EtkinliklerKültür-SanatMüzik

Fransa’da Müzik Festivalleri: Transmusicales

Fransa’da Müzik Festivalleri: Transmusicales

Günümüz dünyasında müzik, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Artık avucumuzdan küçük kulaklıklarımızla istediğimiz her yerde müzik dinleyebiliyoruz. Durum böyle; ama bir müzik festivaline katılmanın heyecanı da bir başka değil mi? Canlı performanslarıyla yeni müzisyenler keşfetmek, binlerce insanla aynı anda, aynı şarkılara eşlik etmek, belki de yeni dostluklar kurmak…

Pandeminin etkisinden yavaş yavaş çıkarken, çok özlediğimiz ve artık daha da sabırsızlıkla beklediğimiz müzik festivalleriyle ilgili bir seri oluşturmak istedim. Bunun dışında; bu seride benim katıldığım veya katılmayı istediğim, Fransa’da gerçekleşen müzik festivallerini ele alacağız.

İlk durağımız Rennes ve Transmusicales festivali!

Transmusicales’in kuruluşu

Transmusicales, her yıl Fransa’nın Rennes şehrinde, 1-5 Aralık tarihlerinde düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından müzisyen ve dinleyicileri ağırlayan bir festival. Başlangıcına dönecek olursak; Rennes’de müzikal gelişimi desteklemek için Trappin isimli dernek tarafından, ilk kez 1979 yılında düzenleniyor. Bu yıl 43.’sü düzenlenecek festival, Fransa’nın prestijli festivalleri arasında.

Hangi tür müzikler çalıyor?

İlk yılında yerel sanatçılara yer verirken, tanınırlığı arttıkça Fransa’nın diğer şehirlerinden ve ardından dünya şehirlerinden müzisyenlere de ev sahipliği yapan Transmusicales; Nirvana, Björk, Sixto Rodriguez, Jamiroquai, Public Enemy, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra ve Yann Tiersen gibi isimleri ağırlamış. Türkiye’den ise Saadet Türköz, The Ringo Jets ve Baris K & Mini festivalde yer almış sanatçılardan.

Günümüzde güncel müzik festivali olarak adlandırılan Transmusicales, akustik olmayan her tür müziğe kapılarını açıyor. Elektronik müzik, rap, rock, pop türlerini ve daha fazlasını dinleme imkanı var.

Festival Alanı

Beş gün süren Transmusicales, birden fazla gösteri salonunda gerçekleşiyor. Bunlardan en büyüğü Parc Expo, şehir merkezine uzak olsa da, festival süresince hizmet veren otobüs hattıyla ulaşım sağlanabiliyor. Parc Expo, fuar alanı olarak tasarlanmış bir mekan olmasından dolayı 8 adet salona sahip. Festival kapsamında ise salonların bir kısmına sahne kuruluyor. Bu sahnelerden en özeli ise Greenroom. Ses yalıtımlı perdelere sahip küp şeklindeki alan, içerideki sesin dışarıya çıkmadığı; dinleyiciye farklı ve özel bir müzikal deneyim sunabilmek adına tasarlanmış bir sahne. 

Festivale ev sahipliği yapan ve şehir merkezinde bulunan salonlar ise L’Étage, L’Ubu, Aire Libre ve Champs Libres. Ayrıca, Parc Expo’ya kıyasla daha küçük olan bu salonlar; festivalin ve mekanların büyüsü sayesinde aynı müzikal ve görsel deneyimi sunuyor.

Bu sene kimler var?

Bu sene dünya sahnesinden 38 müzisyene kapılarını açacak olan festivalde, İspanya’dan Rodrigo Cuevas, El Combo Batanga ve Maruja Limón; Tunus’tan Nuri; Israil’den Tamar Aphek; İrlanda’dan Sinead O’Brien gibi isimler var. Türkiye’den de iki müzisyen yer alıyor: Lalalar ve Aleksandir.

Festival programının tamamı aşağıdaki linkte yer almakta. Festivali Instagram ve Youtube sayfalarından takip edebilirsiniz.

Bir sonraki festivalde görüşmek üzere, müzikle kalın !

https://www.lestrans.com/trans-2021/

https://www.instagram.com/transmusicales/?hl=fr

https://www.youtube.com/c/transmusicalesOfficiel

Buket Çalışır

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu