Felsefe

Anarşist kalpazan Lucio Urtubia : Un hombre de accıón

Pire file karşı galip gelir mi ? Anarşist kalpazan Lucio Urtubia‘nın hayatından esinlenen Un hombre de accıón (aksiyon adamı- A man of action) İspanyol bir anarşistin Paris’teki efsanevi kalpazanlık operasyonunun hikayesinden hareketle yazılıyor. Banka soyan, sahte para basan Lucio’nun asıl büyük operasyonu sahte seyahat çekleri düzenlemektir. Daha sonrasında bu seyahat çeklerini parayla takas etmeyi başarıyor ve kendisini en büyük Amerikan bankası olan CITI BANK’ın düşmanı haline geliyor. Kendisinin asıl mesleği ise duvar ustasıdır.

Lucio Urtubia Kimdir?

Sol kültürün sembollerinden biri olan Lucio Urtubia, dünyanın en büyük anarşist kalpazanlarından biri olarak sayılmaktadır. Paris’e İspanyol fakir bir aileden gelip kız kardeşinin yanına yerleşen Lucio Urtubia, burada tanıştığı kişilerle hem kendi hayatını değiştirir hem de bugün bile unutulmayacak hikayeler bırakır. Bir dönem Bolivya’da da yaşayan ünlü anarşist, hayata gözlerini 89 yasında Paris’te yumdu. Şayet bir gün yolunuz düşerse Pere Lachaise’de ziyaret edebilirsiniz.

Film Eleştirisi

Netflix’te izleyeceğiniz bu film; senaryo açısından sürükleyici ve biraz Steven Spielberg’in Catch Me If You Can (Sıkıysa Yakala) filmini andırıyor. Bu yönetmenin (Javier Ruiz Caldera) izlediğim ilk filmiydi o yüzden tarzı hakkında bilgi sahibi değilim. Dekorlar bir dönem filmine yakışır olmuş. Senaryo tarihsel alıntılarla iyi inşa edilmiş ancak geri kalan kısım biraz gerçeklikten uzak kalmış. Fransızların bütün yabancı dilleri güzel aksanlı bir şekilde konuşması biraz abartılı geldi. Bazı gerçeklikten uzak sahneleri bütçe eksiliğinden kaynaklı olduğunu düşündüm. Fakat bütçesiyle ilgili bir bilgiye ulaşamadığım için böyle bir sonuca vardığımı söyleyemem. Başrollerini Jan Jose Ballesta, Ana Maria Polvorosa‘nın paylaştığı film, aşkı ise filmi biraz romantikliğe itiyor gerçek hayatta boşanmış olmaları detayını bir kenara bırakırsak güzel bir aşk hikayesi diyebilirz.

Son olarak Film Netflixte sıkça görmediğimiz derecede politikti. Bankalar bizim düşmanımızdır sloganını hemen hemen filmin her karesinde görebiliriz.

Filmin iz bırakan bir çok sahnesi var. Kalite bakımından üst düzey olmasa da kendini izlettiren bir film, izlenmesini tavsiye ederim.

TARIK ASLANHAN

Anarşist kalpazan Lucio Urtubia : Un hombre de accıón

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu