Fransa’nın Nabzı

Fransa’nın Nabzı XXIX (20.02.2021)

İslamo gauchisme (İslamcı solculuk) tartışmaları

Araştırma ve İnovasyon Bakanı Frédérique Vidal, İslamcı solculuğu üleştirerek ülke genelinde akademik çalışmaların daha sıkı denetlenmesi gerektiğini söyledi, militanlık ile akademik araştırma arasında ayrım yapılması gerektiğini belirtti.

CNRS ( Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi) ise yaptığı açıklamada, İslamcı solculuğun günlük politik tartışmalarda kullanıldığını ama bilimsel bir gerçekliğinin olmadığını belirtti. Akademik özgürlüğü kısıtlamaya yönelik, bakanın yapmış olduğu açıklamaları kınadıklarını ekledi.

Fransız sol kanadından Boyun Eğmeyen Fransa Parti’si lideri Jean-Luc Mélanchon ise bakanın yaptığı bu açıklamalar karşısında şunları söyledi. “Fransa tarihinde eşi görülmemiş bir şeyi kınıyorum: Bu da bir bakanın üniversitede araştırma yapmak için akademinin neye hakkı olup olmadığını söylemesidir. Bakan istifa etmelidir. “

Kendisi ayrıca bu açıklamaları, Cumhurbaşkanı Macron’un aşırı sağdan Le Pen’in oylarını almaya yönelik bir hamle olarak değerlendirdi.

Emmanuel Macron, Bakan Frédérique Vidal’ın arkasında olduğunu belirtti.

Üniversite Başkanları ise bu tartışmaların, Bakan tarafından üretilen kısır bir tartışma olduğunu vurguladı.

Bir sosyal medya kullanıcısı ise şu şekilde bir paylaşım yaptı.

Frederique Vidal, NASA’dan Mars’taki İslamcı solcuların varlığını araştırmasını isteyecek.

Antisemitizm

Komedyen Dieudonné M’Bala M’Bala, Holokost (Shoah) hakkında “C’est mon choaaa” başlıklı Yahudi karşıtı bir şarkı yaptığı için 9.000 avro para cezasına çarptırıldı. Bu para cezasını ödemez ise 10 ay hapis cezasına çarptırılacak.

Covid-19

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 18 Şubat Perşembe günü, zengin ülkelerin stoklarında bulunan Covid-19 aşılarının % 3 ila% 5’ini Afrika kıtasına transfer etmelerini önerdi. Ayrıca bu öneriyi G7 zirvesinde gündeme getireceğini söyledi. “Bu aynı zamanda bir dayanışma meselesidir. Zengin ülkelerde yüz milyonlarca aşının yapıldığı ve fakir ülkelerde daha başlamadığı olgusu benimsenemez ve kabul edilemez.”

Sağ ve merkez kanattan 65 senatörün Cumhurbaşkanı’na gönderdiği mektupta, sokağa çıkma yasağının fast food ve eve teslimat platformlarına yaradığı, buna karşılık restoranların acilen açılması gerektiğine yer verildi.

Alkol tüketimi cumartesi günü Lyon merkez alanının çoğunda öğleden sonra 12 ile 18 arasında yasaklanacak. Yetkili makamların amacı, Lyon merkezinin belirli kesimlerinde, özellikle bar ve restoranların yakınında gözlemlenen toplantıları sınırlamak.

Festival organizatörleri, Kültür Bakanı Roselyne Bachelot tarafından kabul edildi. Yapılan görüşmede Bakan, virüsün gidişatına göre 2021 yazında bazı festivallerin, belirli koşullar altında, 5000 kişi kapasiteyle, açık havada ve oturarak gerçekleşebileceğini söyledi.

25 yaşın altındakilere 1.000 avro konut yardımı başlatılacak. İskân Bakanı Emmanuelle Wargon, çalışma hayatına başlayan ve ayda 1.400 avronun altında gelir elde eden gençlerin 18 Şubat itibarıyla 1.000 avroluk ikramiyeden yararlanabileceklerini açıkladı.

Pau’daki mülteciler ve sığınmacılar için kabul merkezinin bir yetkilisi cuma günü sığınma başvurusu reddedilen bir Sudanlı tarafından bıçaklanarak öldürüldü.

Olayın ardından İçişleri Bakanı, olayın yaşandığı kabul merkezine gelerek açıklama yaptı. Saldırıyı gerçekleştiren kişinin 2015 yılındaki sığınma başvurusunun göç merkezi tarafından reddedildiğini fakat idare mahkemesinin kişinin Fransa topraklarında kalmasına hükmettiğini belirtti.

Mert DEDECAN

Bir Musique

Kaynakça

www.lemonde.fr

www.bfmtv.com

www.leparisien.fr

www.lefigaro.fr

www.lci.fr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu