GastronomiKültür-Sanat

Fransa’da Noel Sofrası

Fransa’da Noel Sofrası
Daha önceki yazılarımızda Fransadaki Noel pazarlarını kaleme almıştık. Şimdi ise her ülkenin olduğu gibi Fransa’nın da görselleriyle ön plana çıkan noel sofrasına konuk oluyoruz.  

Noel 25 Aralıkta Hz. İsa’nın doğumunun ve Hristiyan inancı da bir kutsal gün olarak kutlanmaktadır. “Doğuş Bayramı”, “Kutsal Doğuş” veya “Milat Yortusu” olarak da bilinmektedir. Fransızlar Noel Arifesini 24 Aralık gecesi olarak kutluyorlar. Genellikle sabahın erken saatlerine kadar devam ettiği için bu ziyafete “Le Réveillon” yani devam etme, uyanış, aydınlanma adı veriliyor. 

Le Réveillon Fransızlar için sınırları zorlayan ve bir o kadar önemli bir etkinliktir. Bu yüzden ıstakoz ve yengeç gibi görseliyle de büyüleyen bu pahalı deniz ürünlerini sofralarda görmekteyiz.

Başlangıç servislerinde ise şaşırılmayacak bir klasik Fransız lezzeti olan salyangoz yerini almaktadır. Noel’de özellikle Escargot de Bourgogne’un evi olan Burgonya bölgesinde tüketiliyor. Salyangozu maydanoz, tereyağı ve sarımsak ile birleştirilip eşsiz bir lezzet ortaya çıkartılıyor. Bir diğer önemli başlangıç yemeklerinde ise Deniz tarağıdır. Bu ürün tamamıyla ustalık isteyen lezzettir.

Ana yemeklerde ise neredeyse her ülkede olduğu gibi Kestane Dolgulu Fırınlanmış Hindi, her çeşit kuş ve yaban tavuğu gibi görseli ön plana çıkan süslemesi ile büyüleyen eşsiz lezzetler yer almaktadır.

Bu yazımızda en çok hoşumuza giden kısım kesinlikle tatlılar oldu. Meşhur Fransız tatlılarını daha öncesinde ele almıştık. Tatlıları ile bizi büyüleyen bir Noel geleceğine sahip Fransızlar; yemeğin sonunda 13 tatlı (Les Treize Desserts de Noël) bekliyor. Bunun sebebi Hz. İsa’nın son akşam yemeğinden, 12 havari ve Hz. İsa’ya atıfta bulunmak. Bu 13 tatlı her zaman aynı saatte ve masada servis edilmektedir. Misafirlerin, bu tatlılardan yemesi beklenmektedir. Bu masa 24 Aralık tarihinden itibaren başlayarak 27 Aralık tarihine kadar 3 gün boyunca sergileniyor. Bu adet aslında bir sembolik hazırlık, misafirlere Noel gününe kadar sofrada olacak lezzetlerin ön gösterimi olarak sunuluyor. (Kuru meyve, taze meyve, çeşitli tatlı ve şekerlemeler)

Son olarak özel bir tatlıya da değinmemiz gerekir; Buche de Noël.

Odunu anımsatan görüntüsü, bol çikolata ile bir bütün halini alarak eşsiz bir lezzet sunuyor. Tabii ki de süslemeleri unutmamanız gerekir…

Beyza Van

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu