ANICultureEn FrançaisEtkinliklerGeziKültür-SanatYaşam

Noël Pazar Geleneği Nasıl Ortaya Çıktı?

Noël Pazar Geleneği Nasıl Ortaya Çıktı? Ünlü Alsace Pazarları

Kış aylarındaki renksiz ve sıkıcı havayı ışıl ışıl yapan Noël geleneği başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde büyük bir heyecanla kutlanıyor. Bu geleneğe ev sahipliği yapan önemli merkezlerden biri ise Noël pazarlarıdır. Bu pazarların ilk kıvılcımı 1298 yılında Viyana’da, kralın vatandaşlara Aralık ayında “Krippenmarkt” adlı bir pazar kurmasına izin vermesiyle yakılmış olarak düşünülse de, günümüz Noël pazarlarının ilkinin 1384 yılında Almanya’nın Bautzen şehrinde kurulduğu biliniyor.

Eski Hristiyan geleneklerine göre Azizlere özel kutlanan bazı günlerde hediyeleşme gerçekleşirdi. 16. yüzyılın en önemli Alman Protestan reformcu Martin Luther bu geleneğin Hz. İsa’nın doğduğu gün olarak bilinen 25 Aralıkta daha anlamlı olacağı düşüncesini topluma yaydı. Luther’in bu öncülüğünden beri de Noël pazarları gün geçtikçe daha da yaygınlık kazanmıştır.

Noël Pazarları’nın Yapısı ve İşlevi

Şehir, kasaba ya da köyün ana meydanında kurulan Noël pazarlarının mimari yapısını incelediğimizde keresteden yapılmış kulübeler olduğunu ve içlerinde küçük küçük Noël süsü satılan tezgahlar, alışverişe gelenlerin keyifli vakit geçirmeleri için kurulan “Pub”lar ve butik restoranlar bulunmaktadır. Genellikle bu restoranlarda bölgenin meşhur yemekleri servis edilmektedir bu da aslında kültürel mirası yansıtmada önemli bir rol üstlenmektedir. Ayrıca uzak geçmişte bu pazarlara çevredeki köylüler gelip geleneksel lezzetlerini sunmuşlardır.

Alsace Noël Pazarları

Fransa‘da Noël denilince aklımızı ilk gelen Alsace bölgesidir. Bir Noël filminin içinde gibi hissedeceğimiz bu bölgede yaklaşık 10 adet pazar bulunmaktadır. Colmar, Strasbourg, Kaysersberg gibi bazı Alsace şehirlerinde bu pazarlar 30-31 Aralık’a kadar (Yılbaşına kadar) kurulmaya devam ediyor.

Les Marchés de Noël de Strasbourg (Strasbourg Noël Pazarları)

1570 yılından bu yana kadar devam düşünülen ve Avrupa’nın en eskisi pazarlarından biri olan Strasbourg, günümüzde 2 milyondan fazla turisti ile Avrupa’nın en çok ziyaret edilen pazarlarından biri haline gelmiştir. Bu eşsiz güzellik aynı zamanda geçtiğimiz yıllarda “Avrupa’nın en güzel Noël pazarı” ödülüne layık olmuştur. Strasbourg ile anlam kazanan Christkindelsmärik (Alsatça’da Çocuk İsa’nın Pazarı) kelimesi, birçok Alsace geleneğinin de mirasıdır. Kasım ayından itibaren hazırlıklara başlayan Alsacien (Alsaslılar), gelenekselleşen Alsace Noël kurabiyeleri olan ünlü Bredelleri hazırlamaktır. Noël’i tüm coşkuları ile beklemektelerdir.

Les Marchés de Noël de Kaysersberg (Kaysersberg Noël Pazarları)

Kaysersberg Noël Pazarı şüphesiz Alsace’taki en otantik ve pitoresk pazarlardan biridir. Bir Orta Çağ köyü olan Kaysersberg’in vadisinde yer alan bu Noël pazarı ışıl ışıl bir görüntüyle bizi karşılıyor. Sıcak şarabın aromaları, Bredelelerin kokusu, birçok süsleme ve aydınlatma bu köyde büyülenmemeği imkansızlaştırır.

Les marchés de Noël de Colmar (Colmar Noël Pazarları)

Colmar Noël Pazarı, Instagram’da gezindiğimizde bir çok kez denk geldiğiniz Alsace Pazarı’dır diyebiliriz . Çok popüler bu Noël pazarı şehrin yalnızca merkezinde değil, her yerinde karşımıza çıkıyor. Deyim yerindeyse, Colmar Alsace şehrinde yaşayan bir sihirdir. Bu sihirli şehir, 2018’de “Avrupa’nın en iyi Noël ışıkları” kategorisinde yerini almıştır.

Beyza VAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu