Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı LXXII (27.11.2021)

Fransa’nın Nabzı LXXII (27.11.2021)

Fuhuşa Sürüklenen Çocuklar

Seine-Saint-Denis’teki Kadınlara Yönelik Şiddet Gözlemevi tarafından yayınlanan ve fuhuş mağduru olan 101 çocuk vakasını araştıran yakın tarihli bir araştırmanın endişe verici gözlemine göre Seine-Saint-Denis’te fuhuşa sürüklenen 18 yaşın altından küçüklerin %99’u bu duruma düşmeden önce şiddete maruz kalmış.

Fuhuşa düşmeden önce, ortalama 12 yaş civarında her 10 kızdan 7’si aileleri veya sevdikleri tarafından cinsel şiddete maruz kalıyordu. 10 vakadan 8’i tecavüz veya tecavüz girişimiydi.

Çocukların fuhuşa çok küçük yaşta yani ortalama olarak 15 yaşında girdikleri görülüyor.  Her 10 çocuktan en az 4’ü fahişe olduğunun farkında değil.

Ayrıca, Gözlemevi sıklıkla kullanılan “eskort” veya “michetonnage” (michetonneuses : daha iyi sosyal statüye erişmelerini sağlayacak tüm maddi niteliklere sahip olmalarını sağlayan satın alma gücüne erişmek için kendilerine telefon, giysi gibi hediye alan ve gezilere çıkaran erkeklerle beraber olan genç kızlar ). gibi fuhuşu önemsizleştiren kelimelere karşı uyarıda bulunuyor.

Araştırma çoğunluğu 14 ila 25 yaşları arasındaki erkek olan pezevenklerin profiline de bakıyor. 4 kadın kurbandan 1’i için pezevenk “erkek arkadaş”. Bu 101 davadan, pezevenklerin sadece %7’si yargılandı ve %3’ü mahkum edildi.

Bu fenomene karşı savaşmak için, Seine-Saint-Denis departmanı başkanı Stéphane Troussel salı günü, gelecek yıl için üç ana eylemden oluşan 2,3 milyon avroluk bir eylem planı sundu. Bu plan öncelikle bu fenomeni önleme, ardından maruz kalan kişilere sahip çıkma ve takip etmeyi kapsıyor.

Bu konuda çekilmiş iyi bir film için bkz.

Stad Olayları ve Cezalar

Geçen hafta oynanan Lyon-Marsilya maçı, Dimitri Payet’e tribünlerden su şişesi atılmasının ardından yarıda kaldı.

Bu sezon Payet, ikinci kez rakip taraftarların saldırısına uğradı. Pazar günkü maçın sona ermesine yol açan yeni olayların ardından, bu salı günü yapılan bir toplantıda Fransız futbolunda güvenlik önlemlerinin arttırılacağı kesin. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, 15 gün içinde güçlü kararların beklendiğini duyurdu.

Marsilya Galatasaray Maçı

Hafta ortasında ise Marsilya deplasmanda Galatasaray’a 4-2 yenilerek Avrupa Ligi’ne veda etti. Fransız basınında çıkan haberlerdeki değerlendirmeler şu şekilde ;

“Sofiane Feghouli pırıl pırıldı. Attığı şık çalımı ardından Cicaldau’ya verdiği pas tek kelimeyle görkemliydi. İkinci yarıdaki çabaları için ödüllendirildi, Kerem Aktürkoğlu tarafından bir asistle golü buldu. Geride Muslera  gerekli kurtarışları yaptı. Stoperler Nelsson – Marcao kusursuzdu.”

Bu skorla Marsilya, Avrupa Kupası’nda bir Türk kulübüne karşı dört gol yiyen ikinci Fransız kulübü oldu. Galasataray, Şubat 2009’da Bordeaux’yu 4-3 yenmişti.

Fransa’nın Suriyeli Askeri Yargılayamaması

Fransa, eski bir Suriyeli askeri “insanlığa karşı suçlarda suç ortaklığı” suçlamasıyla yargılamayacak. Eski asker 2019’da Fransız topraklarında tutuklandı ve “insanlığa karşı suçta suç ortaklığı” ile suçlandı.

Ancak Yargıtay, Fransız adaletini “yetersiz” ilan ederek yeni karar verdi. Bu karar, teorik olarak ciddi suçlar işleyenlerin ülke dışında yargılanmasına izin veren “evrensel yargı” taraftarlarını hayal kırıklığına uğratıyor.

Yargıtay’ın Fransız adaletini yetersiz görmesinin sebebi Suriye’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) tüzüğünü onaylamaması ve Suriye hukukunda insanlığa karşı suç bulunmamasıdır.

Bu eski Suriyeli asker, ülkesinin devlet güvenliği saflarında görev yaptı ve Beşar Esad rejiminin muhaliflerine yönelik tutuklamalar ve tacizlere katıldığından şüpheleniliyor.

Manş Denizinden Göç Akını ve Siyasi Kriz

Çarşamba günü Manş Denizini geçmeye çalışan 27 göçmen hayatını kaybetti. Bu trajediye şahitlik eden bir balıkçı şunları söyledi ; “Bir korku filmi, oldukça basit. Bir korku filmi. Yanımızda bu kadar çok ölü görmek gerçekten şok edici”

“Biz kendi aramızda, denizciler arasında konuşuyoruz. Kendimize ‘Ne yapabilirdik ki?’ diyoruz. İlk rolümüzün yardım çağırmak olduğunu biliyoruz”. “Beş dakika, on dakika önce gelmiş olsaydık, onları kurtarabilirdik,”

Çoğunluğu dernek aktivistlerinden oluşan birkaç yüz kişi bu perşembe günü hayatını kaybeden göçmenleri anmak için bölgede toplandı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere liderinin perşembe günü Fransız liderine gönderdiği bir mektubu kamuoyuna açıkladığı için Başbakan Boris Johnson’ı suçladı. En önemlisi, Johnson, Fransa’nın, Fransa’dan İngiliz kıyılarına yasadışı yollardan geçen göçmenleri geri almasını önerdi.

Macron’un sözcüsü bu fikri çabucak ve özet bir şekilde reddetti ve Fransa cumhurbaşkanı, Johnson’ın Twitter’da “Sevgili Emmanuel” başlıklı mektubu yayınlamasından duyduğu rahatsızlığı açıkça belirtti.

Covid Testleri Ücretsiz Olsun

Bazı politikacılar, salgın yeniden yükselişte olduğu için Covid-19 testlerinin herkes için tekrar ücretsiz olmasını istiyor. Politikacıların mesajları aynı. Cumhuriyetçilerin aday adayı Michel Barnier, Ulusal Cepte’nin lideri Marine Le Pen’in Boyun Eğmeyen Fransa’nın Lideri Jean-Luc Mélenchon’un üçü de bu salı günü, Covid-19’a karşı daha iyi “önleme” için testlerin herkes için ücretsiz olmasını savundu.

Diğer Gelişmeler

Bir Fransız, Fransız Lotosu EuroMillions’da 162 milyon euro değerinde dev bir ikramiye kazandı. Bu mükemmel kombinasyonu bulma şansı 139 milyonda birdi.

Burkina Faso’da Fransız ordusunun geçişine karşı düzenlenen eylemlerde Burkina Fasolu bir çocuk sapan ile Fransa’ya ait insansız hava aracını (İHA) düşürdü. Çocuk daha sonra göstericiler tarafından omuzlarda taşındı.

Marsilya’daki ilk gününde Eric Zemmour ziyaret programını bir dizi anti-faşist tarafından protesto edilmesinin ardından kısaltmak zorunda kaldı.

Snep’ten alınan rakamlara göre, rapçi Orelsan “Civilization” albümünün yayınlanmasından bir hafta sonra En İyi Albüm rakamlarıyla yılın en iyi girişini yaptı.

19 Kasım’da çıkan yeni albümü Civilization, Snep’in verdiği bilgiye göre sadece bir haftada 140.000’e yakın satış yaptı.

Pazartesi gecesi New York’ta düzenlenen Uluslararası Emmy Ödülleri’nde en iyi komedi dizisi ödülünü “Dix Pour Cent” (Menajerimi Arayın) kazandı. Dizi Netflix sayesinde popülaritesinin yurtdışında arttırdı ve 150’den fazla ülkede izlendi ve Türkiye gibi kimi ülkelerde uyarlaması yapıldı.

Fransa’nın Nabzı isimli serimizi her cumartesi sitemizden okuyabilirsiniz. Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.leparisien.fr

www.rfi.fr

www.lci.fr

www.bfmtv.com

mediavenir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu