Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LXXIII (11.12.2021)

Fransa’nın Nabzı LXXIII (11.12.2021)

Fransa Solu Birleşir mi ?

Fransa solu 2022 seçimleri için aşırı sağa karşı ortak aday çıkarma tartışmaları yapıyor. Bu kapsamda ilk çıkış Sosyalist Parti’den Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’dan geldi.

Bir diğer önemli isim, eski ekonomi bakanı ve 2022 Başkanlık adayı Arnaud Montebourg ise ortak aday ve ortak proje kapsamında Boyun Eğmeyen Fransa Partisi lideri Jean Luc Mélenchon’u aradı. Telefonu açmayan Mélenchon’a ise sesli mesaj bıraktı. Bu anları ise sosyal medyada paylaştı.

Montebourg bu aramadan sonra Yeşiller Partisi’ni de aradı.

Bir kamuoyu yoklamasına göre, en az yedi adaya bölünen sol, eğer birleşirse toplam olarak ilk turda %24 oy potansiyeline sahip.

Macron’un Açıklanan Mal Varlığı

Kanuna göre 5 yıllık görev süresinin sonunda Cumhurbaşkanları mal varlıklarını beyan etmek zorundalar. 2017 yılında göreve gelen Macron’un mal varlığı beyanında belirgin bir değişiklik olmadığı resmi gazetede yayınlandı.

Macron seçildikten sonra herhangi bir toprak satın almadı. Farklı bankalarda ise yaklaşık 1 milyon avroya eşdeğer mal varlığı ile bazı hisseler bulunmakta. Bu oranda 5 yıllık süreçte 200 bin avro fark olduğunu gösteriyor.

“Daha fazla tren”

“Daha az polis”

Macron’un Körfez ülkeleriyle yaptığı silah anlaşmaları

Yeni Korona Önlemleri

Başbakan Jean Castex, diskoların Cuma gününden itibaren 4 hafta süreyle kapalı olacağını duyurdu.

Ayrıca okul bahçelerinde maske takılması istenecek ve temas sporları kısıtlanacak.

3 pozitif vaka çıkarsa o sınıf kapanacak.

Ama henüz kapanma ve karantina gündemde yok.

Hapishaneden Tiktok

Cep telefonlarının hapishanede yasak olmasına rağmen bazı mahkumlar, TikTok’ta çok sayıda video çekip paylaşıyor.

2017’den beri Auvergne-Rhône-Alpes bölgesinde tutuklu bulunan Samy, “Benimle ilgili komik olan şey, bulunduğum hapishanede kesinlikle herkesin TikTok yaptığımı bilmesi. Herkes videolarıma çoktan ulaştı, beni tanımayanlar bile.” dedi.

 Bu fenomenin üzerine eski bir mahkum hapistekilerin %99’unun cep telefonu zaten var açıklamasını yaptı.

Diğer Gelişmeler

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de İstanbul’da öldürülmesine karışan şüpheli komando üyesi Roissy havaalanında tutuklandı, ancak Suudi Arabistan şüphelinin davayla herhangi bir bağlantısı olduğunu reddetti.

Fransız ragbi oyuncusu Antoine Dupont, dünyanın en iyi oyuncusu seçildi.

Eski olimpiyat şampiyonu yüzücü Yannick Agnel, reşit olmayan bir çocuğa tecavüz etmekten gözaltına alındı.

Hapisten yeni çıkan eski arkadaşı tarafından öldürülen Bouchra Bouali’nin ölümünden iki hafta sonra, Paris’te Épinay-sur-Seine’de beyaz bir yürüyüş düzenlendi. Bazıları bu meselede adaletin işlevsiz olduğunu kınıyor.

44 yaşındaki Bouchra Bouali, 26 Kasım’da alışverişten dönerken evinin önünde bıçaklanarak öldürüldü. Polise teslim olan eski kocası “eş cinayeti” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Hükümetin Şubat ayında imamların eğitimi veya ibadet hakkı üzerine “Fransa’da İslam Forumu” düzenlemeyi planladığı ve yerel yönetimlerle “ortaklık” mantığını sürdürme niyetinde olduğu belirtildi.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.lci.fr

www.bfmtv.com

mediavenir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu