DünyadanDünyadan Kültür-SanatEtkinliklerKültür-SanatMüzikYaşam

Görkemli Bir Festival ; “Fête des Lumières”

Görkemli Bir Festival ; “Fête des Lumières”


Büyük bir şehir olan Lyon, Fransa’nın içine kapanık, sessiz ve sakin çocuğu olarak bilinir. Peri masallarını andıran, sıcacık bir festivali de kalbinde barındırmaktadır. Tarihler 8 Aralık’ı gösterdiğinde kış ayının soğukluğunu bir kenara bırakıp, kelimenin tam anlamıyla baharı içimizde hissederiz. Gelin beraber Lyon’un ev sahipliği yaptığı “Fête des Lumière” ve kendisi kadar etkileyici olan hikayesine bakalım.

Aslında bu hikayenin ana merkezi Lyon’un gözbebeği olan Basilique Notre-Dame de Fourvière e dayanmaktadır. 1168’de bir şapel olarak inşa edilmiş, 1562 yılında ise Katoliklere ve Protestanlara karşı çıkan din savaşlarında tahrip edilmişti. Devamında ise yıllar içinde mimarisi bir çok kez restore edilmiştir. Eylül 1643’e geldiğimizde Fransa’nın bir çok bölgesinde olduğu gibi veba salgını Lyon için de büyük bir kabustu. Les Lyonnais (Lyon halkı) dinine düşkün inançlı insanlardı. Şehrin ileri gelenleri, tüccarlar, din adamları Fourvière giderek bir adak adamışlardı. Amaçları veba salgınından kurtulmak ve Lyon’un bağışlanmasını dilemekti. Şayet ki bu durum gerçekleşirse Fourvière’e baktığımızda ilk gözümüze çarpan heykel olan Meryem Ana (Virgin Mary) heykelini yaptıracaklardı. Öyle bir mucizedir ki, Les Lyonnais bu salgından kurtulmuştur. Vefalı halk bu adağını gerçekleştirmek için döneminin en ünlü heykeltıraşlarından biri olan Joseph-Hugues Fabisch ile anlaştı. Fabisch, bu heykeli Saône kıyılarındaki atölyesinde hayata kavuşturdu.

Bu eşsiz heykelin 8 Eylül 1852’de açılışı planlanmıştı lakin olumsuz hava koşulları bu plana balta vurmuş ve 8 Aralık tarihine ertelenmişti. 8 Aralığa gelindiğinde ise kötü hava koşulları devam ediyordu ve şenlikler tekrardan dini otoriterler tarafından iptal edilmek üzereydi. Rivayete göre, Lyon tekrardan bir mucizeye ev sahipliği göstermiş ve Zümrüdüanka misali gökyüzü kendini yenilemiş ve kara bulutlardan arındırmıştı. Les Lyonnais, Meryem Ana’ya olan sevgilerini ve minnetlerini tekrardan göstermek için evlerinin pencerelerine mumlar yerleştirmeye başladılar. Akşam karanlığı tüm şehri sarmışken mumlar şehri ışıl ışıl aydınlatıyordu. Maalesef bu gelenek 19. yüzyılda başlamasına rağmen düzenli bir şekilde gerçekleştirilememiştir. 1999 yılında Lyon kenti bu mirasa sahip çıkarak geleneği devam ettirmiştir. Her yıl 8 Aralık ile 11 Aralık tarihleri arasında kent, ülkenin parlayan bir yıldızı olarak varlığını sürdürür. Dünya’nın bir çok yerinden misafiri ağırlayan bu festival eşsiz bir deneyimi sizlere sunuyor.

Beyza Van

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu