Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (13.03.2022)

Orta Doğu’da Bu Hafta (13.03.2022)

Suudi Arabistan’da Serbest Kalan Blogger

Eşi, “İslam’a hakaret ettiği” gerekçesiyle hapse atılan ve 1000 kırbaç cezasına çarptırılan Suudi blog yazarı Raif Badawi’nin serbest bırakıldığını söyledi.

Çiftin üç çocuğuyla birlikte kaçtığı Kanada’dan AFP haber ajansına konuşan Ensaf Haydar, “Raif beni aradı. O özgür” dedi.

Blogger’ın ilk 50 kırbacı dünya çapında tepkilere neden oldu ve ülkedeki hak ihlallerinin simgesi haline geldi.

Serbest bırakılmasıyla ilgili Suudi Arabistan’dan resmi bir açıklama yapılmadı.

Mısır’da İdamlar

İnsan hakları grupları, Mısır’ın bu hafta İslamcı saldırıları gerçekleştirmekten suçlu bulunan yedi kişiyi idam ettiğini söyledi.

Üçü, 2016 yılında Kahire’nin banliyölerinde Helwan’da sekiz polisin ölümüne neden olan bir saldırıya katılmaktan suçlu bulundu.

Diğer dördü daha önceki saldırılarda polis memurlarını öldürmekten suçlu bulunmuştu.

Tunus’ta STK’lara Kısıtlama

Uluslararası Af Örgütü de dahil olmak üzere on üç Tunuslu ve uluslararası insan hakları grubu, Tunus’u sivil toplum gruplarına yönelik yeni kısıtlamalar için planlarını derhal rafa kaldırmaya çağırıyor.

Af Örgütü, sızdırılan tekliflerin ülkenin 2011 devrimi sırasında kazanılan özgürlükleri çökerteceği konusunda uyardı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Af Örgütü bölge müdür yardımcısı Amna Guellali, “Tunuslular, kısıtlayıcı yasaların sivil toplum ve kamuoyu tartışmaları için oluşturabileceği tehlikeleri deneyimlerinden biliyorlar.” dedi.

Mısır’da Kalan Ukraynalı Tatilciler

Rusya ülkelerini işgal ettiğinden bu yana, yaklaşık 17.000 Ukraynalı tatilci Mısır’ın Kızıldeniz tatil beldelerinde korku içinde mahsur kaldı.

Fas’ta Öğretmenlerin Grevi

Faslı öğretmenler, meslektaşlarına karşı verilen hapis cezalarını protesto etmek için dün grevlerini hafta sonuna kadar uzattığını duyurdu.

Sözleşmeli Öğretmenler Koordinasyonu bu uzatmayı, geçen yıl düzenlenen protestolar sonucunda dün bir Fas mahkemesinin 44 öğretmeni üç aya kadar hapis ve yaklaşık 1000 dirhem (110 $) para cezasına çarptırılmasının ardından yaptı.

Rusya’nın İran’dan Talebi

Rusya’nın İran Büyükelçisi yerel medyayı ülkesinin Ukrayna’ya karşı savaşını “istila” olarak nitelendirmemeye çağırdı.

Çarşamba günü geç saatlerde Tahran’da düzenlediği basın toplantısında Levan Dzhagaryan, basın kuruluşlarından Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını “askeri işgal” yerine “özel askeri operasyon” olarak adlandırmalarını istedi.

Angelina Jolie Yemen’de

BM Mülteci Örgütü (UNHCR)’nin İyi Niyet Elçisi ve Hollywood yıldızı Angelina Jolie, dün Husilere yakın Saba haber ajansının bildirdiğine göre, Husi Dışişleri Bakanı Hişam Sharaf ile Sanaa’da görüştü.

Sharaf, “yedi yıldır kuşatma altında yaşayan” “ezilen” Yemenlilerin mücadelelerinin altını çizdi.

Jolie’nin ziyareti, Yemen’de artan insani ihtiyaçlara dikkat çekmeyi ve 16 Mart’ta yapılması planlanan Yemen için bağışların açıklanacağı üst düzey bir konferans öncesinde yardım için küresel desteğin harekete geçirilmesine yardımcı olmayı amaçlıyordu.

Diğer Gelişmeler

Filistin Enformasyon Bakanlığı, şubat ayında Filistin’de gazetecilere ve medya kuruluşlarına yönelik İsrail makamları tarafından işlenen 60 ihlali takip etti.

Mısırlı Çiftçiler Sendikası’nın dün yaptığı açıklamaya göre, Mısır’da et fiyatlarının yaklaşık %50 artması bekleniyor.

Mert DEDECAN

Haftanın Şarkısı

Haftanın Filmi

Kaynakça

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu