DünyadanDünyadan Kültür-SanatSinema

Kalbimdeki Işık | Film Önerisi

Kalbimdeki Işık filmi, Chang Jung-Chi’nin yönettiği 2012 yapımı bir Tayvan filmidir. Başrollerini Huang Yu-Siang, Lee Lieh ve Sandrine Pinna’nın paylaştığı filmin yapımcısı ünlü Çinli yönetmen Wong Kar Wai’dir.

Film farklı hayalleri olan iki gencin ortak bir hayalde buluşmasını konu alır. Film, Tayvan kırsalı, üniversite ve büyük şehir arasında geçer. Filmin başında Siang’ın dingin yaşamına tanık olduğumuz bir köy ortamından her şeyin hareketlendiği, binaların ve trafiğin arttığı bir şehir hayatına geçiş vardır.

Filmin Özeti

Tayvan kırsalında ailesiyle birlikte yaşayan görme engelli Siang üniversiteye gitmeye karar verir. Ailesinin de büyük desteğini alan Siang yetenekli olduğu piyano bölümüne yazılır. Annesi Siang’ın arkadaşlarına ve okuluna uyum sağlayıp sağlayamayacağından endişelidir; fakat Siang’ın başarılı olacağından emindir. Ailesinden ayrılmak zor olsa da Siang yeni okuluna gitmek için oldukça istekli ve heyecanlıdır. Annesi Siang’ı okula yazdırır. Öğretmenlerinden Siang’a yardımcı olmalarını, ona destek olmalarını ister. Anne, Siang’ı yurda yerleştirir. Siang’ın kendisine bakabileceği konusunda hâlâ endişeleri vardır. Siang, annesini kendi bakımını yapabileceği, dersliklere kimsenin yardımı olmadan gidebileceği konusunda ikna etmeye çalışır. Siang şehirde kendi başına gezmeye çıkar. Trafikte büyük sıkıntılar yaşar.

Siang farkında olmadan ileride yaşamını değiştirecek olan Jie ile karşılaşmaya başlar. Jie’nin sesini duyar duymaz onu kaydeder. Jie eski dansçıdır, geçimini sağlayabilmek için bir çay dükkanında çalışır. Annesiyle yaşayan Jie, annesinin aşırı harcamalarına para yetiştirmek zorundadır. Siang, sesi sayesinde Jie’yi her yerde tanır. Annesi ara sıra Siang’ı ziyarete gelir. Siang, ilk derste kendisini tanıtır. Herkes ona acıyarak ve garipseyerek bakar. Öğrenciler ona yardım etmekten çekinir. Siang koridorda yürürken, yurda giderken hep yalnızdır. Öğretmenleri Siang’ın piyanodaki yeteneğini fark eder. Siang’a destek verirler. Siang’ın oda arkadaşı bir öğrenci kulübü kurmaya karar verir. Ekip kurmak için Siang’dan yardım ister. Siang arkadaşına destek olur. Sene sonunda gerçekleşecek olan kulüpler arası yarışma için çalışmalara başlarlar. Siang ile Jie, karanlık ile aydınlık, müzik ile dans, el ile göz gibi birbiriyle anlam kazanan bir bütüne dönüşür. Jie çalıştığı yerin patronu sayesinde dans okuluna yazılır. Sene sonunda yapılacak olan yarışamaya katılmaya karar verir. Yarışmayı kazanırsa büyük bir para ödülü alacaktır. Siang’ı da öğretmenleri sene sonundaki yarışmaya katılmaları için ikna etmeye çalışırlar; fakat Siang çocukluğunda bir yarışmayı kazandığında arkadaşları kör olduğu için kazandığını söyler . Siang bu sözlerden dolayı bir daha yarışmalara katılmaz.

Sene sonunda Siang ve arkadaşları kulüp yarışmasına katılmak yerine ödüllü yarışmaya katılırlar. Çok farklı bir çalışma sergiler ve jüri tarafından çok beğenilirler. Jie de yarışmaya katılır. Dans ederken adeta kendini kaybeder. Siang performansı sonucu kendini birçok kişiye kanıtlar. Jie ile aralarındaki duygu daha da güçlenir. Bu sayede birbirlerine daha güçlü destek olurlar.

Kalbimdeki Işık’ın İzleyiciye Verdiği Duygu

Film farklı hayalleri olan iki gencin ortak bir kadere sahip olmasına vurgu yapar. Yaşamdaki tesadüflerin bizler farkında olmadan nasıl geliştiğini, hayatın sürprizlerle dolu bir mücadele alanı olduğunu sinemasal bir dille anlatılıyor. Siang karakterinin çok yetenekli ve güçlü olması izleyiciye imkansız şeylerin olmadığını ve insanların hayallerine hiçbir şeyin engel olamayacağını gösterir. Jie’nin her şeyden vazgeçmiş, istemediği bir hayatı yaşarken etrafındaki insanların ona farkındalık kazandırmasıyla yarım bıraktığı hayallerin peşine tekrar takılır. Bunun yanı sıra hayallerini süsleyen güzel bir arkadaşlık da edinmiş olur. Yaşamımızdaki tesadüflerin bizi ummadığımız yerlere ve duygulara götüreceği duygusu bu filmle daha da güçlenir. Yaşamın bir dram olduğu, içinde hem komik hem acı şeylerin olabileceği duygusu filmde harmanlanmış ve film sonunda seyircilerin zihnine “yaşama umutlu bir bakış” olarak kazınmıştır. İyi seyirler dileriz…

Yıldız TOKMAK

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu