CultureEdebiyatFelsefeKültür-Sanat

Fransız Kadınların Uğuru; Victor Noir

Fransız Kadınların Uğuru; Victor Noir

Devrimci bir gazeteci olan Victor Noir‘ın hikayesi oldukça can alıcıdır. Fransız Komünü döneminde “La Marseillaise” isimli gazetede yazarlık yapan 22 yaşındaki Noir’ın bir doğurganlık ve şans sembolüne dönüşme süreci ve başında geçen talihsiz ölüm ile son bulan hayatı hala çok ses getirmektedir.

Gelelim Noir’ın Başından Geçen Olaylara

III. Napolyon’un yeğeni Prens Pierre Bonaparte, “La Marseillaise” de yayınlanan bir makaleye oldukça sinirlenir ve derginin editörünü düelloya davet eder fakat editör kendisi gelmesi yerine Noir’ı gönderir. Bu hareketi büyük bir saygısızlık olarak gören Bonaparte, zavallı genci tek bir kurşun ile anında öldürür. Yaklaşık 100.000 kişinin katılımı ile halk cenazede oldukça büyük tepki gösterir. Ayrıca ilerleyen süreçte prens beraat eder bu durum tansiyonu daha da arttırmıştır. Halk sokaklara dökülür olaylar dursuz duraksız devam etmiştir.

Ölümünden 20 Yıl Sonra

Sembol haline gelişi yaklaşık ölümünden 20 yıl sonra olmuştur. Neuilly’deki kabri Paristeki Père Lachaise Mezarlığı’na taşınır. Noir’ın sembol haline gelmesi sonrasında mezarına Fransız heykeltıraş Jules Dalou bronz heykeli yapar. Nedeni bilinmeksizin, heykeltıraş Dalou, Noir’ın heykelinde kasık bölgesini belirgin bir şekilde kabarık yapar. Bu da aslında günümüzde ilgi geçen bir inanışa sebep olur.

Fransız kadınları o günden bu güne Noir’in heykelinin kasıklarına dokunur, sürtünür. Hatta dudaklarını öper ve heykelin yüzüne oturur. Bir inanıştır ki, bu hareketi yapan kadınların hem doğurganlığı hem de şansı artmaktadır. Günümüzde sadece kadınlar değil batıl inanca sahip olan herkes bu uğuru yapmaktadır.

Noir’a saygı çerçevesinde, mezarın etrafı korunmaya çalışılmış fakat başarılı olunamamıştır. Gözle görülür bir şekilde heykelin penis kısmı ve dudak kısmı yani dokunulan kısımları bronzluğunu korurken heykelin geriye kalan kısmı oksitlenmiştir.

Beyza VAN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu