Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (6.02.2022)

Orta Doğu’da Bu Hafta (6.02.2022)

Katar’dan Afganistan’a Sığınma Arayan Hamile Gazeteci

Evlilik dışı doğum yapmanın yasa dışı olduğu bir ülkede hamile olduğunu öğrendikten sonra Katar’dan ayrılmak zorunda kalan bir gazeteci, Afganistan’da doğum yapması için Taliban tarafından kendisine sığınma teklif edildiğini söyledi.

Bellis, Afganistan’da Al Jazeera English için çalışıyordu, ancak medya şirketinin Katar, Doha’daki genel merkezine gelene kadar hamile olduğunu fark etmediğini söyledi.

https://www.instagram.com/p/CZSRlVysIQF/?utm_source=ig_web_copy_link

Fas Havayolunun Açılması

Fas, hava sahasını önümüzdeki ay uluslararası yolcu uçuşlarına yeniden açacağını söyledi.

Kuzey Afrika ülkesi, koronavirüsün Omicron varyantının yayılmasını sınırlamak için geçen Kasım ayında gelen ve giden tüm uluslararası uçuşları yasaklamıştı.

Fas Başbakanı Aziz Akhannouch, yasağın 7 Şubat’ta kaldırılacağını söyledi.

Fransa’da Suriyeli Sanatçı

Suriye’de hapishaneden sağ kurtulan ve Fransa’ya sığınan Suriyeli sanatçı Khaled Dawwa, çalışmalarıyla baskıya karşı mücadeleye devam ediyor ve yorulmadan “Suriye halkının devrimini ve tüm fedakarlıklarını unutmamaya” çağırıyor.

Doğu Kudüs’te Tahliyeler ve Apartheid

Uluslararası Af Örgütü, İsrail’deki ve işgal altındaki topraklardaki Filistinlilere karşı İsrail yasaları, politikaları ve uygulamalarının apartheid anlamına geldiğini söylüyor.

Yeni bir rapor, İsrail devletinin “Yahudi İsrailliler yararına Filistin halkına yönelik kurumsallaşmış bir baskı ve tahakküm rejimi” sürdürdüğünü iddia ediyor.

Öte yandan İsrail güçleri, Doğu Kudüs’ün el-Tur semtindeki Karama ailesinin evini yıktı. Kentte yüzlerce Filistinli ev, izinsiz inşaat yapılması bahanesiyle zorla tahliye ve yıkımla tehdit ediliyor.

Mısır ve Lübnan’da Tartışma Yaradan “Cebimdeki Yabancı” Filmi

Türkiye’de de Cebimdeki Yabancı ismiyle vizyona giren bir çok ülkede de benzeri yapılan filmin arap versiyonu olan Ashab wala Aâz Netflix’e geldi. Film Arap dünyasında Netflix’te en çok izlenen on film arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Öte yandan filmin cinsellik ve homoseksüellik atıfları özellikle Mısır’daki bazı muhafazakarları kızdırdı.

Soğuktan Ölen Mülteciler

Yunanistan Türkiye sınırında donarak hayatını kaybeden mültecilerden sonra Suriye’nin kuzeybatısındaki yerinden edilmiş insanlar için kampları vuran yoğun kar ve dondurucu soğukların ardından iki bebek soğuktan öldü.

Bir BM yetkilisi AFP haber ajansına İdlib vilayetinde yedi günlük ve iki aylık kız çocuklarının öldüğünü söyledi.

BM’ye göre, 18, 19 ve 25 Ocak’ta bölgeyi kasıp kavuran fırtınalar sonucu İdlib ve Halep’te yerinden edilmiş kişilerin kaldığı 287 kamp, ​​kar yağışı, sel ve kuvvetli rüzgarlardan etkilendi. Kar, en az 935 çadırı yok etti ve 9.500’den fazla çadırı da hasara uğrattı.

Mert DEDECAN

Haftanın Filmi

Haftanın Şarkısı

Kaynakça

www.bbc.com

www.english.alarabiya.net

www.middleeasteye.net

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu