Fransa’nın NabzıSeriler

Fransa’nın Nabzı (11.07.2020)

Oldukça hareketli, tartışmalı ve bol eylemli protestoların hakim sürdüğü bir dönemden sonra başbakanlık görevinden istifa eden Edouard Philipp’in yerine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Jean Castex’i göreve atadı.

Castex göreve geldikten sonra ise 17’si kadın 14’ü erkek olmak üzere yeni kabinesini açıkladı. Oldukça tartışmalara sebep olan bir önceki hükümetin emeklilik yasası ise, yeni hükümetin ilk gündem maddelerinden biri oldu.

Macron bu kabineyi, “görev ve yeniden birleşim hükümeti” olarak tanımlıyor. Fransız medyası ve toplumundan ise bu yeni hükümetin daha fazla sağa kaydığına dair eleştiriler var.

Öte yandan İçişleri ve Adalet Bakanlığına atanan kişiler eleştiri odaklarının hedefinde; çünkü İçişleri Bakanlığının başına getirilen Gérald Darmanin’ın hakkında 2017 yılında taciz suçundan dava açılmıştı. Özellikle feminist örgütlerin desteklediği bazı eylemlerde, görevi devralmadan istifa etmesi gerektiği göstericiler tarafından vurgulandı.

Fransa’nın en büyük işçi sendikası olan Genel Emek Konfederasyonu(CGT) genel sekreteri Philippe Martinez, yeni başbakan ile yaptığı görüşmeden bir saat sonra, 17 Eylül 2020 tarihinde genel grev ilan etti. Yapılan görüşmede işçiye ve ücrete yönelik somut bir adım atılmamasından şikayet eden CGT yönetimi yaptığı yazılı açıklamada, “Artık sözlerden eyleme geçmeliyiz.” dedi.

Odoxa tarafından yapılan bir ankete göre ise Fransızların 3/4’ü zenginlerin daha çok vergilendirilmesi gerektiğini düşünüyor.

Fransız Demografik Araştırmalar Enstitüsü (INED) tarafından yapılan bir araştırmaya göre kadın-erkek arasındaki eşitsizlik karantina günlerinde arttı.

Yapılan çalışmada göze çarpan bulgular arasında işten çıkarmaların kadınlarda erkeklere göre daha fazla olduğu, evden çalışmak zorunda olan kadınların, erkeklere göre ayrı bir odada çalışabilme imkanının daha az olduğu, (kadınların %29’u ayrı bir odada çalışırken erkeklerin %47’si bu imkana sahip) ve çocuk bakımında kadınların daha fazla rol üstlenmesi yüzünden doğan bir eşitsizliğin olduğu yer alıyor.

Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE) tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise yurt dışında doğup Fransa’da yaşayanların,  Fransa’da doğup Fransa’da yaşayan yabancı kökenlilere nazaran Covid 19’dan dolayı hayatlarını kaybetmeleri daha sık görülen bir olgu.

Mediapart tarafından yayınlanan bir habere göre, Fransız ordusunda fiilen görev yapan ve emekli askerler arasında Neo-Nazi ideolojilerini saklamayan ve bunu gamalı haç dövmesi yaparak da gösterebilen askerler mevcut.

Paris’te başarısının kurbanı olan bir restoran kapanıyor. Restoranın ismi “Mangez et cassez vous” (Yani yiyin ve defolup gidin ya da daha ağır anlamlara da gelebilir). Bu restoran 3 avronun altında hamburger satması ile birden, özellikle sosyal medyada fenomen oldu. Küçük dükkanın önünde büyük kuyruklar oluştu. Bunun sonrasında restoranın sahibi Instagram hesabından yaptığı açıklamada, “Küçük yapımız talepleri karşılamaya yetmiyor, 1 saat 2 saat kuyruk sıkıntısını çekmenizdense restoranı kapatıyoruz, daha iyi bir geri dönüşle gelebiliriz.” dedi.

Bu hafta yapılan yerel seçimlerin ardından oluşan tabloya göre ise kadınların ve azınlık vatandaşlarının temsiliyetteki görününürlüğü artıyor. Özellikle Paris, Marsilya, Lille, Strasbourg ve Nantes gibi büyük şehirlerin kadınlar tarafından yönetilecek olması göze çarpan noktalardan.

Virüsün yoğun bir şekilde yaşandığı ve etkilerinin ağır olduğu İtalya, İspanya, İngiltere ve Fransa karşılaştırıldığında, Fransa’nın diğer ülkelere göre sosyal mesafe, temas, maske kullanımı gibi konularda komşularına nazaran daha rahat davrandığı uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Bu bağlamda kamusal alanda maske takımının zorunlu olup olmaması tartışılan konular arasında.

Paris Saint Germain Kulübü, yeni sezon hazırlıkları kapsamında hazırlık maçlarına yakın zamanda başlıyor. Bu maçların ise 5000 taraftar tarafından izlenebileceği açıklandı.

Fransa’nın en büyük hava yolu şirketi olan AirFrance, devletin 7 milyar avroluk yardımına rağmen 4500’ü Fransa’da olmak üzere toplam 7600 kişiyi işten çıkaracak.

Fransa’da sigara ürünlerinin pahalı olmasından dolayı özellikle sınır tarafında yaşayan vatandaşlar, Andorra ya da İspanya’ya giderek daha ucuza sigara temin edebiliyor ve 4 karton alma hakkına sahip oluyordu. Yapılan son düzenlemeye göre bu hak 1 kartona indirildi.

Mert DEDECAN

Kaynaklar

www.lemonde.fr/culture/
www.20minutes.fr
fr.euronews.com
www.mediapart.fr
www.leparisien.fr/
franceculture.fr
www.ouest-france.fr/europe/france/
www.bfmtv.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu