olan Afganistan’a bu yıl yardım için 5 milyar dolarlık rekor bir fon talep etti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’dan Twitter’dan; “Afganistan halkı dünyanın en hızlı büyüyen insani krizlerinden biriyle karşı karşıya.

Bugün yurt içinde 22 milyon, yurt dışında da 5,7 milyon yardıma muhtaç insana yardım etme planımızı sunduk.

Dünya liderlerini harekete geçmeye ve çabalarımızı finanse etmeye çağırıyorum.” açıklamasını yaptı.

Afganistanlı Kadınların Eylemi

Afganistanlı kadınlar özellikle burka dayatmasına karşı ayrıca çalışma, okuma, seyahat etme gibi temel haklarının da temini için sokaklara çıktı.         

Suriye İdlib’de Hayvanlara Bakan Celal

Tunus’ta Protestolar

Tunus polisi, koronavirüs kısıtlamalarına rağmen ülke başkanına karşı gösteri yapmak için sokaklara çıkan yüzlerce protestocuyu tazyikli suyla dağıttı.

Protestocular, Başkan Kaïs Saïed’in Aralık ayında uzattığı parlamentonun temmuz ayında askıya alınması da dahil olmak üzere son zamanlarda aldığı bazı önlemlerden memnun değil.

Diğer Gelişmeler

İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem’e göre, İsrailli yetkililerin işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’nın komşu bölgelerindeki 35 binanın yıkılması emrini vermesinin ardından 41 Filistinli çocuk evsiz kaldı.

Libya güvenlik güçleri, Trablus’taki eski bir BM toplum merkezinin önünde protesto yapan göçmenlerin oturma eylemini şiddetle böldü.

Bu sabah erken saatlerde düzenlenen baskında 600’den fazla kişi tutuklandı. Tutuklananlar yakındaki bir gözaltı merkezine gönderildiler.

Bazıları kadın ve çocuklardan oluşan protestocuların çoğu, göçmenlere yönelik büyük bir baskının ardından ekim ayından bu yana binanın dışında kamp kurmuştu.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

Haftanın Şarkısı

Kaynakça

www.aljazeera.com

www.bbc.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu