CultureDünyadanDünyadan Kültür-SanatGastronomiKültür-SanatYaşam

Eşsiz Fransız Mutfağı – 4. Bölüm

Fransız mutfağı, yemeklerin yanı sıra tatlılarıyla da ön plana çıkmaktadır. Özellikle tatlı konusunda eşsiz lezzetler sunan Fransız mutfağı, ülkemizde de çok sevilmektedir. Fransız tatlıları leziz tatları ve göz alıcı sunumlarıyla çok iddialıdır. Fransızların dünya mutfağına kazandırdığı birbirinden lezzetli tatlıları vardır. Gelin hep birlikte ismini duyduğumuzda bile ağzımızı sulandıran bu harika tatlılara bakalım…

Sufle (Souffle), Fransız mutfağının en ünlü tatlılarından biri olan sufle; temelde süt, tereyağı, yumurta,un ve bolca çikolata kullanılarak hazırlanıyor. Dışarıdan bakıldığında kek gibi görünen bu enfes lezzetin asıl özelliği, içindeki akışkan kıvamı. Ortasına kaşığı batırdığınız zaman içindeki akışkan çikolata ortaya çıkmalı. Sufle genelde üstüne bolca pudra şekeri ile veya isteğe göre mevsim meyveleri ya da yanına bir top dondurma ile servis edilebilmektedir.

Mus (Mousse), Ağızda dağılan kıvamı ve köpüklü dokusuyla mus, ağır tatlılardan hoşlanmayan kişiler için ideal bir seçimdir. Çünkü özel kıvamı sayesinde, içindeki yoğun çikolataya rağmen mus oldukça hafif bir tatlı olarak değerlendirilmektedir. Genelde çikolatalı olarak yapılmakta fakat orman meyveli veya çilekli gibi diğer seçenekleri de vardır.

Ekler (éclair), ülkemizde de oldukça yaygın olarak tüketilen ekler Fransızların meşhur tatlısıdır. Ekler yapımında öncelikle“pate aux choux”adı verilen hamurdan ince uzun parçalar elde ediliyor. Daha sonra hamurların her biri taze pastacı kremasıyla (crème pâtissière)dolduruluyor ve üzerlerine çikolatalı ganaj dökülüyor. Yine günümüz de bu tatlıya çeşitli aromalar eklenerek bambaşka tatlar oluşturulmaktadır. Kremasına eklenen ek lezzetler ile veya farklı sos çeşitleriyle klasik çikolatalı eklerden başka çeşitler ortaya çıkmaktadır.

Profiterol (Profiteroles), yine ülkemizde yaygın olarak tüketilen Fransızların meşhur tatlısı profiterol aslında eklerden pek farklı değildir. Eklerde olan “pate aux choux” hamuru eklerden farklı olarak ince uzun değilde yuvarlak top şeklinde olur ve pişince oldukça kabarık bir hamur halini alır. Aynı ekler gibi arasına bolca pastacı kreması eklendikten sonra eklerden farklı olarak kıvamı farklı olan ne çok sıvı ne çok katı olarak pişirilen bir çikolata sosu üstüne dökülerek servis edilir.

Krem Brüle (Crème Brûlée), hafif tatlıları sevenler için harika bir alternatif oluşturan krem brüle, normalde alt katı vanilyalı ve yumurtalı bir muhallebidir. Ancak bu muhallebinin üstü son aşamada karamelize edilmiş şekerle kaplanmaktadır. Pişmiş ve soğumuş muhallebinin üzerine esmer şeker eklenerek pürmüz ile yakılıp üstü sert bir kıvam alıyor. Böylece ortaya muhallebinin yumuşacık kıvamıyla birleşen leziz kıtır karamel tadı ortaya çıkıyor.

Milföy (Mille Feuille), Türk mutfağında genel de börek için ya da çeşitli tuzlu tatlar için kullanılan milföy hamuru Fransa mutfağında tatlı olarak karşımıza çıkıyor. Klasik bir mille feuille, üç kat milföy yaprağının arasına iki kat pastacı kreması eklenmesiyle hazırlanıyor. En üst katman da farklı soslarla, pudra şekeriyle veya taze meyvelerle süslenerek servis ediliyor.

Bitmeyen güzellikleri ile fransız tatlılarımızın ikinci kısmında görüşmek üzere, takipte kalın…

Efe Altınok

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu