Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LXXVIII (15.01.2022)

Fransa’nın Nabzı LXXVIII (15.01.2022)

Covid Gündemi

Günlük vakalar 300 ila 400 bin seyrinde devam ediyor.

Fransa’da 6 gün içinde toplam 12 milyon covid testi yapılarak rekor kırıldı.

Öte yandan 14.380 sınıfta eğitime ara verildi.

Öğretmenler ve Eğitimciler Grevde

Kolej ve lise öğretmenlerinin %62’si bu perşembe günü greve gitti.

Koronavirüsün Omicron çeşidinin çok hızlı yayılması ve düzensiz görülen hükümet iletişimine ilişkin artan hoşnutsuzluk ile personelin ve öğrencilerin sağlık güvenliğine ilişkin endişeler bağlamında, Ulusal Eğitim sendikalarının çoğunluğu, tüm kategorilerdeki personel, yüksek dernekler okul öğrencileri ve hatta öğrenci velilerinden oluşan bir federasyon, benzeri görülmemiş bir ittifak içinde seferberlik çağrısında bulundu.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da eylemlere katılarak destek verdi.

Başbakan Jean Castex, sonra eğitim personeli sendikalarını konuk etti.

Öte yandan Macron’dan üniversiteler hakkında önemli bir açıklama geldi. Macron “Neredeyse tüm öğrenciler için yükseköğretimin ücretsiz olduğu bir sistemde devam etmemiz mümkün olmayacaktır.” dedi.

Fransa’da Ev Kiraları

Yaklaşık 700 euro ile Paris’te 15m², Bordeaux’da 35m² ve Strazburg’da 50m² ev kiralaması yapabilirsiniz.

Fransa’da yükselen kira fiyatları ile LocService sitesindeki en son gözlemevine göre, kiracılar özellikle küçük alanlar, konutlar için her zaman daha fazla ödeme yapıyor.

Kapatılan Cami

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Alpes-Martitimes’taki Cannes’da bir camiyi, özellikle “antisemit açıklamalar” nedeniyle kapattığını duyurdu.

Diğer Gelişmeler

Zemmour, feministler ve LGBTi bireyler hakkında yaptığı açıklamaların ardından aşırı hakaretten yargılanacak.

Stop Homophobie Derneği’nden gelen şikâyetin ardından mahkemelere alışkın olan eski CNews köşe yazarı, 2019’da kanalda yaptığı açıklamalar için Mayıs 2023’te hakim karşısına çıkacak.

Marine Le Pen 2022’de seçilirse “sosyal aile ödeneklerinin yalnızca Fransızlara ayrılacağını” garanti ediyor.

Fransız uyuşturucu baronunun kardeşi tesadüfen yakalandı. Zanlı, gümrük ekiplerinin karayolu üzerinde yaptığı kontrolde gözaltına alındı. Kendisi yirmi yıldır kaçarken gerçek kimliğini vermeyi de reddetti.

Besançon savcısı Etienne Manteaux, Besançon savcılığının “sahte idari belge bulundurmaktan” adli soruşturma açtığını belirtti. Zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Fransa’da yapımı devam eden, aktif olan ve durdurulan nükleer santrallerin haritası:

Emmanuel Macron, güvenlik ve polis konularını görüşmek üzere pazartesi günü Nice’e gitti. Özellikle, beş yıl içinde ancak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra oylanabilecek 15 milyar avroluk bir yasa tasarısı açıkladı. Bu kapsamda güvenlik güçleri sayısında 2 katına varan artış öneriliyor.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.leparisien.fr

www.bfmtv.com

www.cnews.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu