Orta Doğu’da Bu Hafta Ne Oldu ?

Orta Doğu’da Bu Hafta (27.02.2022)

Orta Doğu’da Bu Hafta (27.02.2022)

Afganistan’da Direniş ve Ölümler

Pençşir direnişi sürüyor. Video, Ulusal Direniş Cephesi’nin tamamen silahlı olduğunu ve Pencçşir’deki Taliban isyancılarına meydan okuduğunu gösteriyor. Raporlara göre, Cephe tarafından en az dokuz Taliban üyesi öldürüldü.

Ayrıca Taliban hükümetinin sözcüsü, Rusya ve Ukrayna’yı barışa davet etti ve Ukrayna’daki Afgan öğrenci ve göçmenlerin hayatını korumaya çağırdı.

Down Sendromlu Filistinli’ye Müdahale

Down sendromlu bir Filistinli gence karşı yapılan ülke genelinde büyük yankı uyandırdı.  

Down sendromlu bir Filistinli, kendisini gözaltına almaya çalışan İsrail güçleri tarafından saldırıya uğradı.

Daha sonra boynundan ve omuzlarından aldığı yaralardan dolayı hastaneye kaldırıldı.

Fas’ta Protestolar

Başkent Rabat da dahil olmak üzere Fas’ın birçok kentinde pazar günü gösteriler başladı.

Göstericiler yükselen fiyatları protesto ederken, reform talep eden Arap Baharı protestoların on birinci yıldönümünü anıyor.

Düzinelerce gösterici “pahalı yaşamı” ve “despotizmi ve yolsuzluğu” özellikle kınadı. Ayrıca “özgürlük, haysiyet ve sosyal adalet” çağrısında bulundular

Tunus’ta Yasaklanan İsrailli Aktris

Tunus, İsrailli aktris Gal Gadot’un başrolde olduğu yeni filmini sinemalardan çekti.

Kültür Bakanlığı, kararın Gadot’un İsrail ordusunda görev yaptığını ve İsrail’in Filistin topraklarını işgalini desteklediğini söyleyen eylemcilerin protestolarının ardından alındığını söyledi.

Fransa’da Yasaklanan Filistin Örgütleri

Fransa İçişleri Bakanı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talebi üzerine iki Filistin dayanışma örgütünü yasakladığını duyurdu.

Gerald Darmanin  Filistin Kazanacak ve Filistin Eylem Komitesi’ni feshetmek için harekete geçeceğini tweetledi.

Fransız gazetesi Europe 1, “Hükümet, Filistin davasını destekleme kisvesi altında grupları İsrail nefretini desteklemekle suçluyor” dedi.

Arap Ülkelerinden Ukrayna’daki Vatandaşlarına Çağrı

Bir dizi Arap ülkesi, Rusya’nın işgalinin ardından artan gerilim nedeniyle vatandaşlarını ülkelerinin Ukrayna’daki büyükelçilikleriyle “mümkün olan en kısa sürede” iletişime geçmeye çağırdı.

Bu ülkeler arasında Suudi Arabistan, Dubai, Mısır, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri bulunuyor.

Diğer Gelişmeler

İran haber ajanslarının cuma günü yaptığı açıklamada, İran’ın yaptırımlar kaldırıldıktan ve dünya güçleriyle 2015 nükleer anlaşması yeniden canlandırıldıktan sonra bile uranyumu yüzde 20 saflıkta zenginleştirmeye devam edeceğini söyledi.

Anadolu Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, Türkiye hükümetinin koordinasyonunda Afganistan’a 994 ton acil yardım taşıyan üçüncü bir “hayır treni” cuma günü Türkiye’nin başkenti Ankara’dan yola çıktı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) dün yaptığı açıklamada, yılın başından bu yana 20.000’den fazla Yemenlinin yerinden edildiğini duyurdu.

Reuters’in haberine göre, Katar enerji bakanı dün, Rusya ile Ukrayna arasındaki bir ihtilaf nedeniyle kesinti olması durumunda ne Katar ne de başka herhangi bir ülkenin Avrupa’ya Rus gaz tedarikini sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile değiştirme kapasitesine sahip olmadığını söyledi.

Resmi Cezayir medyası, Fas ve İsrail’i, 1991’de başlayan ve 2002’de bir sonraki on yılın başında sona eren bir iç savaşla karakterize edilen Cezayir’in “Kara On Yılı” olarak bilinen olayı tartışan Fransız dizisi Gizli Cezayir’i finanse etmekle suçladı.

Mert DEDECAN

Haftanın Şarkısı



Haftanın Filmi

Kaynakça

www.tf1info.fr

www.bbc.com

www.middleeastmonitor.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu